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OPINION SOUGHT

A County Board of Education Member asks whether she must resign from the board
of education before she applies to fill a vacant seat on a county commission.

Facts Relied Upon by the Commission

The Requester is a Board of Education (‘BOE”) member. A county commission seat in
the same county has become vacant. The Requester asks if she may submit an
application to the county commission to appoint her to fill the vacancy without first
resigning from the BOE. If she is appointed as a county commissioner, she would resign
from the BOE before taking office as a commissioner. Therefore, she would not hold both
offices simultaneously.

Code Provisions Relied Upon by the Commission

W.Va. Code § 18-5-1a provides:
(a) A person who is a member of a county board:
(3) May not engage in the following political activities:

(A) Become a candidate for or hold any other public office,
other than to succeed him or herself as a member of a county
board subject to the following: (i) A candidate for a county
board, who is not currently serving on a county board, may hold
another public office while a candidate if he or she resigns from
the other public office prior to taking the oath of office as a
county board member. (ii) The term “public office” as used in
this section does not include service on any other board,
elected or appointed, profit or nonprofit, under the following
conditions: (I) The person does not receive compensation; and
() The primary scope of the board is not related to public
schools. (emphasis added)

(b) A member or member-elect of a county board, or a person
desiring to become a member of a county board, may make a
written request to the West Virginia Ethics Commission for an



advisory opinion to determine if another elected or appointed
position held or sought by the person is an office or public office
which would bar service on a county board pursuant to
subsection (a) of this section.

Advisory Opinion

The county board of education eligibility statute, at W.Va. Code § 18-5-1a, prohibits a
BOE member from becoming a candidate for certain public offices, including the office of
county commissioner. It is clear that the Requester would have to resign from the BOE
before she could begin serving as a county commissioner. See School Board Advisory
Opinions 2008-01 and 2003-08.

The question of first impression in the instant situation is whether, by submitting an
application to become an appointed commissioner, the Requester would “become a
candidate for" county commissioner, thereby making her ineligible to serve on the BOE
under W.Va. Code § 18-5-1a.

West Virginia Elections Code and Prior Advisory Opinion

The Commission first looks to the Elections Code, at W.Va. Code §§ 3-1-1 through 3-12-
17, for guidance on what it means to become a candidate for public office.

W.Va. Code § 3-1-2 provides, “Candidate’ shall mean any person to be voted for at an
election ... ‘Election’ shall mean the procedure whereby the voters of this state or any
subdivision thereof elect persons to fill public offices, or elect members of a constitutional
convention, or vote on public questions.”

The Commission next looks at a prior School Board Advisory Opinion 2008-01, in which
the Commission held that “a person may not be denominated a ‘candidate’ before having
filed a certificate of candidacy for nomination or election to office, as provided in West
Virginia Code.”

The Requester would not be selected through an election but would instead be appointed
by the county commission. Accordingly, she would not file a certificate of candidacy.
Therefore, under the Elections Code, the term “candidate” does not include someone who
merely submits an application to be appointed to fill a vacant county commission seat.

'W.Va. Code § 3-1-2 further defines “any election” or “all elections” to include “every general, primary, or
special election held in this state, or in any of its subdivisions, for the purpose of nominating or electing
federal or state officers, or county, city, town or village officers of any subdivision now existing or hereafter
created, or for the purpose of electing members of a constitutional convention, or for voting upon any public
question submitted to the people of the state or any of the aforesaid subdivisions.”
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Legislative Changes in 2009

The Commission finally will consider the legislative changes made to W.Va. Code § 18-
5-1ain 2009, which became effective in 2010, to determine what the Legislature intended
the word “candidate” to mean.

The Act (at least as far back as 19672) before the 2009 amendment stated that no BOE
member “shall be eligible for nomination, election or appointment to any public office ...,
unless and until after that membership on the board ... has been terminated at or before
the time of his filing for such nomination for, or appointment to, such public office or
committee ..." (emphasis added)

The legislature changed the pertinent language in 2009 to its current form by replacing
‘nomination, election or appointment” with the language “to become a candidate.”
Therefore, the Commission concludes that the Legislature in 2009 intended to eliminate
the prohibition against BOE members being considered for appointment to public
positions.

Therefore, the Ethics Commission finds that the Requester may submit an
application to the county commission to fill a vacant seat on the commission
without first resigning from the BOE.

This Advisory Opinion is based upon the facts provided. If all material facts have not
been provided, or if new facts arise, the Requester must contact the Ethics Commission
for further advice as it may alter the analysis and render this Opinion invalid.

This Advisory Opinion is limited to questions arising under W.Va. Code § 18-5-1a, and
does not purport to interpret other laws or rules. In accordance with W.Va. Code § 18-5-
1a, this Opinion has precedential effect and may be relied upon in good faith by public
servants and other persons unless and until it is amended or revoked or the law is
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Robert J. Wolfe, Chair
WYV Ethics Commission

* See Carr v. Lambert, 179 W.Va. 277, 367 S.E.2d 225 (1988) (The Supreme Court of West Virginia
interpreted the 1967 version of the eligibility statute.)

? Just prior to the 2009 amendment, the Commission rendered Advisory Opinion 2008-01, in which the
Commission interpreted the 1967 version.
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