
O.M.A.O. 2009-03 (Page 1 of 5) 
 

 OPEN MEETINGS ADVISORY OPINION NO. 2009-03 
 
 Issued On August 6, 2009 By The 
  

WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION 
COMMITTEE ON OPEN GOVERNMENTAL MEETINGS 

 
OPINION SOUGHT 
 
The President of the Kanawha County Commission asks whether a gathering of the 
elected County Clerk, Chairperson of the County Democrat Executive Committee and 
Chairperson of the County Republican Executive Committee for purposes of discussing 
or agreeing upon satellite voting locations is a meeting which is subject to the Open 
Meetings Act. 
 
FACTS RELIED UPON BY THE COMMITTEE 
 
During the Regular 2009 Legislative Session, the Legislature passed House Bill 2464.  
The Bill authorizes County Commissions to designate satellite precincts for early voting.   
Prior to designating such precincts, the County Commission is required to obtain the 
approval of the elected county clerk or other official charged with the administration of 
elections. W.Va. Code § 3-3-2a(b). Further, the County Commission is required to 
obtain the written agreement of the chairpersons of the county executive committees.    
 
The Secretary of State’s Office has submitted a proposed Legislative Rule to establish 
criteria for selecting the satellite precincts.  The proposed rule requires the County Clerk 
to submit to the County Commission a “[D]uly notarized written agreement from the 
chairperson of the county executive committee of each of the two major political 
parties.” See Proposed Rule, Title 153, Series 13 filed on June 18, 2009.  The public 
comment period has ended on the rule.  This rule must still be approved by the 
Legislature during the 2010 Legislative Session.1

 
   

The legislation and related efforts to begin considering potential locations for these 
precincts has raised questions as to whether a meeting between the County Clerk and 
party chairs constitutes a meeting for the purposes of the Open Meetings Act.  
  
 

                                                 
1  The Open Meetings Committee cites the proposed Legislative Rule for purposes of 
providing an overview of the Bill history and status of the related rule.  However, this 
Rule has not been approved by the Legislature. Hence, the Committee is not relying 
upon the language in the Rule in making its ruling in this opinion.  Notwithstanding, the 
Committee finds that even if it considered the language in the proposed Rule, it does 
not alter its opinion.  
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CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMITTEE 
 
W.Va. Code § 3-3-2a(b) reads: The county commission may, with the approval of the 
county clerk or other official charged with the administration of elections, and the written 
agreement of the chairpersons of the county executive committees of the two major 
political parties, designate additional locations for early voting other than the county 
courthouse or courthouse annex.  The additional locations shall comply with the 
requirements of this article for early in-person voting and criteria prescribed by the 
Secretary of State. 
 
The relevant portions of the Open Meetings Act read:  

 (1) "Decision" means any determination, action, vote or final disposition of a motion, 
proposal, resolution, order, ordinance or measure on which a vote of the governing 
body is required at any meeting at which a quorum is present.  

(2) "Executive session" means any meeting or part of a meeting of a governing body 
which is closed to the public.  

(3) "Governing body" means the members of any public agency having the authority to 
make decisions for or recommendations to a public agency on policy or administration, 
the membership of a governing body consists of two or more members...  

(4) "Meeting" means the convening of a governing body of a public agency for which a 
quorum is required in order to make a decision or to deliberate toward a decision on any 
matter which results in an official action… 

…  

(6) "Public agency" means any administrative or legislative unit of state, county or 
municipal government, including any department, division, bureau, office, commission, 
authority, board, public corporation, section, committee, subcommittee or any other 
agency or subunit of the foregoing, authorized by law to exercise some portion of 
executive or legislative power. The term "public agency" does not include courts created 
by article eight of the West Virginia constitution or the system of family law masters 
created by article four, chapter forty-eight-a of this code. 

(7) "Quorum" means the gathering of a simple majority of the constituent membership of 
a governing body, unless applicable law provides for varying the required ratio. 

W.Va. Code § 6-9A-2 
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Except as expressly and specifically otherwise provided by law, whether heretofore or 
hereinafter enacted, and except as provided in section four of this article, all meetings of 
any governing body shall be open to the public…(emphasis supplied.) 

W.Va. Code § 6-9A-3 

ADVISORY OPINION 
 
The issue presented is one of first impression.  The legislation in question appears 
unique in that it requires three persons, the elected County Clerk and respective party 
chairs, to agree upon proposed satellite precincts prior to the County Commission 
approving the same.  While the Legislation does not mandate that these three persons 
meet or confer, from a practical standpoint, it would appear that in at least some 
counties these parties would meet in person for purposes of reaching an agreement.   
 
The Open Meetings Committee must determine whether any such gathering is a 
meeting subject to the Open Meetings Act.  The seminal question is whether the County 
Clerk and respective chairs of the executive committees constitute a governing body as 
defined by the Act.   
 
A governing body is defined as “[T]he members of any public agency having the 
authority to make decisions for or recommendations to a public agency on policy or 
administration, the membership of a governing body consists of two or more 
members...”  W.Va. Code § 6-9A-2(3).   A public agency is defined as “[A]ny 
administrative or legislative unit of state, county or municipal government, including any 
… commission, authority, board, public corporation, section, committee, subcommittee 
or any other agency or subunit of the foregoing, authorized by law to exercise some 
portion of executive or legislative power.” 
 
Based upon the plain language in the Open Meetings Act, and the plain language in 
W.Va. Code § 3-3-2a(b), the Open Meetings Committee finds that the Legislature did 
not intend to create a new governing body when it set forth that three separate persons, 
the elected County Clerk and respective chairs of the executive committees, must 
approve the satellite voting precincts prior to County Commission approval.  There is no 
indication in the statute that the Legislature contemplated that these three persons 
would constitute a newly formed governing body or public agency. 
 
The County Clerk is an elected official.  However, merely because the party chairs may 
meet or confer with the County Clerk, this meeting of two or more persons does not 
collectively make them members of a governing body for purposes of the Open 
Meetings Act.   
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In contrast, in this same chapter of the West Virginia code, there is language which 
clearly indicates the intent of the Legislature to create a board of ballot commissioners.  
Specifically, this code section reads that the currently serving County Clerk and two 
persons appointed by the County Clerk “shall constitute a board of ballot 
commissioners.” W.Va. Code § 3-1-19.  Based upon this language, the Open Meetings 
Committee in O.M.A.O. 2008-04 found that a Board of Ballot Commissioners is subject 
to the Open Meetings Act.   
 
In regard to the Board of Ballot Commissioners, the Legislature expressly created a new 
governing body under the umbrella of the Office of the Elected County Clerk.  In 
contrast, W.Va. Code § 3-3-2a(b) makes no reference to a new board or commission 
being created to consider proposed satellite precincts.  Moreover, the new Legislation 
does not require these three individuals to meet.  Indeed, each of these persons could 
separately communicate their proposals on potential sites without conferring.   
 
In this case, it does not appear that the Legislature intended to create a new governing 
body.2  In the absence of such expressed intent, the Open Meetings Committee 
declines to read into the statute a meaning that does not appear to be what the 
Legislature intended, i.e. that there has been a new governing body created.  To do so 
would be overreaching.  Instead, if the Legislature intended to create a new governing 
body or to require that meetings between the County Clerk and respective chairs be 
open to the public, then the Open Meetings Committee believes that the best means of 
clarifying this intent is through the Legislative process.3

 

  As a matter of note, the final 
decision regarding the selection of satellite voting precincts will be made during a public 
meeting as this decision must be made by the County Commission, a duly constituted 
governing body which is subject to the Open Meetings Act.  

                                                 
2   This conclusion is also consistent with the principle of statutory interpretation which 
states “The Legislature must be presumed to know the language employed in former 
acts, and, if in a subsequent statute of the same subject it uses different language in the 
same connection, the courts must presume that a change of the law was intended.” Hall 
v. Baylous, 153 S.E. 293, 296 (W.Va. 1930).   
 
3 The Open Meetings Committee recognizes the importance of transparency.  On the 
other hand, it recognizes that not all gatherings of public officials are subject to the 
Open Meetings Act.  Such a result would be impracticable.  In its declaration of policy 
for the Open Meeting Act, it is stated that “The Legislature finds, however, that 
openness, public access to information and a desire to improve the operation of 
government do not require nor permit every meeting to be a public meeting.“ W.Va. 
Code § 6-9A-1.  In this case the Open Meetings Committee takes no position as to 
whether as a matter of public policy any meetings between the County Clerk and 
respective chairs should or should not be open to the public.  Instead, that is a policy 
matter best decided by the Legislature.  
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This advisory opinion is limited to questions arising under the Open Governmental 
Proceedings Act, W. Va. Code §  6-9A-1, et seq., and does not purport to interpret other 
laws or rules. Pursuant to W. Va. Code § 6-9A-11, a governing body or member thereof 
that acts in good faith reliance on this advisory opinion has an absolute defense to any 
civil suit or criminal prosecution for any action taken based upon this opinion, so long as 
the underlying facts and circumstances surrounding the action are the same or 
substantially the same as those being addressed in this opinion, unless and until it is 
amended or revoked.        
 
   

__________________________ 
Drema Radford, Chairperson  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


