Advisory Opinion 2017-13
Issued on May 4, 2017, by

The West Virginia Ethics Commission

Opinion Sought

An Elected Mayor asks whether his private technology company may be an exhibitor at
a municipal association conference and whether he may, in his private capacity, be a
speaker at the conference on data backup and related technology issues. He further
seeks guidance on whether his public job title may be referenced in biographical material
provided to attendees.

Facts Relied Upon by the Commission

The Requester is an elected mayor of a municipality. The position is part-time.

The Requester owns a technology company which provides technology solutions to
businesses and government entities in West Virginia and the tristate area. The
company’s services include installation and maintenance of computer and telephone
systems, back up disaster recovery for electronic data, security cameras, internet security
and other related services.’

In his private capacity as a business owner, the Requester attends conferences to market
his company’s products and services. He also makes presentations to various groups,
e.g., rotary clubs and chambers of commerce, on technology matters.

The City where he serves as mayor is a member of an association comprised of
municipalities. The association is having a conference. Most attendees will be municipal
officials and employees. For the conference, the association sells exhibitor space. The
Requester would like for his company to participate as a vendor at the conference under
the same terms as other vendors.

The association has asked the Requester to be a speaker at the conference. The topics
of his speech are data backup, disaster recovery and business continuity. He would not
be paid by the association for his speech. He states that he would be speaking at the
conference in his private capacity as a business owner. He states that he would ask to
be listed as a speaker and introduced by his given name, and not by his mayor title.

If he is a speaker at the conference, he anticipates that a short biography will be provided
to the attendees, either through his introduction or in written material. He further
anticipates that attendees will be informed that he is a mayor. Also, he may get questions
about technology challenges faced by the city where he serves as mayor.

! His company does not provide these services to the City where he serves as Mayor.
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Provisions Relied Upon by the Commission

W. Va. Code § 6B-2-5 provides in relevant part:

(b) Use of public office for private gain. — (1) A public official or public
employee may not knowingly and intentionally use his or her office or
the prestige of his or her office for his or her own private gain or that
of another person. Incidental use of equipment or resources available
to a public official or public employee by virtue of his or her position
for personal or business purposes resulting in de minimis private gain
does not constitute use of public office for private gain under this
subsection. The performance of usual and customary duties
associated with the office or position or the advancement of public
policy goals or constituent services, without compensation, does not
constitute the use of prestige of office for private gain.

Advisory Opinion

First, the Commission must determine whether the Requester's company may be a
vendor at the conference.

In Advisory Opinion 2012-07, the Commission noted that most mayors are part-time and
work in some fashion in the private sector. In that Opinion, the Commission provided
guidance to a mayor on limitations relating to his private business. For example, he could
not distribute business cards and promotional flyers from his office at the town hall.

In Advisory Opinion 2012-23, the Commission ruled that a Legislator may also serve as
a town recorder. It reasoned: “While the Ethics Act places employment limitations on a
full-time public servant, a different standard applies to part-time public servants, most of
whom must balance their public responsibilities with the need to make a living and support
their families.”

In Advisory Opinion 2013-34, the Commission ruled that a sheriffs tax deputy may
provide security services to law enforcement agencies throughout the state of West
Virginia. The Requester provided free security services to the sheriff's department which
employed him.2  The Commission held he may not use more than a de minimis amount
of public resources for private purposes. For example, the Commission stated: “[H]e may
not use office equipment, office supplies or office space for the benefit of his private
company.”

? The Commission ruled, without providing its reasoning, that he may not contract for providing these goods
or services to any government agency within his county.
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The Ethics Commission reaffirms that nothing in the Ethics Act prohibits part-time public
servants from operating private businesses.® Similarly, the Commission finds there are
no restrictions in the Act which bar a public servant’s private business from participating
as a vendor at a conference hosted by associations comprised of public officials.

The Commission holds that the Requester’s private company may participate as a
vendor at the conference. He may not use his public position to receive special
treatment as a vendor. For example, he may not ask to pay a lower vendor fee.

Second, the Commission must determine if the Requester may be a speaker at the
conference in his private capacity as a business owner. The Ethics Commission
recognizes that the association may have asked him to be a speaker at the conference
as the person planning the conference may know him from his city’'s membership in the
association. Nevertheless, the Commission finds that this fact, standing alone, does not
constitute the knowing and intentional use of office for private gain by the Requester. See
W. Va. Code § 6B-2-5(b).

The Commission finds that the Requester may be a speaker at the conference in
his private capacity as a business owner. The Requester must instruct the
association that it may not endorse his business or encourage participants to
conduct business with his private technology business. Similarly, during his
presentation, the Requester may not encourage participants to conduct business
with his private technology business.

Last, the Commission must consider whether the association may reference the
Requester's public job title in biographical information provided to attendees. The
Requester states that he will request to be introduced by his given name and not by his
public job title. He is aware that some attendees at the conference will know he is a
mayor and that they may also ask him about technology challenges faced by his city.

In Advisory Opinion 2015-04, the Commission ruled that a member of the West Virginia
Legislature may appear in advertisements for his personal business. The advertising did
not reference his legislative service or position. The Opinion states: “The Commission
has recognized the need for part-time public servants to make a living.” The Opinion
concluded that the member of the legislature could continue to appear in advertising for
his personal business but “may not use his title or any public resources to promote his
business.” The Opinion concludes that the Requester’s appearance in an advertisement
for his private business does not constitute a prohibited endorsement by a public servant
of his own business.

In Advisory Opinion 1997-05, the Ethics Commission held that a county commissioner
may have a business website which referenced his public position. The reference was in

3 Public servants are subject to other restrictions in the Ethics Act. They may not use their public position
for private gain. Further, there are restrictions on conducting business with a government agency by which
they are employed or serve. See W. Va. Code 6B-2-5 (e), (f) and (g). Further, there is nothing in the Ethics
Act which expressly prohibits full-time public servants from having private businesses.
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the form of a link to the county commission’s website on his private law practice’s
website.*

In contrast, the Commission ruled in Advisory Opinion 1997-18, that a State Trooper may
not use the word “Trooper” in any advertising for the trooper’s private driving school.
Similarly, in Advisory Opinion 1998-30, the Ethics Commission ruled that a State
Legislator's “reference to his position as a member of the WV Legislature in a television
commercial would be an improper use of the prestige of his public position for private gain
and a violation of the Ethics Act.”

The Commission did not specifically address in Advisory Opinions 1997-18 and 1998-30,
or in any other Advisory Opinions, if a public servant may reference his or her public
service or employment in biographical material for private businesses.

The Commission finds that it is normal and customary for hosts of conferences to
provide biographical information about speakers. It is commonplace for
biographical material to contain information about a person’s outside activities,
including service in public positions. The Commission finds that there are no
restrictions in the Ethics Act which prohibit the association or the Requester from
referencing the Requester’s public position in biographical information distributed
to attendees or when he is introduced as a speaker.

This holding allows reference to a public job title or position in biographical
material. This Opinion does not authorize public servants to directly use their
public job titles to promote their private businesses in television, radio, print,
internet, direct mail or other forms of advertising. For example, in television
advertisements for their private businesses, public officials may not be introduced
or referenced by their public job titles. Further, they may not state in television
advertisements that they hold an appointed or elective office. Reference to a public
servant’s government position may be made in areas devoted to biographical
information “if that reference is given no more prominence than other significant
biographical details.”> Permissible use of public job titles include reference to their
government position in biographical information included on websites and in
written materials for their companies.

* The Requester wanted the separate link on his business website to encourage constituents to use the
county commission website, and not his private law practice website, to contact him on county commission
matters or concerns.

5 The Ethics Commission finds that the quoted language, codified in a federal regulation, summarizes, in
part, what constitutes for purposes of the West Virginia Ethics Act a permissible reference to a public job
titte. The federal regulation reads: “(1) An employee may include or permit the inclusion of his title or
position as one of several biographical details when such information is given to identify him in connection
with his teaching, speaking or writing, provided that his title or position is given no more prominence than
other significant biographical details . . . .” 5 C.F.R. § 2635.807
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This Advisory Opinion is based upon the facts provided. If all material facts have not
been provided, or if new facts arise, the Requester must contact the Ethics Commission
for further advice as it may alter the analysis and render this Opinion invalid. This
Advisory Opinion is limited to questions arising under the Ethics Act, at W. Va. Code §§
6B-1-1 through 6B-3-11, and does not purport to interpret other laws or rufes.

In accordance with W. Va. Code § 6B-2-3, this Opinion has precedential effect and may
be relied upon in good faith by public servants and other persons unless and until it is
amended or revoked or the law is changed.
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