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WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION
COMMITTEE ON OPEN GOVERNMENTAL MEETINGS

OPINION SOUGHT

Richard Talbott, a Mem ber of the Berkeley County Planning Commission, seeks guidance on
several issues, including the propriety of time limits for public comments during a routine public
comment period and other questions relating to the Commission’s public hearing function.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMITTEE

According to the requester, the Berkeley County Planning Com mission allows citizens to m ake
public comments during a “sunshine period” provided at each bi-weekly meeting. Each speaker is
subject to a three-minute time limit which is alternatively enforced by mechanical buzzer, visible
electronic light panel or verbal adm onishment. This tim e limit is applied without regard to the
length of the agenda, the nunber of speakers who ae waiting to exercise this privilege, tine of day,
or other factors impacting on the duration of the meeting.

The Commission similarly enforces a three-minute time limit on public comments during legally
advertised public hearings held pursuant to the statutory m  andates applicable to all planning
commissions. Before or during public comment periods and public hearings, the chair routinely
encourages participants to keep their comments or testimony brief, and avoid repetition. Participants
are further requested to reserve com ments which are germane to a matter that is the subject of a
public hearing for that segment of the meeting, rather than presenting such comments during the
general “sunshine period.”

CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMITTEE

W. Va. Code § 6-9A-3 provides:

Except as expressly and specifically othawise provided by law, whether heretofore
or hereinafter enacted, and ex cept as provided in section four of this article, all
meetings of any governing body shall be open to the public. Any governing body
may m ake and enforce reasonable rules for attendance and pres  entation at any
meeting where there is not room enough for all members of the public who wish to
attend. This article does not prohibit the removal from a meeting of any member of
the public who is disrupting the m eeting to the extent that orderly conduct of t he
meeting is conpromised: Provided, that pasons who desire to address the governing
body may not be required to register to address the body more than fifteen minutes
prior to time the scheduled meeting is to commence.

ADVISORY OPINION

There is no provision in the Open Meetings Acwhich requires governing bodies of public agencies
to solicit and consider public commat before taking official actioron matters within their authority.
As a matter of course, m any governing bodies rou tinely set aside a portion of e ach meeting to
receive public comments on a broad range of topics. The Berkeley County Planning Commission
has apparently established such a meeting segment, referred to as the “sunshine period.”



This Committee has previously concluded that the Act establishes only one specific limitation on
public comment periods - the governing body is not permtted to require participants to sign up wre
than fifteen minutes before the start of the m eeting as a condition f or participating in a public
comment period. This Committee may approve other specific limitations on public comments, if
such restrictions are reasonable.

For example, in Open Meetings Advisory Opinion 2006-04, this Com  mittee approved a City
Council’s procedural rules for conducting open neetings. Those rules included a five-mnute time
limit on public comments when no nore than four pesons signed up to speak, and a pro-rated four-
minute time limit when the maximum of five persons per meeting signed up to speak. In several
earlier opinions, this Com mittee approve d fi ve-minute time lim its on presentations during an
agency’s public com ment period. Other agencies provide for public ¢ omment periods without
specifying any time limit on presentations.

In Open Meetings Advisory Opinion 2002-01, this Committee reviewed and approved procedural
rules adopted by the Berkeley County Planning Commission pursuant to W. Va. Code § 6-9A-3.
Those rules made no reference to a tine limit for public presentations. If the Planning Commission
has adopted new rules, it is recommended that the Commission submit its revised rules for review
to verify that they are in compliance with the requirements of the Act.

In any event, this Conmittee concludes that athree-minute time limit on public presentations during
a regular or special m eeting of a governing body is reasonabl e. However, this Com mittee
recommends that any agency adopting procedural rules for conducting its m eetings, which rules
include time limits on presentations, should further provide a mechanism for extending those time
limits with the concurrence ofthe governing body, such as by unaninous consent or majority rule.

The focus of the Open Meetings Act is on condugng government business in the “sunshine” where
the public and m edia can observe wha t their elected and appointed public officials say while
conducting public business. In order for a govermg body to efficiently and effectively performits
business, it is not unreasonable to inform  or rem ind those persons who wish to m ake public
comments to adhere to established tine limits, to avoid repetitive or ranbling comments, or to hold
comments until a public hearing to be conducted on a particular issue, w hether later in the same
meeting, or during a subsequent meeting.

Although a governing body m ay hold a public hearing in the course of an open m eeting, the
requirements for these hearings are established by statutory provisions outside the Open Meetings
Act. W. Va. Code § 8A-2-1, et seq., requires that a Planning Com mission must hold a public
hearing on a new or amended comprehenswe plan, before approving a major subdivision or land
development plan and plat, and before adopting or am ending a zoning or dinance. These sam ¢
statutes specify requirenents for publishing notice othese public hearings in newspapers of general
circulation.

These statutory requirements in Chapter 8A of the Code relating to public hearings are distinctly
different and separate from the requirements for conducting an open meeting. This Committee’s
authority for issuing definitive guidance to governi ng bodies of public agenci es is limited to the
meaning and application of the Open Meetings Act. Accordingly, this Com  mittee declines to

answer any questions from the requester in re gard to the proper m ethod for a County Planning

Commission to conduct a public hearing.

This advisory opinion is lintted to questions arising under the Open Governental Proceedings Act,
W. Va. Code §§ 6-9A-1, et seq., and does not purport to interpret other laws or rules. Pursuant to
W. Va. Code § 6-9A-11, a governing body or mamber thereof that acts in good faith reliance on this
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advisory opinion has an abs olute defense to any civil suit or crim inal prosecution for any action
taken based upon this opinion, so long as the underlying facts and circumstances surrounding the
action are the same or substantially the same as those being addressed in this opinion, unless and
until it is amended or revoked.

Signed: August 3, 2006, James E. Shepherd, 11
Chairman
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