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WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION
COMMITTEE ON OPEN GOVERNMENTAL MEETINGS

OPINION SOUGHT

The Co-Chair of the West Virginia Board of Education/West Virginia School Board
Association Board Member Training Standards Review Committee asks if this entity is
subject to the requirements of the Open Meetings Act.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMITTEE

The West Virginia School Board Association (Association) is incorporated as a private,
nonprofit organization. The State Board of Education (State Board) is a public corporation
created pursuant to W. Va. Code § 18-2-1. The State Board consists of 12 members, 9
of whom are appointed by the Governor with the advice and consent of the State Senate.
The 3 remaining members serve ex officio and without a vote.

W. Va. Code § 18-5-4(g) explicitly authorizes county boards of education to join the
Association and to pay, with school funds, dues and expenses related to membership and
attending Association meetings. All newly elected County School Board Members are
required to complete certain training before taking office pursuant to W. Va. Code § 18-5-
1a(e). In addition, as provided in W. Va. Code § 18-5-1a(f), all County School Board
Members are required to attend annual training on certain matters. This statute further
specifies that “Such orientation and training shall be approved by the state board and
conducted by the West Virginia school board association or other organlzatlon or
organizations approved by the state board.”

In accordance with W. Va. Code § 18-5-1a(f), failure to attend and complete a required
orientation or training course constitutes neglect of duty, unless excused for good cause
under State Board rules. Moreover, W. Va. Code § 18-2E-4(e) requires that information
regarding County Board Members’ completion of required training be included in “school
report cards” prepared to comply with better schools accountability standards.

Since 1990, a West Virginia Board of Education/West Virginia School Board Association
Board Member Training Standards Review Committee (Training Committee) has advised
the Board on matters related to fulfilling these orientation and training requirements for
County Board Members. Current operating procedures for the Training Committee state
that it will consist of three State Board Members designated by the State Board'’s President
and other members appointed by the State Board. The State Board gives “due
consideration” to recommendations of the Association’s Executive Board in making these
appointments. At least 3 County Board Members and 2 County School Superintendents
must be included among these “other members.” The State Board also has authority to
designate the Training Committee’s officers and may remove any member for repeated
failure to attend meetings without good cause, or for other good cause.



CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMITTEE

W. Va. Code § 6-9A-2(3) defines “governing body” as “the members of any public agency
having the authority to make decisions for or recommendations to a public agency on
policy or administration, the membership of a governing body consists of two or more
members. . . .7

W. Va. Code § 6-9A-2(6) defines “public agency” as “[A]ny administrative or legislative unit
of state, county or municipal government, including any department, division, bureau,
office, commission, authority, board, public corporation, section, committee, subcommittee
or any other agency or subunit of the foregoing authorized by law to exercise some portion
of executive or legislative power.”

ADVISORY OPINION

The Open Meetings Act generally requires governing bodies of public agencies to make
decisions on matters requiring official action in a public meeting that is open to the public
and the media. The Act defines a “public agency” as “any administrative or legislative unit
of state, county or municipal governmentincluding any department, division, bureau, office,
commission, authority, board, public corporation, section, committee, subcommittee or
any other agency or subunit of the foregoing authorized by law to exercise some portion
of executive or legislative power.” Further, the Act defines “governing body” as “the
members of any public agency having the authority to make decisions for or
recommendations to a public agency on policy or administration . . .” This definition
further provides: “[T]lhe membership of a governing body consists of two or more
members. . . .~

The Open Meetings Act applies to governing bodies of “public agencies” which are defined
to include units of state, county and municipal government as well as “public corporations.”
The West Virginia School Board Association was created as a private, non-profit
corporation. Therefore, it does not fall into any of the categories subject to the Open
Meetings Act.

The Training Committee at issue here constitutes an entity that is more than an outgrowth
of the Association. Indeed, the Training Committee is inextricably intertwined with the
State Board’s administration of the statutory training requirements in W. Va. Code § 18-5-
1a.

In Open Meetings Advisory Opinion 2008-05, concerning the West Virginia Board of
Optometry, this Committee found that a joint committee formed between the Board of
Optometry and a private organization, the West Virginia Optometry Association, would
involve a governing body of a public agency subject to the Act, if two or more members of
the joint committee were appointed by the Board of Optometry. Here, the membership of
the Training Committee ordinarily includes 3 State Board Members, with the remaining
members appointed by the State Board, all of whom are responsible for advising the State
Board on complying with W. Va. Code § 18-5-1a and related requirements. Accordingly,
consistent with our ruling in Open Meetings Advisory Opinion 2008-05, this Committee
finds that the Training Committee is a governing body of a public agency subject to the
requirements of the Open Meetings Act.

This advisory opinion is limited to questions arising under the Open Governmental
Proceedings Act, W. Va. Code §§ 6-9A-1, et seq., and does not purport to interpret other
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laws or rules. Pursuant to W. Va. Code § 6-9A-11, a governing body or member thereof
that acts in good faith reliance on this advisory opinion has an absolute defense to any civil
suit or criminal prosecution for any action taken based upon this opinion, so long as the
underlying facts and circumstances surrounding the action are the same or substantially
the same as those being addressed in this opinion, unless and until it is amended or
revoked.

Drema Radford, Ch?fj)voma'ﬁf
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