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THE WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION

OPINION SOUGHT

A State Legislator asks whether he may purchase business cards with private funds that
replicate his State-issued business card on one side and display his re-election campaign
information on the other.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

The Requester wishes to purchase business cards with private funds that feature both
the contact information of his legislative office as well as information regarding his re-
election campaign. He provided a sample of the proposed business card to the Ethics
Commission.

One side of the card would set forth contact information for his state legislative office.
This side of the card would be identical to the business card provided to Requester by the
State through the use of public funds. It would identify the legislative branch of which the
Requester is a member and the legislative district in which he serves, and would include
the State seal. This side also would provide the Requester's name, state email address,
legislative address and phone number, as well as his personal address and cell phone
number.

The other side of the card would feature the Requester’s re-election campaign slogan
and would identify him as a candidate for his legislative district. This side also would
provide the Requester's campaign email address, website address, and personal cell
phone number. The bottom of this side of the card would include a line stating that it has
been paid for by the Requester.

Finally, the Requester states that purchasing the proposed two-sided cards would benefit
him by not having to carry two business cards and would provide a cost savings to the
State.

PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

W.Va. Code § 6B-2-5(b)(1) provides:

A public official or public employee may not knowingly and intentionally use
his or her office or the prestige of his or her office for his or her own private
gain or that of another person. Incidental use of equipment or resources
available to a public official or public employee by virtue of his or her position
for personal or business purposes resulting in de minimis private gain does
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not constitute use of public office for private gain under this subsection. The
performance of usual and customary duties associated with the office or
position or the advancement of public policy goals or constituent services,
without compensation, does not constitute the use of prestige of office for
private gain.

W.Va. Code § 6B-2B-4 provides:

(d) The prohibitions contained in section two of this article do not apply to a
public official's campaign-related expenditures or materials.

(e) The prohibitions contained in section two of this article do not apply to
items paid for with the public official’s personal money.

158 CSR 6-5.2 provides:
Improper Use — Public officials and public employees shall not use

government property for personal projects or activities that result in private
gain. This subsection does not apply to the de minimis use of government

property.

ADVISORY OPINION

The Ethics Commission has held in two prior Advisory Opinions that a public official's
business card, which is used in the usual and customary course of an official's public job
duties, is permissible under the Ethics Act. Advisory Opinion 2015-19: Advisory Opinion
2015-20. In each of these Opinions, the public officials’ business cards included the
officials’ names, titles and office contact information, and were paid for with public funds.
/d. In determining that the cards were permissible, the Commission considered both the
Ethics Act’s prohibition on the use of a public official’s office for private gain and the Ethics
Act’s provisions regarding the use of a public official’s name or likeness. /d.: W.Va. Code
§§ 6B-2-5(b)(1), 6B-2-5¢(c) and (d) (2015).

In the instant situation, one side of the Requester’s business cards would display the
same contact information that the Commission has previously approved. However, the
other side of the proposed business cards would contain the Requester’s personal
campaign information. In addition, public funds would not be used to purchase the
proposed business cards.
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Name or Likeness

The Ethics Commission will first consider the Ethics Act’s limitations on a public official
from using his or her name or likeness as they apply to Requester’s proposed business
cards. Subsequent to the issuance of the two Advisory Opinions cited above, the West
Virginia Legislature enacted a new article in the Ethics Act pertaining to the use of a public
official's name or likeness. W.Va. Code §§ 6B-2B-1 through 6B-2B-6. W.Va. Code § 6B-
2B-2 contains the limitations regarding the use of a public official's name or likeness on
trinkets, advertising, vehicles, and educational materials. However, two provisions in the
newly enacted article make the limitations in W.Va. Code § 6B-2B-2 inapplicable to
Requester’s proposed business cards. First, W.Va. Code §6B-2B-4(d) provides that “[tlhe
prohibitions contained in section two of this article do not apply to a public official's
campaign-related expenditures or materials.” Furthermore, W.Va. Code § 6B-2B-4(e)
provides that “[tlhe prohibitions contained in section two of this article do not apply to
items paid for with the public official's personal money.” Given these two provisions,
the limitations found in W.Va. Code § 6B-2B-2 do not apply to the Requester’s
campaign-related business cards purchased with his personal money.

Private Gain

The Ethics Commission will now consider the Ethics Act's prohibition on the use of office
for private gain as it applies to Requester’s proposed business cards.

The Commission previously relied on W.Va. Code § 6B-2-5(b) to hold that “the office
space, phones, stationary and other items provided to the public employee for use in the
performance of his public responsibilities may not be used to subsidize an election
campaign.” Advisory Opinion 96-14 (emphasis added). In the instant situation, the
Requester states that he will not be using the business cards provided to him by the State,
but would instead purchase his own business cards that will provide contact information
for both his legislative office and his campaign. While public funds would not be used to
purchase the proposed cards, the Requester nonetheless would be using precisely the
same design and format that is displayed on the business cards provided to him by the
State on the side of the business card that provides Requester’s legislative office contact
information. This includes use of the State seal.

The Ethics Act does not prohibit the Requester from using his public title while
campaigning. Advisory Opinion 95-34 Revised; Advisory Opinion 2012-15. The novel
question presented here is whether replicating the design and format of the business card
that was paid for with state funds constitutes a violation of the Ethics Act. The Ethics
Commission is unaware of the amount of State resources used to create the design and
format of the business card. However, the Commission nonetheless finds that the gain
associated with re-creating the design and format of an official state business card is de
minimis. Accordingly, the Commission holds that using the design and format of
the business card in this manner is an incidental use of public resources resulting
in de minimis private gain. See Advisory Opinion 95-34 Revised (“While a significant
use of public resources to endorse a candidate would be a violation of the Ethics Act, the
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use of secretarial assistance, letterhead stationery and office equipment to produce an
occasional letter of endorsement would not be. Such limited use of resources is de
minimis, and is not a material violation.”). The Ethics Commission cannot opine whether
the Requester’s replication of his State-issued business card complies with the rules of
the legislative branch in which he serves or any rules of the Office of the West Virginia
Secretary of State or other entity regarding his personal use of the State seal.

Finally, the Commission will address whether the presence of campaign information on
the other side of the Requester's business card violates the Ethics Act's prohibition on
the use of office for private gain. The Ethics Act prohibits the Requester from using more
than an incidental amount of public resources in furtherance of his own campaign.
Advisory Opinion 96-14; W. Va. Code § 6B-2-5(b). However, this prohibition does not
include any political gain that may accrue to Requester through having his campaign
information on the same card as his legislative contact information. See Advisory Opinion
95-34 Revised (“[A]lthough the official endorsement of an incumbent public official may
have substantial ‘political’ value, such an endorsement does not create the type of private
gain contemplated by the Act[.]’). Thus, the issue is whether providing campaign
information on the same business card as Requester's legislative office contact
information is such that the Requester is effectively authorizing the use of Requester’s
legislative contact information and office for campaign-related business. The
Commission finds that each side of Requester’s proposed card is sufficiently
separated as to leave little doubt that the information provided on one side of the
card is to be used for campaign purposes, and the information on the other side is
to be used for Requester’s public duties as a legislator. However, the Commission
concludes that Requester must state on both sides of his proposed business cards
that the card is paid for by Requester.

The Ethics Commission accordingly holds that the Requester may purchase the
proposed business cards with private funds that feature the contact information of
his state legislative office on one side and his campaign information on the other
provided that both sides of Requester’s proposed business cards state that they
are paid for by Requester. The Commission cautions the Requester that the Ethics
Act prohibits any use of state resources, including his state telephone and email
address, in furtherance of his personal re-election campaign.

This Advisory Opinion is based upon the facts provided. If all material facts have not

been provided, or if new facts arise, the Requester must contact the Ethics Commission
for further advice as it may alter the analysis and render this Opinion invalid.
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This Advisory Opinion is limited to questions arising under the Ethics Act, W.Va. Code §§
6B-1-1 through 6B-3-11 and does not purport to interpret other laws or rules. In
accordance with W.Va. Code § 6B-2-3, this Opinion has precedential effect and may be
relied upon in good faith by public servants and other persons unless and until it is

amended or revoked, or the law is changed.
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