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OPEN MEETINGS ADVISORY OPINION NO. 2009-01 
 

Issued On July 9, 2009 By The 
 

WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION 
COMMITTEE ON OPEN GOVERNMENTAL MEETINGS 

 
OPINION SOUGHT 
 
The Mercer County Board of Education asks whether the Open Meetings Act 
requires it to include in the meeting minutes the name of an employee the Board has 
disciplined. 
 
FACTS RELIED UPON BY THE COMMITTEE 
 
The Mercer County Board of Education has disciplined one or more of its employees at 
a public meeting, following a discussion in executive session.  At least one Board 
member has expressed concern about employees’ right to privacy.  The Board seeks 
clarification regarding whether the Open Meetings Act requires that the minutes list the 
employee’s name, since the minutes become a matter of public record.  
 
CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMITTEE  
 
W. Va. Code § 6-9A-5 reads: 

 

Each governing body shall provide for the preparation of written minutes of 
all of its meetings. Subject to the exceptions set forth in section four of this 
article, minutes of all meetings except minutes of executive sessions, if 
any are taken, shall be available to the public within a reasonable time 
after the meeting and shall include, at least, the following information:  

 
(1) The date, time and place of the meeting;  
(2) The name of each member of the governing body present and absent;  
(3) All motions, proposals, resolutions, orders, ordinances and measures 
proposed, the name of the person proposing the same and their 
disposition; and  
(4) The results of all votes and, upon the request of a member, pursuant to 
the rules, policies or procedures of the governing board for recording roll 
call votes, the vote of each member, by name. 
 

ADVISORY OPINION 
 
As early as 1999, Boards of Education have sought this Committee’s guidance on 
compliance with the Open Meetings Act in the context of employee disciplinary matters.  
In Open Meetings Advisory Opinion 99-10, this Committee allowed a Board of 
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Education to omit from the meeting agenda the name of an employee whose conduct 
would be discussed in executive session.  The Committee stated: 
 

Because the statute on grievance procedures for Board of Education 
employees specifically dictates that a Level III grievance hearing or 
conference be conducted in private, the Open Governmental Proceedings 
Act does not mandate that the agenda released to the public contain the 
name of the grievant, unless the grievant has requested in advance that 
the proceedings be conducted in an open meeting. 
 

The Committee concluded, “It is sufficient to refer to the matter on the agenda and for 
purposes of making a final decision as a ‘Level III grievance’.”  The Committee further 
noted, however, that W. Va. Code § 6-9A-4(b)(2) requires that final decisions regarding 
employees should be taken in an open meeting. 
 
Similarly, in Open Meetings Advisory Opinion 2000-12, in response to a request for 
guidance from another Board of Education, the Committee wrote: 
 

In the case of a disciplinary matter, such as dismissal or suspension for 
cause, which may be discussed in executive session as provided in W. 
Va. Code § 6-9A-4(b), the meeting agenda provided the public may 
exclude the person’s name… unless the employee requests an open 
meeting.  However, the Open Meetings Act requires that, following any 
discussion in executive session, the name of the person being considered 
for discipline must be announced in open session before the board takes 
action to impose discipline. 
 

The Committee further noted that the Open Meetings Act “specifically prohibits voting by 
reference to a letter, number, or any other designation, unless (1) expressly provided by 
law; or (2) the public has access to an agenda  ‘sufficiently worded to enable the public 
to understand what is being deliberated, voted or acted upon’.”   
 
In Open Meetings Advisory Opinion 2008-17, the Committee reviewed a governing 
body’s practice of resolving personnel matters in executive session.  The Committee 
stated, “The Act does not bar the members from reaching a consensus in an executive 
session but any required vote to approve official action should take place in an open 
meeting.”  The opinion recognized that, by contrast, student disciplinary matters may 
be decided or voted upon in executive session.  See W. Va. Code § 6-9A-4(b)(3).  The 
Committee is not aware of any statutory provision which provides a corollary exemption 
to protect the privacy rights of school employees, and finds that if the Legislature had 
intended to exclude the identity of employees from disclosure, it would have done so.  
Only the Legislature may bestow an exemption from disclosure.  Unless and until the 
Legislature statutorily establishes such an exemption, this Committee is powerless to 
read one into the Open Meetings Act. 
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Although the Open Meetings Act authorizes the Board to meet in executive session to 
consider disciplining an employee, the statutory exception does not provide a basis for 
the Board to avoid identifying the employee when, upon the Board’s return to open 
session, it votes thereon.  The Open Meetings Act requires that the minutes include, at 
least, all motions, their disposition, and results of all votes. W. Va. Code § 6-9A-5.  
Thus, in order to comply with the Act’s recordkeeping requirements, the minutes of the 
open session must, therefore, include the name of the employee being disciplined.   
 
This advisory opinion is limited to questions arising under the Open Governmental 
Proceedings Act, W. Va. Code § 6-9A-1, et seq., and does not purport to interpret other 
laws or rules. Pursuant to W. Va. Code § 6-9A-11, a governing body or member thereof 
that acts in good faith reliance on this advisory opinion has an absolute defense to any 
civil suit or criminal prosecution for any action taken based upon this opinion, so long as 
the underlying facts and circumstances surrounding the action are the same or 
substantially the same as those being addressed in this opinion, unless and until it is 
amended or revoked.        
 
 
 
   
 
             
       _____________________________ 
       Drema Radford, Chair 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


