OPEN MEETINGS ADVISORY OPINION NO. 2016-01
Issued on February 4, 2016, by

THE WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION
COMMITTEE ON OPEN GOVERNMENTAL MEETINGS

OPINION SOUGHT

The City Manager for the City of Morgantown asks:

(1) In computing periods of time for purposes of the Open Meetings Act, what is the effect of
a half-day holiday?

(2) If a half-day is counted as a day for purposes of complying with the Open Meetings Act
notice requirements, must the agenda or notice be posted before the close of business on
that day?

(3) If an agenda is posted 72 hours prior to a meeting, does that satisfy the requirement that
a meeting agenda must be posted three business days prior to a meeting?

FACTS RELIED UPON BY THE COMMITTEE

Public employees, including municipal employees, on occasion are given a half-day off on
Christmas Eve or New Year's Eve or both." When state or local government employees work
a half-day, normally the public office building in which they work will close at or around noon.

During the 2015 holiday season, public employees were given several half-day holidays. The
City of Morgantown states that questions arose in regard to whether a half-day counts for
purposes of calculating periods of time under the Open Meetings Act. The City seeks clear
guidance on this issue for purposes of clarifying its rules and procedures to ensure
compliance with the Open Meetings Act.

CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMITTEE

W.Va. Code § 6-9A-3 reads in relevant part:

(a) Except as expressly and specifically otherwise provided by law, whether
heretofore or hereinafter enacted, and except as provided in section four of this
article, all meetings of any governing body shall be open to the public.

(d) Each governing body shall promulgate rules by which the date, time, place
and agenda of all regularly scheduled meetings and the date, time, place and

' There may also be other holidays or instances where that occurs.
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purpose of all special meetings are made available, in advance, to the public
and news media.

(e) Each governing body of the executive branch of the state shall electronically
file a notice of each meeting with the Secretary of State for publication on the
Secretary of State's website.

(1) Each notice shall state the date, time, place and purpose of the meeting.
(2) Each notice of a special meeting or a regular meeting shall be filed in a
manner to allow each notice to appear on the Secretary of State's website at
least five business days prior to the date of the meeting.

(3) When calculating the days, the day of the meeting is not to be counted. If a

meeting notice is filed anytime other than during the Secretary of State's regular
business hours, the date of filing will be considered the next business day.

ADVISORY OPINION

(1) Whether a half-day holiday is included in computing periods of time under the Open
Meetings Act.

The Open Meetings Act requires public agencies to inform the public of: (1) the time, date,
place and purpose of their meetings, and (2) what will be dealt with at the meetings. W.Va.
Code § 6-9A-3. To comply with the Act, governing bodies of public agencies must timely post
a meeting notice which notifies the public when and where the meeting will be held. They
must also post an agenda which notifies the public of the items of business which will be
addressed at the meeting.

The notice requirements for state agencies are expressly set forth in the Act, which requires
agencies to “electronically file a notice of each meeting with the Secretary of State for
publication on the Secretary of State’s website ... at least five business days prior to the date
of the meeting.” W.Va. Code § 6-9A-3(e) and § 6-9A-3(e)(2).

In regard to local governing bodies, e.g., city councils, county commissions or parks and
recreation boards, the Act does not specifically establish when meeting notices or meeting
agendas must be made available to the public. As the Act does not provide specific guidance
for local governing bodies, in accordance with its authority to interpret the Open Meetings
Act, this Committee has established required time frames in which local governing bodies
must post their meeting notices and agendas. See W.Va. Code § 6-9A-10 and § 6-9A-11,
which authorize this Committee to interpret the Open Meetings Act.

For a governing body which meets on a regular basis, the Committee has established the
following notice requirements:

A governing body which meets in accordance with a fixed schedule...may

comply with the meeting notice requirement by posting notice of its meeting
schedule annually, and keeping this notice posted throughout the year. The
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schedule should be posted in a public place which is accessible to the public
during normal business hours, such as the Town Hall.

Open Meetings Advisory Opinions 2004-13 and 2006-15. For agendas, the Committee has
held that for regular meetings they must be made available at least three business days
before each regularly scheduled meeting by “posting the agenda in an appropriate public
space, such as the Town Hall, in addition to having copies of the agenda available to be
picked up in that same building during normal business hours.” Id. There is an exception for
local governing bodies which meet once a week. These bodies must post their agendas two
business days before the meeting. See Open Meetings Advisory Opinion 2007-09.2

In counting business days, the day of the meeting, Saturdays, Sundays and legal (emphasis
supplied) holidays are excluded. See Open Meetings Act Advisory Opinions 2006-15 and
2012-01. For example, in the absence of an intervening legal holiday, a governing body may
issue notice of a regular meeting to be held on Tuesday no later than the close of business
on the preceding Thursday. /d.

The Requester seeks guidance on the application of these rules when a local government
entity is only open for a half-day due to a scheduled holiday. This Committee must determine
whether a half-day holiday is a “legal holiday” for purposes of computing periods of time under
the Open Meetings Act. If it is a legal holiday, it must be excluded in computing the time
period in advance of a meeting for posting a notice or agenda.

The West Virginia Code designates various days as legal holidays. These days include, but
are not limited to, Memorial Day, West Virginia Day, New Year's Day and Christmas Day.
W.Va. Code § 2-2-1(a). The West Virginia Code does not designate New Year's Eve or
Christmas Eve as legal holidays. This section of the Code also provides “[a]ny day
proclaimed or ordered by the Governor or the President of the United States as a day of
special observance or Thanksgiving, or a day for the general cessation of business, is a
holiday.” W.Va. Code § 2-2-1(a)(15). It further provides:

Any day or part thereof designated by the Governor as time off, without charge
against accrued annual leave, for state employees statewide may also be time
off for county employees if the county commission elects to designate the day
or part thereof as time off, without charge against accrued annual leave for
county employees. Any entire or part statewide day off designated by the
Governor may, for all courts, be treated as if it were a legal holiday.

W.Va. Code § 2-2-1(c).

The State of West Virginia gives state employees time off with pay for various official holidays,
including Christmas Day and New Year's Day. State employees in recent years have also
been given a half-day off on Christmas and/or New Year's Eve. The West Virginia Division
of Personnel's Legislative Rule provides “[wlhen Christmas or New Year's Day occurs on
Tuesday, Wednesday, Thursday, or Friday, the last half of the scheduled workday

2 A different rule of law applies for special meetings. A local governing body will comply with the Open
Meetings Act if it posts notice of a special meeting at least two business days in advance of the meeting
date.
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immediately preceding the holiday will be given as time off not to exceed four hours.” W.Va.
C.S.R. § 143-1-14.1.b. Oftentimes local government entities give their employees the same
days off, including the half-days. On those days, the government entity is open for official
business for one-half of the day.

This Committee finds that a half-day holiday is not a legal holiday for purposes of calculating
periods of time under the Open Meetings Act. The Committee bases its conclusion upon the
fact that business is conducted on these half-days. Further, the Committee bases its opinion
on the plain language in W.Va. Code § 2-2-1.

This Code section lists specific legal holidays, e.g., Christmas Day and New Year's Day. It
then qualifies that a day may be treated as if it were a legal holiday. The Code reads in
relevant part “[a]ny entire or part statewide day off designated by the Governor may, for all
courts, be treated as it were a legal holiday.” W.Va. Code § 2-2-1(c).

The half-day holidays about which the Requester seeks guidance are not days designated
as “time-off” by the Governor. Instead, these half-days are given as paid time off to state
employees by the Legislature through its approval of the West Virginia Division of Personnel’s
Legislative Rule, W.Va. C.S.R. § 143-1-14.1.b 3 As the half-days off are given by the
Legislature, not by the Governor, they are not legal holidays for purposes of W.Va. Code §2-
2-1 or for purposes of computing periods of time pursuant to the Open Meetings Act. See
also Pullano v. City of Bluefield, 342 S.E.2d 164, 176 W.Va. 198 (1986).

In conclusion, for purposes of the Open Meetings Act a half-day holiday may be
included when a governing body is calculating periods of time under the Open
Meetings Act, i.e., a half-day counts towards the three-day posting requirement. An
example of the application of this ruling is provided in the next section.

(2) Whether a governing body which is open for a half-day must post its meeting
agenda or notice before close of business on that day.

For purposes of calculating time under the Open Meetings Act, this Committee has held that
the deadline for posting a notice or agenda is the close of business (emphasis added). Open
Meetings Advisory Opinions 2004-13 and 2006-15. This rule of law is consistent with the
provisions in the Open Meetings Act governing the meeting notice requirements for state
agencies which mustfile their notices during “the Secretary of State’s regular business hours.”
W.Va. Code § 6-9A-3(e)(2). If a state agency fails to electronically file during regular business
hours, “the date of filing will be considered the next business day.” /d.

This Committee holds that when there is a half-day holiday, the posting deadline is the close
of business on the half-day. An example of the application of this ruling is as follows: If
Christmas Day is on a Friday, and a local governing body is open until noon on Christmas
Eve (Thursday), and if its regular meeting is the following Wednesday, then it complies with
the agenda requirements for a regular meeting by posting its agenda by noon on the prior
Thursday. Under this scenario, for its Wednesday meeting, a governing body includes the

3 Legislative Rules are approved by the Legislature in accordance with W.Va. Code §§ 29A-1-2 through
29A-1-4.

0.M.A.O. 2016-01 (Page 4 of 5)



following days in applying the three business day rule: (1) Tuesday (because the day of the
meeting, Wednesday, is not counted); (2) Monday; and (3) Thursday (half-day holiday).

(3) Whether 72 hours equals three business days for purposes of calculating time
pursuant to the Open Meetings Act.

This Committee finds 72 hours does not equal three business days for purposes of calculating
periods of time pursuant to the Open Meetings Act. Black’s Law Dictionary defines the term
‘business day” as “a day that most institutions are open for business ...” BLACK'S LAW
DICTIONARY 454 (9" Ed. 2009). For purposes of defining this term for computing time under
the Open Meetings Act, the Committee relies upon the commonly accepted meaning of the
term “business day,” the Black’s Law definition of this term, and its prior holding that “[i]n
counting business days, the day of the meeting, Saturdays, Sundays and legal holidays are
excluded.” Open Meetings Advisory Opinions 2007-09 and 2012-01.

In conclusion, the Committee on Open Governmental Meetings holds: (1) Half-day
holidays may be included for purposes of calculating business days under the Open
Meetings Act; (2) If a government office has a scheduled half-day holiday, and the
notice deadline falls on that day, then the posting deadline for the agenda or notice is
the close of business on the half-day, e.g., noon, and (3) In calculating days for
purposes of the Open Meetings Act, governing bodies may not include weekend days
or legal holidays.

This Advisory Opinion is limited to questions arising under the Open Governmental
Proceedings Act, W. Va. Code §§ 6-9A-1 through 6-9A-12, and does not purport to interpret
other laws or rules. Pursuant to W.Va. Code § 6-9A-11, a governing body or member thereof
that acts in good faith reliance on this Advisory Opinion has an absolute defense to any civil
suit or criminal prosecution for any action taken based upon this Opinion as long as the
underlying facts and circumstances surrounding the action are the same or substantially the
same as those being addressed in this Opinion unless and until it is amend

]
Lawrence J. Tweel, Chairperson
Open Governmental Meetings Committee
West Virginia Ethics Commission
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