Advisory Opinion 2018-01
Issued on January 4, 2018, by

The West Virginia Ethics Commission

Opinion Sought

A County Commission asks whether its employees and officials, including its Parks
Commission board members and employees, may solicit local businesses and individuals
to sponsor public park benches.

Facts Relied Upon by the Commission

The County Commission (“County Commission” or “Requester”), in conjunction with the
County Parks and Recreation Commission (“Parks Commission”), owns and operates a
county park. The County Parks Commission members and its Executive Director oversee
the day-to-day operations of the park. The County Commission appoints the Parks
Commission board members and provides funding to the park through a budget
appropriation to the Parks Commission. At times, the County Commission also directly
pays for improvements to the park.

The County Commission recently awarded a bid to a contractor for major renovations at
the park, including a new community center and baseball fields. Pursuant to the bid
specifications and contract, the contractor must install park benches. Purchasing the
benches, however, was not part of the bid.

The County Commission or Parks Commission needs to purchase new park benches.
The Requester wants to raise money to cover or offset the expense of purchasing the
benches by selling sponsorships to local businesses and individuals. Sponsors would be
recognized by a plaque or marker on the benches which would be located throughout the
park for the use and enjoyment of the public.

The Parks Commission has been granted public charity status by the United States
Internal Revenue Service (“IRS”). The IRS has sent a letter to the Parks Commission
memorializing its determination that the Parks Commission is “exempt from federal
income tax under Internal Revenue Code (IRC) Section 501 (c) (3).” The letter further
states: “Donors can deduct contributions they make to you under IRC Section 170.”

The Parks Commission has a separate bank account for gifts and donations. This bank
account is under the name “Friends of the Park;” however, the funds in the account are
directly under the control of the Parks Commission and are audited along with the Parks
Commission’s finances. Only the Parks Commission’s Executive Director, Board
President and Treasurer have signatory authority on the Friends of the Park account.
The County Commission states that any funds raised through the sale of the sponsorships
will be deposited in the “Friends of the Park” account.
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Provisions Relied Upon by the Commission

W. Va. Code § 6B-2-5(b) provides, in pertinent part:

(1) A public official or public employee may not knowingly and intentionally
use his or her office or the prestige of his or her office for his or her own
private gain or that of another person. Incidental use of equipment or
resources available to a public official or public employee by virtue of his or
her position for personal or business purposes resulting in de minimis
private gain does not constitute use of public office for private gain under
this subsection. The performance of usual and customary duties associated
with the office or position or the advancement of public policy goals or
constituent services, without compensation, does not constitute the use of
prestige of office for private gain.

W. Va. Code § 6B-2-5(c)(1) provides, in relevant part:

A public official or public employee may not solicit any gift unless the
solicitation is for a charitable purpose with no resulting direct pecuniary
benefit conferred upon the official or employee or his or her immediate
family.

W. Va. Code R. § 158-7-6 (2008) provides, in relevant part:

6.1. Public officials and public employees may solicit gifts for a charitable
purpose when there is no resulting direct pecuniary benefit to the public
official or public employee or an immediate family member.

6.8. Fund-raising activities based on an exchange of value are not gift
solicitations and are permissible.

W. Va. Code R. § 158-7-6 (2008)

7.1. Public officials, public employees and agencies who regulate
individuals or businesses may not orally solicit donations from:

a. Persons under the regulatory control of the agency. A person is under
the regulatory control of the public official, employee or agency if the person
has a matter pending before the agency or had a matter pending within the
past 12 months. This subsection does not apply to purely law enforcement
agencies, officials or employees who do not actually regulate or exercise
regulatory control over other persons but merely enforce existing laws and
rules as to all applicable persons;
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b. A vendor which has a contract with the agency, is bidding on a contract
or is in the process of soliciting business from the agency.

7.2. A written solicitation to the public or business community at large, even
if the targeted group may encompass regulated persons or vendors, is
permissible; Provided, That the written solicitation may not be directed
solely to persons under the regulatory authority of, or vendors, of the public
official, employee or agency. This subsection does not apply to purely law
enforcement agencies, officials or employees who do not actually regulate
or exercise regulatory control over other persons but merely enforce
existing laws and rules as to all applicable persons.

Advisory Opinion

The Ethics Act and related Legislative Rule prohibit public servants from soliciting gifts
for the benefit of the government agency on which they serve or are employed unless the
gift is for a charitable purpose. See W. Va. Code § 6B-2-5(c) and W. Va. Code R. § 158-
7-6 (2008)." The Act and Rule also restrict the manner in which public servants may
solicit charitable donations. See Advisory Opinion 2012-49 (analyzing when public
agencies may solicit the public for monetary donations to support the agencies’ programs
and outlining the rules governing the manner of solicitation). In contrast, a different rule
of law applies when a government agency is conducting a sales solicitation, e.g., the sale
of advertising.

Based upon the restrictions in the Ethics Act, the Requester seeks guidance on whether
its County Commissioners, Park Commission board members or employees of these
entities may directly contact area businesses or individuals to solicit sponsorships for
public park benches. The sale of sponsorships will be used to pay for, or offset the costs
of, the park benches.

While the Ethics Act imposes restrictions on the solicitation of gifts by public servants for
the benefit of their agencies, there is no provision in the Act that bans a public agency
from selling a thing of value, including advertising. See Advisory Opinion 2014-15 (holding
a state agency may sell advertising to help defray the costs of wellness tools on its
website and cautioning the agency that it may not endorse a private entity or product) and
Advisory Opinion 1995-18 (selling advertising does not constitute soliciting a gift, unless
the advertising charge is merely a contribution in disguise or the advertising, on its face,
renders no real benefit to the advertiser). Additionally, the Legislative Rule governing the
solicitation and receipt of gifts expressly states: “Fund-raising activities based on an
exchange of value are not gift solicitations and are permissible.” W. Va. Code R. § 158-
7-6.8 (2008).

T An exception to this prohibition is when the Code authorizes a public agency to solicit gifts. See Advisory
Opinion 2013-40 (finding a statewide task force may solicit financial support for itself based upon its
enabling legislation which expressly authorized it to do so).
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The Ethics Commission has never ruled whether the sale of a sponsorship for a public
park bench constitutes a fund-raising activity based upon an exchange of value or is the
solicitation of a charitable gift. The Requester states that benches would be placed
throughout its public parks for the use of the public. As consideration for their
sponsorship, the sponsors would receive recognition in the form of a plaque or marker on
the benches.

The Ethics Commission finds for purposes of the Ethics Act, at W. Va. Code § 6B-
2-5(c) and W. Va. Code R. § 158-7-6.8 (2008), the sale of sponsorships for the park
benches is a fund-raising activity based upon an exchange of value either
commercial or personal. The value to the sponsors is that they or their business
are given the equivalent of naming rights for benches which will be situated in a
public area. Therefore, the Requester’s public officials or employees may sell the
sponsorships and directly contact local businesses and individuals for that
purpose.?

The Commission also holds that the sponsorships meet the charitable purpose
exceptions in the Ethics Act. > This finding, however, is academic as the sale of the
sponsorships, like the sale of advertisement, does not need to meet the definition of
‘charitable” to be permissible. Further, as it constitutes the sale of a thing of value, the
provision in the Legislative Rule which limits the manner of solicitation does not apply.
See W. Va. Code R. § 158-7-7 (2008).

The sales solicitations must be made in a fair and even-handed manner. Potential
sponsors may not be coerced into buying a sponsorship and may not receive unlawful or
political favoritism in return for purchasing a sponsorship. See generally Advisory Opinion
1993-08 and 1996-19.# County officials and employees conducting the sales solicitations
may not endorse a person or business.

? The Commission makes this finding based upon its analysis of the language “exchange of value” in its
Legislative Rule. The IRS may find that for purposes of federal tax law, it is a charitable gift contribution
versus an advertising expense; however, even if that is the case, it does not change the Commission’s
interpretation of its Legislative Rule which states that “[flund-raising activities based on an exchange of
value are not gift solicitations.”

3 The Commission has held that government agencies may solicit funds for municipal recreational facilities
and programs based upon the charitable purpose exception. In Advisory Opinion 1993-08 the Commission
held that a city recreational department may solicit funds for programs which “are geared toward the youth
of the community.” In Advisory Opinion 1996-19 the Commission authorized a city board of parks to solicit
donations from area businesses to maintain the local public pool. The Ethics Commission held that the
solicitation was for a charitable purpose as the “operation of municipal recreation facilities does benefit the
public at large, especially the children of the area, and as such the project does constitute a ‘charitable
purpose’ as that term is used in the Ethics Act.”

* While these Opinions relate to the solicitation of gifts for charity, the Commission finds the guidance sound
for purposes of outlining general restrictions for sales solicitations by public agencies.
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Whether a government agency has legal authority to sell sponsorships may be governed
by other laws prescribing the powers of the government agency. Additionally, any money
raised by the agency is public money and may only be used for authorized purposes.®

The Ethics Commission finds that the expenditure of the public funds raised
through the sale of sponsorships to purchase park benches constitutes the
“advancement of public policy goals or constituent services” and does not,
therefore, “constitute the use of prestige of office for private gain.” W. Va. Code §
6B-2-5(b)(3).

This Advisory Opinion is based upon the facts provided. If all material facts have not
been provided, or if new facts arise, the Requester must contact the Ethics Commission
for further advice as it may alter the analysis and render this Opinion invalid. This
Advisory Opinion is limited to questions arising under the Ethics Act, W. Va. Code §§ 6B-
1-1 through 6B-3-11, and does not purport to interpret other laws or rules.

In accordance with W. Va. Code § 6B-2-3, this Opinion has precedential effect and may
be relied upon in good faith by public servants and other persons unless and until it is

amended or revoked or the law is changed.

Robert J. If&, Chairgerson
West Virginia Ethics Commission

*> See Advisory Opinion 2014-11 (emphasizing that expenditures from the Sheriff's Concealed Weapons
Fund are public funds, may not be used for private gain, must be authorized expenditures, and must be
related to law enforcement purposes or the operating needs of the Sheriff's Office), and Advisory Opinion
2016-16 (holding a state agency may sell calendars).
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