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OPINION SOUGHT 
 
Samuel Juniper, a Member of the Point Pleasant City Council, asks whether the 
Open Meetings Act compels notice to individuals that a personnel matter involving them 
may be discussed during a meeting of a governing body.  
 
FACTS RELIED UPON BY THE COMMITTEE 
 
Last month, in Open Meetings Advisory Opinion 2009-04, the Requester presented 
seven questions which this Committee answered.  His current request arises from our 
answer to his question #5:  If Council desires to meet in executive session to discuss 
another Council Member, does the subject Council Member have the right to elect that 
the discussion take place in an open meeting?    
 
The Requester is a member of City Council.  In the past, Council has gone into 
executive session to discuss the conduct of one of its own members.  This Committee 
answered Question #5 affirmatively, and stated in a footnote:  
 

The Requester has not asked whether the Act compels notice to individuals 
that a personnel matter involving them may be discussed in executive session 
or may otherwise take place during a meeting. As a result, we leave that 
question for another day, but note that such a right appears to be implicit in 
the statute since otherwise affected individuals would be unable to avail 
themselves of their right to choose to have the discussion in an open meeting. 
 

Subsequent to the issuance of OMA Advisory Opinion 2009-04, the Requester 
requested an answer to that very question.  
 
CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMITTEE  
 
The relevant portions of the Open Meetings Act read:  
 
W. Va. Code § 6-9A-2.  Definitions: 
 

* * * 
 

(2) "Executive session" means any meeting or part of a meeting of a governing 
body which is closed to the public. 
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W. Va. Code § 6-9A-3.  Meetings: 
 

Except as expressly and specifically otherwise provided by law, whether 
heretofore or hereinafter enacted, and except as provided in section four 
of this article, all meetings of any governing body shall be open to the 
public. 
 

* * * 

W. Va. Code § 6-9A-4. Exceptions. 

(a) The governing body of a public agency may hold an executive session during a 
regular, special or emergency meeting, in accordance with the provisions of this 
section....  
(b) An executive session may be held only upon a majority affirmative vote of the 
members present of the governing body of a public agency. A public agency may hold 
an executive session and exclude the public only when a closed session is required for 
any of the following actions:  

* * * 
(2) To consider:  
 
(A) Matters arising from the appointment, employment, retirement, promotion, transfer, 
demotion, disciplining, resignation, discharge, dismissal or compensation of a public 
officer or employee, or prospective public officer or employee unless the public officer 
or employee or prospective public officer or employee requests an open meeting; 
or 
 
(B) For the purpose of conducting a hearing on a complaint, charge or grievance 
against a public officer or employee, unless the public officer or employee requests 
an open meeting....  (emphasis supplied) 
 
ADVISORY OPINION 
 
Although the Open Meetings Act authorizes public officers to request an open meeting 
rather than having discussions concerning them conducted in executive session, the 
statute is silent as to whether or how the affected individuals are to be notified of the 
impending discussions.  Statutory silence alone, however, is not the sole indicator of 
legislative intent.  This Committee’s responsibility to interpret the OMA has required us, 
in some advisory opinions, to establish certain requirements not explicit in the Act to 
provide more specific guidance to governing bodies regarding compliance with the Act.   
 
For example, in OMAO 2001-10, this Committee noted:  “The Act does not deal 
comprehensively with how and when meeting information, either meeting notices or 
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meeting agendas, are to be made available to the public.”  The Committee then 
concluded that governing bodies may provide reasonable advance notice of the items to 
be acted upon at a regular meeting by issuing the meeting agenda at least three 
business days before each meeting, a requirement not explicitly set forth in the Act. 
 
Yet when presented with the pending question in the past, we relied on the absence of 
language in the Act.  As a result, in Advisory Opinion 2005-07, we advised a member of 
the Preston County Board of Education that there was no provision in the Act requiring 
advance notice to individuals that personnel matters involving them may be on a 
meeting agenda or discussed at a meeting.  See also OMAO 2000-15.  This Committee 
has not yet issued a precedential Advisory Opinion answering this question, and we 
believe that it is one that deserves further consideration to provide definitive guidance to 
public officials. 
 
Thus, we must examine the legislative intent behind the provision in the Act that allows 
affected individuals to elect to have a governing body’s personnel concerns aired in the 
open together with the absence of any language related to notice of the impending 
discussions.  The personnel exemption to the requirement to conduct a meeting in the 
open is broad; it includes matters arising from the appointment, employment, retirement, 
promotion, transfer, demotion, disciplining, resignation, discharge, dismissal or 
compensation of a public officer or employee.  Further, it includes conducting a hearing 
on a complaint, charge or grievance against a public officer or employee.   
 
If the question were merely whether employees or public officers had the right to notice 
of an adverse personnel discussion/action concerning them, our task would be much 
simpler.  But where, as here, there are a whole host of personnel actions, we cannot 
answer this question in a vacuum but must examine the ramifications a positive 
response to the question may cause. 
 
Although the Requester wants to know whether a member of City Council is entitled to 
advance notice that his or her conduct will be featured on the agenda for an upcoming 
meeting, our answer has a wider impact.  An affirmative response has the potential to 
impose unduly burdensome or sometimes impracticable requirements on a governing 
body when called upon to handle a wide range of issues relating to potential, present 
and former employees.  For example, it could adversely impact or otherwise 
compromise a preliminary investigation of an employee suspected of wrongdoing. 
 
Consider a disciplinary scenario wherein an employer receives an anonymous 
complaint that an employee is embezzling.  The administrator begins a preliminary 
investigation but before its conclusion, seeks the governing body’s approval to secure 
the services of a professional to assist in the completion of the investigation.  Is the 
alleged wrongdoer entitled to notice at this preliminary stage?   
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Then there is the issue of prospective employees, also mentioned in the statute.  Did 
the Legislature intend that an agency would have to inform all applicants for a position 
that the governing body is about to make a hiring decision, and that their qualifications, 
possible salary and benefits will be discussed?  Did the Legislature intend that all 
candidates for promotion have the right to be notified that a governing body will be 
considering them?  Maybe yes, since these are public officers or employees paid with 
public funds; maybe not, if doing so creates an undue burden on HR staff when 
hundreds of individuals have applied. 
 
Based upon the plain language in the Open Meetings Act, this Committee finds that 
there is no right to specific notice.  The governing body is required, however, to list the 
item on the agenda employing language that will reasonably place the public and the 
media on notice of the particular items that will be considered during each meeting.  
Generic descriptions are insufficient to satisfy this requirement.  The subject of the 
discussion may realize as a result of the agenda item (or by some other way) that she 
or he is the one, but otherwise is not entitled to actual advance notice.  
 
There will be times when a properly worded agenda will put the target on notice, e.g. 
consider disciplinary action against Town employee where the Town employs only one 
person.  By contrast “consider sexual harassment complaint against a teacher”, in a 
county that employs hundreds of teachers, doesn’t clue in the wrongdoer any more than 
her/his guilty conscience would.  Here, were the Council to employ our suggested 
language in its agenda and state “personnel matters involving a member of Council” or 
“concerns regarding the conduct of a member of Council”, likely the Requester would 
know which Council member it was.  If not, the Requester, or indeed any other member 
of Council, could inform the presiding officer that, in the event that she or he is the 
subject of the discussion, that discussion should take place in the open, not closed, 
session. 
 
In this case, it does not appear that the Legislature intended to require governing bodies 
to provide notice to individuals of potential personnel discussions.  In the absence of 
such expressed intent, the Open Meetings Committee declines to read an implicit right 
into the statute even though it may seem like a logical extension of the Act’s 
requirements. If the Legislature did intend the Open Meetings Act to compel notice to 
individuals that a personnel matter involving them may be discussed during a meeting 
of a governing body, then the Open Meetings Committee believes that the best means 
of clarifying this intent is through the Legislative process.1

                                                 
1 The Open Meetings Committee recognizes the importance of transparency.  In this 
case the Open Meetings Committee takes no position as to whether as a matter of 
public policy the subjects of personnel discussions are entitled to notice.  The 
Committee stands by its earlier observation, however, that before ultimately terminating 
an employee or taking final disciplinary action, such a right appears to be implicit in the 
statute since affected individuals would otherwise be unable to avail themselves of their 
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Thus, we conclude that the Open Meetings Act as it is presently written does not 
compel notice to individuals that a personnel matter involving them may be discussed 
during a meeting of a governing body.  Governing bodies are encouraged to consult 
with their attorneys to ensure that other rights, such as constitutional due process rights, 
if any, of affected employees, are protected when those bodies discuss personnel 
matters.  Similarly, they are encouraged to provide notice in those situations where the 
essential functions of the governing body are not compromised by such notice. 
 
CONCLUSION 
 
This advisory opinion is limited to questions arising under the Open Governmental 
Proceedings Act, W. Va. Code § 6-9A-1 et seq., and does not purport to interpret other 
laws or rules. Pursuant to W. Va. Code § 6-9A-11, a governing body or member thereof 
that acts in good faith reliance on this advisory opinion has an absolute defense to any 
civil suit or criminal prosecution for any action taken based upon this opinion, so long as 
the underlying facts and circumstances surrounding the action are the same or 
substantially the same as those being addressed in this opinion, unless and until it is 
amended or revoked.  Further, this opinion is prospective only.       
 
 
 
   
 
             
       _____________________________ 
       Drema Radford, Chair 

                                                                                                                                                             
right to choose to have the discussion in an open meeting.  On the other hand, to 
extend this requirement to all personnel matters, such as investigations or hiring 
situations, would appear unworkable. 

 


