OPEN MEETINGS ADVISORY OPINION NO. 2007-06
Issued On August 2, 2007 By The

WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION
COMMITTEE ON OPEN GOVERNMENTAL MEETINGS

OPINION SOUGHT

The Raleigh County Emergency Services Authority seeks guidance on issuing notice of a special
meeting.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMITTEE

The Board of the Raleigh County Emergency Services Authority holds its regular meetings on the
third Monday of each month. From time to time, it may be necessary to hold one or more additional
meetings between these scheduled meetings. The Board wants to know what type of notice to the
public 1s required for these meetings.

CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMITTEE
W. Va. Code § 6-9A-3 provides in pertinent part:

Each governing body shall promulgate rules by which the date, time, place and
agenda of all regularly scheduled meetings and the date, time, place and purposes of
all special meetings are made available, in advance, to the public and news media,
except in the event of an emergency requiring immediate official action.

Each governing body of the executive branch of the state shall file a notice of any
meeting with the secretary of state for publication in the state register. Each notice
shall state the date, time, place and purpose of the meeting. Each notice shall be filed
in a manner to allow each notice to appear in the state register at least five days prior
to the date of the meeting.

ADVISORY OPINION

The Open Meetings Act requires public agencies to inform the public of (1) the time, date, place and
purpose of their meetings and (2) what will be dealt with at the meetings. This means agencies must
(1) give “meeting notice,” telling the public when and where the meeting will be held, and (2)
provide a “meeting agenda,” telling the public the items of business with which the meeting will deal.

The Act specifically provides for State executive branch agencies to make available notice of their
meetings by publishing notice of each regular and special meeting in the State Register at least five
calendar days before the meeting. The Act does not specify how county and municipal agencies,
such as an Emergency Services Authority, are required to issue notice of their regular and special
meetings. This Committee has previously concluded that county and municipal governing bodies
must provide notice of regular and special meetings in a manner that is “reasonable” in terms of how
and when such notice is disseminated.

The Emergency Services Authority will comply with the Open Meetings Act if it posts notice of a
special meeting at least two days in advance of the meeting date. At a minimum, this notice should
be posted in a public place which is accessible to the public during normal business hours, such as
the County Courthouse, or the building where the Authority regularly meets. Governing bodies
whose meetings are regularly covered by the media are encouraged, but not required, to send a copy



of the meeting notice by telephone facsimile to news organizations that express an interest in
receiving such notice.

In counting the number of days in this two-day notice period, the day of the meeting, as well as
Saturdays, Sundays, and legal holidays, are excluded . For example, in the absence of an intervening
legal holiday, the Authority would comply with the Act by posting notice of a special meeting to be
held on Friday at any time before the close of business on the preceding Wednesday.

The Act requires that the public and media be advised in advance of the purpose, or purposes, for
cach meeting. In the case of a special meeting, where only one or two matters will be addressed by
the governing body, the purpose statement within the meeting notice may describe the matters
requiring official action to be addressed during the special meeting, and no further meeting agenda
will be required. However, if the special meeting will deal with several matters, the meeting notice
should state that the special meeting will address those agenda items described on the special
meeting agenda, a separate document which should be made available and posted at the same time
and in the same manner as the meeting notice.

This advisory opinion is limited to questions arising under the Open Governmental Proceedings Act,
W. Va. Code § 6-9A-1, et seq., and does not purport to interpret other laws or rules. Pursuant to
W.Va. Code § 6-9A-11, a governing body or member thereof that acts in good faith reliance on this
advisory opinion has an absolute defense to any civil suit or criminal prosecution for any action taken
based upon this opinion, so long as the underlying facts and circumstances surrounding the action
are the same or substantially the same as those being addressed in this opinion, unless and until it
1s amended or revoked.
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