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      OPEN MEETINGS ADVISORY OPINION NO. 2000-02 
 

ISSUED BY THE WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION  
COMMITTEE ON OPEN GOVERNMENTAL MEETINGS 

ON  MARCH 2, 2000 
 
 
GOVERNMENTAL BODY/MEMBER SEEKING OPINION 
 
Dr. Larry Parsons, Superintendent on behalf of the Mason County Board of Education. 
 
OPINION SOUGHT 
 
May the board of education go into executive session to discuss a matter that does not appear on 
the agenda presented for the meeting in session? 
 
FACTS RELIED UPON BY THE COMMITTEE 
 
There are times when a board of education wants to go into executive session to discuss a matter 
which has not specifically been listed on the agenda.  This may occur because a member of the 
public wishes to address a topic required to be presented in executive session, such as 
misconduct of an employee.  The superintendent, while giving a routine update, may touch on a 
confidential matter, such as the results or aftermath of a student disciplinary proceeding.        
 
PERTINENT STATUTORY PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION 
 
§6-9A-4.  Exceptions. 
 
 (a)  The governing body of a public agency may hold an executive session during a 
regular, special or emergency meeting, in accordance with the provisions of this section.  During 
the open portion of the meeting, prior to convening an executive session, the presiding officer of 
the governing body shall identify the authorization under this section for holding the executive 
session and present it to the governing body and to the general public, but no decision may be 
made in the executive session. 
 
 (b)  An executive session may be held only upon a majority affirmative vote of the 
members present of the governing body of a public agency.  A public agency may hold an 
executive session and exclude the public only when a closed session is required for [certain 
enumerated] actions... 
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ADVISORY OPINION 
 
The Open Governmental Proceedings Act permits certain enumerated subjects to be discussed 
and deliberated in a closed session.  An executive session is merely a procedural device afforded 
to a governing body in order to maintain confidentiality when necessary. 
 
Because executive sessions are the exception rather than the rule, the Act provides certain 
procedural safeguards to protect the public’s right of scrutiny.  Before a governing body may go 
into executive session, a motion must be made which identifies the portion of the Act authorizing 
closed proceedings on a particular topic.  Except for student discipline, the governing body may 
not make a final decision in executive session.  Also, the individual involved in a particular 
matter which may be considered in executive session has the right to request an open meeting. 
 
It is the opinion of the Committee that the Act requires reasonable advance notice to the public of 
all agenda items which require a decision or deliberation towards a decision, whether they may 
be  
discussed in open or executive session.  Although agenda items such as a student disciplinary 
matter may be listed in general terms to protect the student’s confidentiality rights, there are 
practical reasons why advance notice is still necessary.  Members of the public with personal 
knowledge about an issue may wish to address the board in its executive session.  A majority of 
the governing body may vote against closing the meeting or the individual involved may request 
an open session. 
 
Members of the public, during a public comment portion of a school board meeting, or the 
superintendent, during his report to the board,  may raise a significant issue which is not 
specifically listed on the agenda.  Except in emergency situations, the board may not take 
official action on this issue, if the decision is the type which requires a quorum of the members to 
be present.  This is true whether the topic is one which may be discussed in executive session or 
must be presented in the open portion of the meeting.  The board may discuss the matter to the 
extent necessary to determine whether official action will be needed.  If so, the item will need to 
be rescheduled for another meeting.  These limited discussions may occur in executive session if 
warranted by the exceptions listed in the Act upon proper motion. 
 
 
   
 
        ________S/S_______ 
        Chairman 


