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WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION
COMMITTEE ON OPEN GOVERNMENTAL MEETINGS

OPINION SOUGHT

The Board of Supervisors for the Potomac Valley Conservation District asks if it is permissible to
meet privately with the District’s attorney in his office to discuss various aspects of recently

concluded or anticipated litigation.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMITTEE

The Board of Supervisors and their Administrator seek to meet privately with the Board’s retained
attorney to discuss the legal aspects and tactics of recently concluded litigation, as well as to discuss

litigation which is anticipated in the future.

CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMITTEE

W. Va. Code § 6-9A-2(4) provides that "meeting" means the convening of a governing body of a
public agency for which a quorum is required in order to make a decision or to deliberate toward a
decision on any matter which results in an official action. The term meeting does not include:

(D) General discussions among members of a governing body on issues of
interest to the public when held in a planned or unplanned social, educational,
traming, informal, ceremonial or similar setting, without intent to conduct public
business even if a quorum is present and public business is discussed but there is no
intention for the discussion to lead to an official action . . ..

W. Va. Code § 6-9A-4(a) provides: The governing body of a public agency may hold an executive
session during a regular, special or emergency meeting, in accordance with the provisions of this

section . . .

(b) An executive session may be held only upon a majority vote of the
members present of the governing body of a public agency. A public agency may
hold an executive session and exclude the public only when a closed session 1s
required for any of the following actions:

L S

(12) To discuss any matter which, by express provision of federal law or state
statute or rule of court is rendered confidential. . . .



ADVISORY OPINION

Describing the purpose of the Open Meetings Act, the Legislature noted “it would be unrealistic, if
not impossible, to carry on the business of government [if] every meeting, every contact and every
discussion seeking advice and counsel in order to acquire the necessary information, data or
intelligence needed by a governing body were required to be a public meeting.” W. Va. Code § 6-
9A-1. Accordingly, the Act provides that “‘general discussions among members of a governing
body,” even when held in a planned setting with a quorum present, do not involve a meeting
governed by the Act, so long as there is no intention for the discussion to lead to an official

action.

Consistent with this statutory guidance, the Board of Supervisors may meet privately with their
attorney for limited educational and training purposes to discuss matters such as lessons learned from
completed litigation, or to obtain general legal guidance on avoiding future litigation. However, if
any official action by the Board is required, any discussion among the Board Members should take
place during a properly noticed regular, special or emergency meeting. During the course of such
public meeting, the Board may elect to convene in executive session to discuss litigation matters that

are protected under the attorney-client privilege.

Ordinarily, a governing body of a public agency may hold an executive session and exclude the
public only when a closed session is required for one of the reasons specified in W, Va. Code § 6-
9A-4. Tn Peters v. County Commission, 205 W.Va. 481,519 S.E.2d 179 (1999), the Supreme Court
of Appeals of West Virginia ruled that privileged communications between a public body and its
attorney are exempt from the open meetings requirements of the Act based upon the common law
attorney-client privilege. This privilege is recognized in Rule 1.6 of the Rules of Professional
Conduct adopted by our Supreme Court, thereby satisfying the requirements of W. Va. Code § 6-9A-

Ab)(12).

Based upon the Court’s holding in Peters, this Committee finds thata governing body may meet with
its attorney in executive session to discuss matters protected by the attorney-client privilege.
Therefore, the Board may elect to convene in executive session, following the procedures set forth
inthe Act, and obtain advice from the Board’s attorney regarding concluded, threatened or proposed
litigation. Once the attorney’s advice has been obtained in executive session, the Board must
reconvene in an open meeting, if there is any discussion or vote on official action to be taken.
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