OPEN MEETINGS ADVISORY OPINION NO. 2004-17
Issued on January 6, 2005 By The

WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION
COMMITTEE ON OPEN GOVERNMENTAL MEETINGS

OPINION SOUGHT

The Jefferson County Commission (Commission) asks if two of its five commuissioners, which is
less than a quorum, may meet in private to discuss matters pending before the entire

Commission.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMITTEE

The Jefferson County Commission consists of five (5) county commissioners. It is the only
county in West Virginia with five commissioners. The remaining county commissions have

three (3) members.

Two members of the Commission do not constitute a quorum. The Commission wants to know
whether two members may meet to discuss matters pending before the entire commission.
Members of the public may or may not be included. One of the stated purposes of the meetings
would be to work out political strategies and to organize support for a particular outcome.

CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMITTEE

W.Va. Code 6-9A-2(4) defines the term meeting. It also enumerates specific exceptions to the
definition. It reads in relevant part:

[TThe convening of a governing body of a public agency for which a quorum is required
in order to make a decision or to deliberate toward a decision on any matter which results in an
official action. Meetings may be held by telephone conference or other electronic means. The

term meeting does not include:

(D) General discussions among members of a governing body on issues of interest to the
public when held in planned or unplanmed social, educational, training, informal, ceremonial or
similar setting, without intent to conduct public business even if a quorum is present and public
business is discussed but there is no intention for the discussion to lead to an official action.

W.Va. Code 6-9A-2(5) defines the term “official action” as “[A]ction which is taken by virtue of
power granted by law, ordinance, policy, rule or by virtue of the office held.”



ADVISORY OPINION

A meeting is defined in relevant part as the convening of a governing body for which a quorum is
required in order to make a decision or to deliberate toward a decision on any matter which
results in official action. Pursuant to this definition, it is clear that if a quorum of a governing
body convenes to discuss public business, and there is an intention for the discussions to lead to
official action, then the gathering is a meeting. Hence the meeting must comply with the notice
requirements and other applicable provisions of the Open Meetings Act (hereinafter referred to as

the “Act”).

Tn order to determine whether less than a quorum of a governing body may discuss issues of
interest to the public, it is necessary to examine the language and history of the Act. There are no
West Virginia Supreme Court decisions directly addressing the issue presented. In the case of
McComas v. Board of Educ., 197 W.Va. 188, 475 S.E.2d 280 (1996) the Court held in relevant
part that if a quorum of school board members meet with school administrators to discuss matters
pending before the board, then the gathering constitutes a meeting. However, the Court did not
answer the question posed. Further, subsequent to the McComas opinion, the definition of

meeting was amended.

The Legislature amended the Act in 1999. The amendment in part enumerated that certain
discussions amongst public officials do not fall within the definition of meeting. One class of
discussions excluded from the definition of meetings is, “General discussions among members of
a governing body on issues of interest to the public when held in planned or unplanned social,
educational, training, informal, ceremonial or similar setting, without intent to conduct public
business even if a quorum is present and public business 1s discussed but there is no intention for
the discussion 10 lead to an official action.” W.Va. Code § 6-9A-2(4)(D).

The Legislature also adopted additional language under its declaration of legislative poﬁcy. The
new language reads in relevant part:

The Legislature finds that it would be unrealistic, if not impossible, to carry on the
business of government should every meeting, every contact and every discussion seeking
advice and counsel in order to acquire the necessary information, data or intelligence
needed by a governing body were required to be a public meeting. It is the intent of the
Legislature to balance these interests in order to allow government (o function and the
public to participate in a meaningful manner in public agency decision making.

W.Va. Code § 6-9A-1.

Based upon the language and history of the Act, it is the opinion of the Committee that less than
a quorum of commissioners may engage in discussions amongst themselves in which they
express their views on issues of interest to the public, including 1ssues pending before the
commission. The Act is not meant to stifle all expression of opinion amongst public officials
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outside of a formal meeting. As the West Virginia Supreme Court noted in McComas, “[AJn
interpretation of the Sunshine Law that precludes any off-the-record discussion between board
members about board business would be both undesirable and unworkable — and possibly

unconstitutional.” McComas, 197 W.Va. 188, 198, 475 S.E.2d 280, 290 (1996).

However, there are instances when a series of communications by less than a quorum would
violate the Act. For instance, public officials would be in violation of the Act is they use a series
of communications with the intended purpose of a majority of the governing body collectively
predetermining the outcome on a matter pending before a public body. The Committee finds
that this action would constitute 2 meeting. Further such a practice would violate the spirit and
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intent of the Act.
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