OPEN MEETINGS ADVISORY OPINION NO. 2012-01
Issued On April 12, 2012 By The

WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION
COMMITTEE ON OPEN GOVERNMENTAL MEETINGS

OPINION SOUGHT

The Raleigh County Commission asks whether it must give notice of its meeting by
publication thereof as a legal advertisement.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMITTEE

The Raleigh County Commission holds its regular meetings on the first and third Tuesday
of each month. At times, it also holds special or emergency meetings as needed.

The County Commission has adopted rules governing the posting of its agendas for
regular, special and emergency meetings. These rules were previously approved by the
Committee on Open Governmental Meetings. See O.M.A.O. 2003-04 wherein the
Committee approved the rules with the condition that the County Commission make the
directed changes. |

In accordance with the Commission’s rules, agendas for regular, special and emergency
meetings are posted at the Courthouse and on the door of the office of the County
Commission. Additionally, the Commission sends its meeting agendas by facsimile or
electronic mail (email) to the local television and radio stations, and the newspaper. These
media outlets may, in their discretion, publicize the notices/agenda; however, the Raleigh
County Commission does not contract with these media outlets to advertise their meetings
nor does it normally purchase legal advertisements in the newspaper.

The Requester states that recently a question has arisen as to whether it is required to
purchase a legal advertisement for purposes of placing the public on notice of its meetings.

CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMITTEE

W. Va. Code § 6-9A-3 provides in pertinent part:

Each governing body shall promulgate rules by which the date, time, place and agenda of
all regularly scheduled meetings and the date, time, place and purpose of all special
meetings are made available, in advance, to the public and news media, except in the
event of an emergency requiring immediate official action.

! Based upon information and belief, from time-to-time the County Commission has modified its rules;
however, there is nothing in the Open Meetings Act which requires a governing body to have its procedural
rules, or subsequent modifications thereto, approved by the Open Meetings Committee.
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ADVISORY OPINION

The Open Meetings Committee has previously ruled that, while governing bodies of public
agencies are encouraged to notify the media of regular, special or emergency meetings via
telephone, mail, email or facsimile, the Open Meetings Act does not require direct notice
to the media. See O.M.A.O.s 2005-05 and 2005-11. Instead, the Open Meetings Act only
requires that meeting notices and agendas be posted in order that the public and media
may have equal access to information which provides the date and time of the meeting,
and items to be addressed. Copies of agendas must also be made available to the public
and media at least three business days before regular meetings, and two days before
special meetings. In counting days, the day of the meeting, as well as Saturdays,
Sundays, and legal holidays, is excluded. See O.M.A.O. 2007-06

In regard to the question posed by the Requester, in accordance with this Committee’s
prior rulings and the plain language of the Open Meetings Act, the Committee finds that
the Open Meetings Act does not require governing bodies to publish their meeting notices
or agendas via legal advertisement. Nevertheless, the Open Meetings Committee
cautions governing bodies that other statutory provisions may, at times, require that a
meeting or hearing be legally advertised. For example, the West Virginia Code requires
the clerk of the county commission to publish a notice via legal advertisement when the
County Commission is sitting as the Board of Equalization and Review. W.Va. Code § 11-
3-24. Additional requirements may also be imposed by a governing body’s rules or
regulations, including, in the case of municipalities, provisions in their charters or
ordinances.

Governing bodies should ensure that they comply with the time requirements for posting
regular, special and emergency meetings notices. These time requirements are set forth in
numerous Open Meetings Committee Opinions and in the Ethics Commission’s Guide to
the West Virginia Open Governmental Proceedings Act. The opinions and Guide may be
found at the Ethics Commission’s website, www.ethics.wv.gov.

This advisory opinion is limited to questions arising under the Open Governmental
Proceedings Act, W. Va. Code §§ 6-9A-1, et seq., and does not purport to interpret other
laws or rules. Pursuant to W. Va. Code § 6-9A-11, a governing body or member thereof
that acts in good faith reliance on this advisory opinion has an absolute defense to any civil
suit or criminal prosecution for any action taken based upon this opinion, so long as the
underlying facts and circumstances surrounding the action are the same or substantially
the same as those being addressed in this opinion, unless and until it is amended or

revoked.
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