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COMMITTEE ON OPEN GOVERNMENTAL MEETINGS

GOVERNMENTAL BODY/MEMBER SEEKING OPINION

Dr. Larry Parsons, Superintendent of Schools of the Mason County Board of Education.

OPINION SOUGHT

Under what conditions may a Board of Education amend its agenda after public notice of a meeting
has been given?

FACTS RELIED UPON BY THE COMMITTEE

The Requester gave several hypothetical situations in which the Board would like to add or modify
an agenda. They are:

(1) A personnel item on the Board’s agenda recommends a particular employee be hired. After the
agenda has been publicized, the bidding employee withdraws his or her name from consideration.
The Superintendent would like to ask the Board’s approval to hire the next qualified employee. If
he must wait until the next regularly scheduled Board meeting, there will be a two-week delay.

(2) Other personnel action items may need to be amended due to resignations submitted after the
agenda has been publicized but before the Board meeting.

(3) During the discussion of an agenda item at a meeting, the Board may want to amend a proposed
action to improve it or make a decision more complete. The Requester suggested that an agenda
item might be amended through the use of Roberts Rules of Order.

The West Virginia Ethics Commission has received several requests for informal advice from
County Boards of Education wishing to amend agendas because of changed circumstances. The
Committee is aware that Board of Education agendas tend to be very specific about each item for
discussion and each proposed action.



PERTINENT STATUTORY PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMITTEE

West Virginia Code 6-9A-3 provides in pertinent part that...Each governing body shall promulgate
rules by which the date, time, place and agenda of all regularly scheduled meetings and the date,
time, place and purpose of all special meetings are made available, in advance, to the public and
news media, except in the event of an emergency requiring immediate official action...

ADVISORY OPINION

The Requester’s questions highlight the tension in the Act between allowing “government to
function and the public to participate in a meaningful manner in public agency decision making.”
§ 6-9A-1. The 1999 amendments to the Act added the requirement that the public be given advance
notice of the agenda of all regularly scheduled meetings, as well as the date, time and place. Such
notice promotes the goal of increased public input and participation.

The Act is silent as to how much advance notice must be given, except for state executive agencies,
or how specific the agenda items must be. The Act directs each governing body to promulgate rules
on giving notice. The Committee presumes that notice must be “reasonable” under the
circumstances peculiar to each governing body.

A balance must be struck between providing meaningful notice to the public what topics will be
discussed at a meeting and constraining the governing body by an overly specific agenda which
cannot be modified to accommodate a change circumstances.

The Committee makes two recommendations to resolve this problem. First, the Boards of Education
should promulgate rules about agenda modifications. Such rules should set forth what circumstances
constitute good cause to add or modify items and how public notice of the changes should be given.
For example, counties which are served by a daily newspaper may be able to publicize agenda
changes promptly. Others may consider posting notices at the Board’s building, schools, libraries
and other public places.

Second, the Boards should consider providing more leeway in their agendas. The statute creating
County Boards of Education does not mandate a particular level of specificity in meeting agendas
with several exceptions.' The Board might include as standard items for discussion “Resignations
Submitted after Publication of Agenda™ or add a notice to the agenda that all proposed actions on
employment are subject to modification upon withdrawal of the bidding employee.

1

A public hearing must be held not less than ten days after the preliminary budget has been
made available for public inspection and notice of the hearing has been published as a legal
advertisement. When a special meeting is called, no business may be transacted other than that
designated in the call. W. Va. Code § 18-5-4.
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If less detail on each item is provided, the Boards will not also not be prevented from modifying a
proposal at meetings, as the Requester suggested in his third hypothetical.

The Commission cautions Boards of Education to be sensitive to the use of agenda modifications
as a means of circumventing the purpose of the Act.
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