Advisory Opinion 2017-05
Issued on March 2, 2017, by

The West Virginia Ethics Commission

Opinion Sought

A Manager of a Legislative Office asks whether he would violate the Ethics Act by
joining a purchasing cooperative at the request of a vendor following the execution of a
lease for office equipment that would result in a sales commission after the fact to the
vendor's sales representative and a potential future benefit to the Requester’s office.

Facts Relied Upon By the Commission

The Requester states that his office entered into a 12-month lease with a vendor for
specialized office equipment. The rental payment under the lease is $2,170 per month,
and the lease is renewable annually for four years. The Requester's office sought and
received quotations from three potential vendors and selected the vendor that met the
specifications and offered the lowest price."

In the weeks following the execution of the lease, the vendor’s sales representative asked
the Requester’s office to join a cooperative purchasing organization. The membership
would be at no cost to the office; however, the vendor's representative would receive an
additional commission for the office equipment which already has been leased. The
Requester does not know the amount of the commission.

The vendor's representative indicated that, due to economies of scale available to
members of a large purchasing group, the cooperative would enable the Requester to
obtain better prices on a larger variety of products in the future. Additionally, the
Requester's office would receive a credit in the amount of $2,000 from the vendor on
future leases. The Requester states that the vendor supplies many different kinds of
office equipment and his office has a lot of office inventory to maintain; therefore, the
Requester believes that he may be soliciting bids for other equipment nearly every year.

The Requester states that joining the purchasing cooperative would not create a benefit
to the office in regard to the current office equipment it leases; however, the Requester
believes that membership in the cooperative will be mutually beneficial to his office and
the vendor in the future.

! The Requester states that his office is not subject to the state’s purchasing laws in W.Va. Code §§ 5A-3-1 through
S5A-3-60.
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Provisions Relied Upon By the Commission

W.Va. Code § 6B-2-5(b)(1) provides:

A public official or public employee may not knowingly and intentionally use
his or her office or the prestige of his or her office for his or her own private
gain or that of another person. Incidental use of equipment or resources
available to a public official or public employee by virtue of his or her position
for personal or business purposes resulting in de minimis private gain does
not constitute use of public office for private gain under this subsection. The
performance of usual and customary duties associated with the office or
position or the advancement of public policy goals or constituent services,
without compensation, does not constitute the use of prestige of office for
private gain.

Advisory Opinion

The Ethics Act prohibits a public servant from using public resources for the private gain
of another. W.Va. Code § 6B-2-5(b). The Commission recognizes that most business
transactions with a public agency provide financial gains to vendors and sales
representatives and that these financial gains do not violate the Act. The Commission
has steadfastly held that a public agency may engage in activities where there is private
gain to another when there is an “overriding public benefit” sufficient to justify the private
benefit.?

For example, in Advisory Opinion 2016-09, the Commission held that state agencies may
use public funds to purchase kitchen appliances, such as water coolers, coffee makers
and refrigerators, for employees to use because “the individual private gain to the
employees is counterbalanced by an overriding public benefit to state agencies.”

Likewise, in Advisory Opinion 2015-22, the Commission found that a state agency would
not violate the Ethics Act by using state employees to organize, plan and solicit funding
for a private association’s annual conference. The Commission reasoned that, although
the attendees would receive private gain, the association’s conference provided an
overriding public benefit to the agency by enhancing the skill and professional
competence of state personnel. /d., citing Advisory Opinion 2008-08.

Further, in Advisory Opinion 2014-11, the Commission found that a sheriff would not
violate the Act by purchasing fitness equipment for his deputies. The Commission
reasoned that “there is a direct benefit to the public in having strong and healthy officers
since they are more capable of performing their duties. Any benefit that may inure to the
officers is more than offset by the benefit to the public.” The Commission has also held

? This rule is consistent with 158 CSR 7.3, which provides a five-part test to determine whether a public
employee may allow an interested person to pay for his or her travel expenses incurred for attending an
educational seminar. One requirement is the “benefit to the agency must be significantly greater than the
incidental benefit to the traveler.” Id. at 7.3.1e.
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that a mayor would not violate the Act by storing his dump truck, asphalt spreader and
roller at the city garage while the equipment was being used for the benefit of the city at
large; however, the mayor could not store the equipment there permanently. Advisory
Opinion 1995-39.

The Commission has held, conversely, that certain situations fail to meet the standard of
‘overriding public benefit” to justify a private gain. In Advisory Opinion 2006-13, the
Commission held that a county would violate the Act by providing shuttle service to a
private picnic. In Advisory Opinion 2012-50, the Commission found that, in general, a
public body may not spend public funds on meals and beverages for its employees while
they are at work. (There are exceptions, e.g., when employees are working in
emergencies, attending certain seminars or traveling.)

Further, in Advisory Opinion 2013-56, the Commission found that a sheriff would violate
the Act by using public funds to take airplane flying lessons. The Commission found it
“‘impossible to ignore the benefit that Requester will receive personally as a result of
obtaining a life [time] license at public expense” given, in part, that the Requester had
only two years left in his term.

In the present situation, joining the purchasing cooperative would not benefit the
Requester’s office in regard to the lease it holds for the existing office equipment, and the
vendor’s sales representative would receive a commission. However, the Commission
finds that a credit in the amount of $2,000 on future leases and the expectation of lower
prices on office equipment in the future justifies the personal gain to the sales
representative.

The Ethics Commission holds that the Requester would not violate the Ethics Act
by joining the purchasing cooperative because the expectation of future benefits
to the Requester’s office provides an overriding public benefit sufficient to justify
the private benefit to the vendor’s sales representative.

This Advisory Opinion is based upon the facts provided. If all material facts have not
been provided, or if new facts arise, the Requester must contact the Ethics Commission
for further advice as it may alter the analysis and render this Opinion invalid.

This Advisory Opinion is limited to questions arising under the Ethics Act, W.Va. Code §§
6B-1-1 through 6B-3-11 and does not purport to interpret other laws or rules. This opinion
is based upon the specific facts of this request and may not be relied upon in other

Robert J. e, Chaifperson
WV Ethics-€ommission
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