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GOVERNMENTAL BODY/MEMBER SEEKING OPINION

Dr. Mary Ellen Komorowski, a member of the Marshall County Board of Education.

OPINION SOUGHT

Does the Open Governmental Meetings Act require a Board of Education’s agenda to list the name
of a grievant who is requesting that the Board hear his or her Level III grievance?

FACTS RELIED UPON BY THE COMMITTEE

The Open Governmental Proceedings Act requires public agencies to give advance public notice of
the time, date and location of their meetings. The 1999 amendments to the Act mandate advance

public notice of the meeting’s agenda as well.

The Board of Education has the authority to hear Level III grievances by Board employees, and it
votes as a body on whether to hear the grievance or to refer it to Level IV, which is a hearing before
the State Superintendent. The statute setting forth the grievance procedures for Board of Education
employees states that, the Open Governmental Proceedings Act notwithstanding, all conferences and
hearings shall be conducted in private unless the grievant requests them to be public at levels two
and three. W. Va. Code § 18-29-3(m).

The Open Governmental Proceedings Act, amended since this portion of the grievance procedures
act was enacted, provides that grievances may be heard in executive session, but that final action
shall be taken in an open meeting.

PERTINENT STATUTORY PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMITTEE

West Virginia Code §6-9A-3 provides in pertinent part that

Each governing body of the executive branch of the state shall file a notice of any meeting
with the secretary of state for publication in the state register. Each notice shall state the date, time,
place and purpose of the meeting. Each notice shall be filed in a manner to allow each notice to
appear in the state register at least five days prior to the date of the meeting.



West Virginia Code §6-9A-4 provides in pertinent part that...(b) An executive session may be held
only upon a majority affirmative vote of the members present of the governing body of a public
agency. A public agency may hold an executive session and exclude the public only when a closed
session is required for any of the following actions:

(B) For the purpose of conducting a hearing on a complaint, charge or grievance against a
public officer or employee, unless the public officer or employee requests an open meeting. General
personnel policy issues may not be discussed or considered in a closed meeting. Final action by a
public agency having authority for the appointment, employment, retirement, promotion, transfer,
demotion, disciplining, resignation, discharge, dismissal or compensation of an individual shall be
taken in an open meeting;

(12) To discuss any matter which, by express provision of federal law or state statute or rule
of court is rendered confidential, or which is not considered a public record within the meaning of
the freedom of information act as set forth in article one, chapter twenty-nine-b of this code;

ADVISORY OPINION

Although section 6-9A-4(b)(2) of the Open Governmental Proceedings Act states that final decisions
regarding employee should be taken in an open meeting, section 6-9A-4(b)(12) provides that a
governing body may go into executive session to discuss any matter which, by express provision of
state statute is rendered confidential. Because the statute on grievance procedures for Board of
Education employees specifically dictates that a Level III grievance hearing or conference be
conducted in private, the Open Governmental Proceedings Act does not mandate that the agenda
released to the public contain the name of the grievant, unless the grievant has requested in advance
that the proceedings be conducted in an open meeting. It is sufficient to refer to the matter on the
agenda and for purposes of making a final decision as a “Level III grievance”.
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