Open Meetings Advisory Opinion No. 2017-01
Issued on June 1, 2017, by
The West Virginia Ethics Commission

Committee on Open Governmental Meetings

Opinion Sought

A City Council Member-Elect for the City of Morgantown asks whether the Open
Governmental Proceedings Act applies to a gathering of elected municipal officials during
the time between their election and the time they assume the full duties and authority of
their elected office.

Facts Relied Upon by the Committee

On April 25, 2017, the Requester was elected to represent the Fifth Ward on
Morgantown’s City Council. The Requester states that he and other city council
members-elect will assume the full duties and authority of their office upon taking the oath
of office on July 1, 2017. The Requester states some city council members-elect have
expressed an interest in meeting before July 1, 2017, for the purposes of both team
building and continuing discussions and debates of issues that arose during the election
campaign. The Requester asks whether the Open Governmental Proceedings Act
("Open Meetings Act” or “Act”) would apply to this gathering of city council members-elect.

The Committee notes that the term “city council members-elect” in this Opinion does not
include incumbent members of city council who have been re-elected: incumbent city
council members have taken the oath of office and assumed the full duties and authority
of office up until the beginning of their next term.

Code Provisions Relied Upon by the Committee

W. Va. Code § 6-9A-2(4) reads, in relevant part, as follows:

"Governing body" means the members of any public agency having the
authority to make decisions for or recommendations to a public agency on
policy or administration, the membership of a governing body consists of
two or more members . . . .

W. Va. Code § 6-9A-2(5) reads, in relevant part, as follows:
"Meeting” means the convening of a governing body of a public agency for

which a quorum is required in order to make a decision or to deliberate
toward a decision on any matter which results in an official action.

O.M.A.O. 2017-01 (Page 1 of 4)



W. Va. Code § 6-9A-2(7) reads, in relevant part, as follows:

"Public agency" means any administrative or legislative unit of state, county
or municipal government, including any department, division, bureau, office,
commission, authority, board, public corporation, section, committee,
subcommittee or any other agency or subunit of the foregoing, authorized
by law to exercise some portion of executive or legislative power.

W. Va. Code § 6-9A-3(a) reads as follows:
Except as expressly and specifically otherwise provided by law, whether
heretofore or hereinafter enacted, and except as provided in section four of

this article, all meetings of any governing body shall be open to the public.

Advisory Opinion

The Open Meetings Act provides that “all meetings of any governing body shall be open
to the public.” W. Va. Code § 6-9A-3(a). Thus, to be subject to the Open Meetings Act,
the proposed gathering of city council members-elect must constitute a “‘meeting” of a
‘governing body.” “The first hurdle in determining whether the Act applies is deciding
whether there is a governing body of a public agency.” French v. Mercer Cnty. Comm'n,
No. 14-0790 (W. Va., Nov. 10, 2015) (memorandum decision). Accordingly, irrespective
of the issues to be discussed during the proposed gathering, the city council members-
elect must first constitute a “governing body” as that term is defined under the Open
Meetings Act.

The Act defines “governing body” to mean “the members of any public agency having the
authority to make decisions for or recommendations to a public agency on policy or
administration.” W. Va. Code § 6-9A-2(4) (emphasis added). Members of city council
undeniably constitute a governing body under the Act because they have authority to
make decisions for or recommendations to a public agency, the city, on policy or
administration. See, e.g., Open Meetings Advisory Opinions 2009-04, 2011-03, and
2013-06. Here, the city council members-elect have yet to be sworn in to assume the full
duties and authority of office.

Per the West Virginia Constitution, every person elected or appointed to any office must
take an oath of office before exercising the authority of that office or discharging the duties
thereof. W. Va. Const. Art. IV Sec. 5 ("[E]very person elected or appointed to any office,
before proceeding to exercise the authority, or discharge the duties thereof, shall make
oath or affirmation that he will support the constitution of the United States and the
constitution of this state, and that he will faithfully discharge the duties of his said office
to the best of his skill and judgment.”); see also W. Va. Code § 6-1-7 (“No person elected
or appointed to any office, civil or military, shall enter into the office, exercise any of the
authority or discharge any of the duties pertaining thereto, or receive any compensation
therefor, before taking the oath of office[]”). Furthermore, Morgantown’s City Charter
similarly provides that “[e]very person elected or appointed to any office, before
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proceeding to exercise the authority, or discharge the duties thereof, shall take the oath
or affirmation prescribed by the Constitution of this State.” Art. |, Sec. 9.05. Based upon
the foregoing, this Committee finds that a gathering of city council members-elect
does not constitute a governing body under the Open Meetings Act because the
members-elect do not have the authority to make decisions for or
recommendations to the city on policy or administration prior to taking the oath of
office.

The Committee, in reaching its conclusion, found the following decisions in other
jurisdictions highly instructive. In 2004, the Supreme Court of Virginia held that a “trial
court did not err in holding that the open meeting provisions . . . did not apply to meetings
of members of a public body that reach the required threshold of participants . . . only by
inclusion of members-elect.” Beck v. Shelfon, 267 Va. 482, 593 S.E.2d 195, 198 (2004).
The Court further stated it would “not rewrite Code § 2.2-3701 to change the word
‘members’ to the phrase ‘members or members-elect.’ . . . If the legislature chooses to do
so, it is properly within its power to do so.” /d.

Additionally, the Court of Appeals of Washington, Division 2, found under its Open
Meetings Act that “[a]lthough the OPMA defines ‘action’ broadly, nothing suggests that
members-elect have the power to transact a governing body's official business before
they are sworn in. Thus, they are not ‘members’ of a governing body with authority to take
‘action.” Wood v. Battle Ground School Dist., 107 Wash. App. 550, 27 P.3d 1208, 1215
(2001). Like the Supreme Court of Virginia in Beck, the Washington Court went on to
state that “it is for the Legislature . . . to determine a basic legislative question such as
whether [members-elect are] covered." /d. (internal quotation omitted) (alteration in
original); see also Kuehnapfel v. Chintall, No. A-3238-12T1, (N.J. Super. App. Div., July
15, 2014) (per curiam) (not for publication) (“At the time of that meeting, [the
committeemen-elect] lacked any authority under the laws of this State. . . . As the . . .
gathering did not constitute either a ‘public body’ or a ‘meeting’ as defined by OPMA,
there was no violation.”); 216 Sutter Bay Associates v. County of Sutter, 68 Cal.Rptr.2d
492, 58 Cal.App.4th 860, 878 (Cal. App. 3 Dist., 1997) (“When [the] incumbent supervisor

.. met with supervisors-elect . . . in December 1992, the Brown Act did not apply to
supervisors-elect, but only to those who had already assumed office.”); but see Hough v.
Stembridge, 278 So.2d 288, 289 (Fla. App. 3 Dist., 1973) (“To adopt this viewpoint would
in effect permit . . . members-elect of a public board or commission to gather with impunity
behind closed doors and discuss matters on which foreseeable action may be taken by
that board or commission in clear violation of the purpose, intent, and spirit of the
Government in the Sunshine Law.”).

In reaching its conclusion, this Committee does not ignore the potential for members-elect
of a governing body to gather behind closed doors before assuming office to discuss
matters on which foreseeable action may be taken. Although this Committee does not
endorse such gatherings, this Committee is bound to interpret the law as written by the
Legislature. Although the Legislature sought in the Act to protect the public’s interest “to
participate in a meaningful manner in public agency decisionmaking[,]” W. Va. Code § 6-
9A-1, it limited the application of the Act to meetings where members have “the authority
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to make decisions for or recommendations to a public agency on policy and
administration.” W. Va. Code §§ 6-9A-2(4) & (5). Nothing suggests that members-elect
have said authority prior to taking the oath of office.

This Advisory Opinion is limited to questions arising under the Open Governmental
Proceedings Act, W. Va. Code §§ 6-9A-1 through 6-9A-12, and does not purport to
interpret other laws or rules.

&

Lawrence J. Tweel, Chairperson
Open Governmental Meetings Committee
West Virginia Ethics Commission
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