OPEN MEETINGS ADVISORY OPINION NO. 2008-02
Issued On February 7, 2008 By The

WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION
COMMITTEE ON OPEN GOVERNMENTAL MEETINGS

OPINION SOUGHT

The Hardy County Commission asks if an exit conference with members of the State
Auditor’s Office concerning the proposed findings in an annual draft audit report constitutes
a meeting subject to the Open Meetings Act, when a quorum of the Commission is present.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMITTEE

The county is audited annually by the State Auditor’s Office. Near the conclusion of the
audit process, the auditor meets individually with the elected officials whose operations
have been audited, such as the Assessor and Sheriff. Each official has the opportunity to
present the auditor with a response to the audit. Finally, the auditor meets with one or
more County Commissioners to discuss the findings in a draft audit report, including the
responses provided by the county’s other elected officials.

The auditor’s presentation to the County Commission is primarily for information purposes.
There is no requirement that the Commission take official action to accept or reject the
audit. Once the final audit report is approved by the State Auditor, it becomes a public
record.

CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMITTEE

W. Va. Code § 6-9A-2(4) defines “meeting” as follows:

[T]he convening of a governing body of a public agency for which a quorum
is required in order to make a decision or to deliberate toward a decision on
any matter which results in an official action. Meetings may be held by
telephone conference or other electronic means. The term meeting does not
include:

* * %

(D) General discussions among members of a governing body on
issues of interest to the public when held in planned or unplanned social,
educational, training, informal, ceremonial or similar setting, without intent to
conduct public business even if a quorum is present and public business is
discussed but there is no intention for the discussion to lead to an official
action.

(E) Discussions by members of a governing body on logistical and
procedural methods to schedule and regulate a meeting.

ADVISORY OPINION

The Open Meetings Act generally requires governing bodies of public agencies to make
decisions on matters requiring official action in a public meeting that is open to the public
and the media. A “meeting” is defined in relevant part as the convening of a governing



body for which a quorum is required in order to make a decision or to deliberate toward a
decision on any matter which results in official action. Pursuantto this definition, whenever
a quorum of a governing body convenes to discuss public business, and there is an
intention for the discussion to lead to official action, that gathering is a “meeting”
contemplated by the Act. Therefore, any such meeting must comply with the notice
requirements and other applicable provisions of the Act.

The exit conference between the auditor and two or more members of the County
Commission, as described here, provides an opportunity for the Commissioners to ask
questions of the auditors and for the auditors to verify certain information with the
Commission. The Commissioners are not required to take official action to either accept
or reject the audit. While this information sharing process may involve a dialogue between
the County Commissioners and the auditor, it does not require a discussion among the
County Commissioners.

Our Legislature excluded certain discussions from the definition of a “meeting” required to
comply with the Act. One of those exclusions is contained in subsection 2(4)(D): “General
discussions among members of a governing body on issues of interest to the public when
held in planned or unplanned social, educational, training, informal, ceremonial or similar
setting, without intent to conduct public business even if a quorum is present and public
business is discussed but there is no intention for the discussion to lead to an official
action.” In addition, the Legislature provided the following policy guidance in § 6-9A-1:

The Legislature finds that it would be unrealistic, if not impossible, to carry
on the business of government should every meeting, every contact and
every discussion seeking advice and counsel in order to acquire the
necessary information, data or intelligence needed by a governing body were
required to be a public meeting. lItis the intent of the Legislature to balance
these interests in order to allow government to function and the public to
participate in a meaningful manner in public agency decision making.

Accordingly, a quorum of the Commission may attend an exit conference or out-briefing
with the auditor, responding to questions from the auditor as well as asking questions of
the auditor, so long as the Commissioners do not engage in a discussion among
themselves that involves deliberating toward a decision on a matter requiring their official
action.

If a particular matter discussed in the audit may require official action by the Commission,
the Commissioners are permitted to discuss purely logistical issues in regard to that matter,
such as whether to place the matter on the agenda for a future meeting, and when to
schedule a meeting. The Commissioners may also discuss what data or documentation
needs to be gathered or provided to facilitate making a decision on the matter during a
future meeting.

The Commissioners may alternatively choose to have this exit conference or out-briefing
presented in the course of an open meeting, if a date, time and place can be agreed upon
between the Commissioners and the auditor. Ordinarily, this presentation should take
place during the meeting in an open session, unless a particular matter addressed in the
audit would authorize the Commission to convene an executive session to discuss that
particular matter.
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An executive session is only authorized to deal with one of the particular matters specified
in W. Va. Code § 6-9A-4. The requester here has not identified any specific matter
contained in the draft audit that might warrant meeting in executive session. This
Committee will provide guidance on such matters on a case-by-case, fact-specific basis.
If a situation is not encompassed by a previous precedential decision by this Committee,
the requester is encouraged to seek additional guidance based on the facts and
circumstances that may justify convening an executive session.

This advisory opinion is limited to questions arising under the Open Governmental
Proceedings Act, W. Va. Code §§ 6-9A-1, et seq., and does not purport to interpret other
laws or rules. Pursuant to W. Va. Code § 6-9A-11, a governing body or member thereof
that acts in good faith reliance on this advisory opinion has an absolute defense to any civil
suit or criminal prosecution for any action taken based upon this opinion, so long as the
underlying facts and circumstances surrounding the action are the same or substantially
the same as those being addressed in this opinion, unless and until it is amended or
revoked.
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