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OPINION SOUGHT 

A State Agency Manager asks whether state agencies may use public funds to purchase 
kitchen appliances and water for water coolers for use by state employees at work. 

FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION 

The Requester is employed by the state and is responsible for reviewing the spending of 
state agencies and approving the spending in his state office. The Requester asks 
whether state agencies may use public funds to purchase water coolers, including water 
for the coolers, coffee makers, microwave ovens, toaster ovens and refrigerators for use 
by state employees while they are working. 

The Requester also asks the Commission to draw a line between the unethical use of 
public funds and a de minimis use of public funds that does not rise to a material violation 
of the Ethics Act. The Requester states that his office provides filtered water and water 
coolers in several locations to 110 full-time employees and 30 seasonal employees. 

Finally, the Requester asks the Ethics Commission to establish a bright-line rule regarding 
these types of office conveniences and to provide a set of factors his office should 
consider in reviewing the purchasing of and contracts for various agencies.1 

1 This question has been answered by the West Virginia Supreme Court which provided guidance 
on what constitutes lawful expenditures in State ex reI. Foster v. Gainer, 272 S.E.2d 666, 166 W Va. 
88 (W.va. 1980). It cited an Attorney General Opinion for the proposition that: 

It is the duty of the Auditor to refuse payment of a requisition for expenditure of public funds, 

a. If there is no appropriation for the proposed expenditure; 
b. if there is no statute, State or Federal , authorizing the proposed 

expenditure; 
c. if the statute authorizing the proposed expenditure is unconstitutional; 
d. if the appropriation for the proposed expenditure is not for a public 

purpose; 
e. if the requisition for the proposed expenditure shows on its face that it 

is for a public or other lawful purpose, but the Auditor has reasonable 
proof available that, in fact, the money has been spent, or is proposed 
to be spent, for personal or private gain. 

Id. at 90-91 , 667, citing 45 Op.Atty.Gen. 583 (WVa. 1954) 
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CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION 

W.va. Code § 6B-2-5(b)(1) provides: 

A public official or public employee may not knowingly and 
intentionally use his or her office or the prestige of his or her office 
for his or her own private gain or that of another person. Incidental 
use of equipment or resources available to a public official or public 
employee by virtue of his or her position for personal or business 
purposes resulting in de minimis private gain does not constitute use 
of public office for private gain under this subsection. The 
performance of usual and customary duties associated with the 
office or position or the advancement of public policy goals or 
constituent services, without compensation, does not constitute the 
use of prestige of office for private gain. 

ADVISORY OPINION 

The Ethics Act prohibits public officials from knowingly and intentionally making 
unauthorized expenditures of public funds for their own or another person's private 
benefit. 

The Ethics Commission's authority is limited to determining whether a proposed 
expenditure violates the private gain provision of the Act, at W.Va. Code § 6B-2-5(b)(1). 
In making these determinations, the Commission considers, among other factors, 
whether the proposed expenditure is authorized elsewhere. In Advisory Opinion 2009-
02, the Commission recognized that "although the Ethics Commission is only empowered 
to interpret the Ethics Act, we may not do so in a vacuum. Thus, we must take into 
consideration provisions of the Code and Constitution that directly bear on this request." 

In Advisory Opinion 2012-50, the Ethics Commission stated, "In determining whether an 
expenditure of public funds violates the Ethics Act, the Commission relies upon the 
common law, West Virginia Code, Legislative Rules, Attorney General Opinions and 
opinion letters issued by the Auditor's Office to determine whether there is express or 
implied authority for the expenditure."2 

In accordance with the above methodology and upon review of the above authorities, the 
Commission finds no regulation, opinion or law expressly authorizing the use of public 
funds to make the purchases requested herein. The Commission, however, makes clear 

2 The CommisSion, in Advisory Opinion 2012-50, provided a summary of its past holdings on what constitutes a 
permissible use of public funds under the Ethics Act. Some of these Advisory Opinions and others offer insight into 
the questions presented here. For examples, see Advisory Opinion 2011-05 (meals for public officials at chamber 
of commerce meetings are not permissible), 2010-19 (funeral flowers are not authorized) and Advisory Opinion 
2011-05 (meals at Rotary meetings are not authorized.) 
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that although it relies upon the rules promulgated by these authorities, it does not have 
the authority to interpret the rules or make decisions on behalf of other governmental 
bodies charged with making decisions on whether purchases are authorized. Therefore, 
the Requester is advised to review applicable rules, laws and opinions by the above 
authorities to ensure that there is express or implied authority to make such purchases. 
"Without exception , money in the public coffers may only be expended by a government 
entity for an authorized purpose." Advisory Opinion 2012-50 

Pursuant to the private gain provision , the Commission has held that, generally, the Ethics 
Act permits the expenditure of public funds if there is a legitimate government purpose 
for the expenditure. Advisory Opinion 2015-12, citing 2012-27. Stated another way, the 
Commission has allowed the expenditure of public funds if the individual private gain was 
counterbalanced by an overriding public benefit. Advisory Opinion 2013-38 

The specific questions here are issues of first impression for the Ethics Commission. 
Therefore, the Commission will begin with a review of its prior relevant Advisory Opinions 
for guidance. 

Prior Advisory Opinions by the Ethics Commission 

In Advisory Opinion 2012-50, the Commission found that, in general , a public body may 
not spend public funds on meals and beverages for its employees while they are at work. 
(There are exceptions, e.g., when employees are attending certain seminars or traveling , 
which are not relevant here.) The purchases of office furniture, however, for a sheriff's 
office constituted authorized expenditures. 

In Advisory Opinion 2013-38, the Commission stated that "the West Virginia Auditor's 
Office instructs governing bodies that they may not use public funds for meals or 
hospitality-related expenses when the general public is not invited. Therefore, the 
Commission hereby finds that the Requester may not use public funds for a meal during 
a building dedication ceremony when the general public is not invited ."3 The Commission 
went on to state, in Advisory Opinion 2013-38, that the "Requester may still hold a closed , 
invitation-only tour of the facility based on its security concerns, so long as no additional 
public funds are spent. " 

3 This is somewhat consistent wi th an opinion let ter posted on the State Aud itor's website under Loca l 
Government section (under "View Correspondence"), written by the State Department of Tax and Revenue on 
October 17, 1996, to Brenda Lemon, Interim City Auditor, Ci ty of Charleston, "There is no Imunicipal] statu tory 
authori za t ion for the purchase of food for city employees except as fo llows: 1. Code § 8-12-5 (51) authorizes a ci ty 
to expend funds for the adver t isement of the city and the entertainment of vis itors; 2. Code § 8-12-5 (52) 
authorizes a city to conduct programs to improve community relations and public re lat ions genera lly and to 
expend funds for such purposes. Under both of these Situations, food and any other expenses of a Christmas 
lunch would have to be available to the genera l public so that not only city employees are the recip ients of the 
benefi ts." (Subsequently, in 2008 the Ethics Commission issued a Guideline for Public Employee Recognit ion 
Events which provides guidel ines for the expenditure of public funds for events held to recognize public 
employees, e.g., $25 per employee per year.) 
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In Advisory Opinion 2014-01 , the Commission held that public funds could be used to 
provide boxed lunches to the public as well as to public officials during "County Day at 
the Legislature, " an event sponsored by a county Economic Development Authority. 

In Advisory Opinion 2014-11 , the Commission found that the purchase of fitness suppl ies 
and equipment "within reason" for a sheriff's department was permissible under the Ethics 
Act. The Commission reasoned that "there is a direct benefit to the public in having strong 
and healthy officers since they are more capable of performing their duties. Any benefit 
that may inure to the officers is more than offset by the benefit to the public ... Indeed, 
the Requester's proposed purchase of fitness supplies and equipment falls within the 
Ethics Act's definition of "usual and customary ... duties [and] the advancement of public 
policy goals or constituent services. " lQ. While the basis of the decision was likely in 
regard to exercise equipment and the like, the proposed purchase also included bottled 
water and a water cooler. 

In Advisory Opinion 2015-12, the Commission held that a sheriff's office may use public 
funds for cruisers , Tasers and fixed radar units for cruisers under the Ethics Act. "Those 
items are directly related to general law enforcement, including patroll ing highways and 
making arrests. Moreover, the public will benefit from Sheriff's Office employees being 
properly equipped to carry out their duties to maintain public safety. " 

Other States 

The Commission also researched whether other jurisdictions permit public funds to be 
used to purchase kitchen appl iances and/or water. 

The Commission did not find any advisory opinions issued by other states' ethics 
commissions on whether public funds may be used to purchase kitchen appl iances and/or 
water. 

The Commission, however, found opinions from other state attorneys general to consider. 

First, in Ohio Op. Att'y Gen. No. 82-006 (1982), the Ohio Attorney General stated , "Since 
the decision to expend public funds to purchase coffee , meals, refreshments or other 
amenities is a legislative decision, it must be memorialized by a duly enacted ordinance 
or resolution and may have prospective effect only." 

Second, in Texas Op. Att'y Gen. No. C-557 (1965), the Texas Attorney General stated: 

A State agency or department may purchase consumable supplies 
or materials to be used in the care and maintenance of such items 
as refrigerators , ranges, sinks, percolators and cups. However, a 
State agency or department is prohibited by Section 51 of Article III 
of the Constitution of Texas and Section 6 of Article XVI of the 
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Constitution of Texas from purchasing with State funds such items 
as food , coffee, cream, and sugar which would ultimately be 
consumed by employees of or visitors to the State agency or 
department. 

Comptroller General of the United States 

The Commission is most persuaded by the decisions of the Comptroller General of the 
United States. In 8-302993 (2004), the Comptroller General stated, "The U.S. Pacific 
Command (USPACOM) may use appropriated funds to purchase refrigerators, 
microwaves and commercial coffee makers for central kitchen areas in its new 
headquarters building. " The Comptroller General adopted the following reasoning: 

[T)here is a real and immediate benefit to employees who are 
provided the use of kitchen equipment like refrigerators, microwaves, 
and coffee makers ... [F)or example, providing such equipment for 
employee use also inures to the benefit of the agency in a number of 
ways, including increased employee productivity, health , and morale, 
that when viewed together, justify the use of appropriated funds to 
acquire the equipment. With kitchen facilities available, employees, 
facing deadlines and emergencies, often find that they can more 
easily accommodate these deadlines. Indeed , in a sense, it is the 
employee's use of the equipment itself, rather than use of 
alternatives, that accrues to the agency's benefit. 

The Comptroller General went on to state, "It should also be clear that appropriated funds 
will not be used to furnish goods, such as the coffee itself or microwavable frozen foods, 
to be used in the kitchen area. These remain costs each employee is expected to bear." 

In 8-341539 (2008), the Comptroller General stated, "We have no objection to the Corps 
using appropriated funds to provide bottled water, so long as the Corps administratively 
determines that providing bottled water is the best way to provide its employees at a 
particular remote area with access to potable water." 

In 8-324781 (2013) the Comptroller General stated, "[W)e conclude that APG may use 
appropriated funds to purchase bottled water, water coolers, and cups for use at the 
specified locations [(agency had determined that the locations failed to comply with 
potable water standards)), and to purchase bottled water for use in response to 
legitimately antiCipated dangers and exigencies." 
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CONCLUSION 

The Commission holds that, based upon the reasons asserted above by the 
Comptroller General of the United States, state agencies may use public funds, 
within reason, to purchase kitchen appliances such as water coolers, including 
water for the coolers, coffee makers, microwave ovens, toaster ovens and 
refrigerators for use by state employees at work because the individual private gain 
to employees is counterbalanced by an overriding public benefit to state agencies. 

This Opinion does not confer any benefit or establish that state employees are entitled to 
the purchases in question herein. Instead, the governing body must determine whether 
the expenditure is consistent with fiscal responsibility and whether appropriated funds 
may be used for this purpose. Advisory Opinions 2012-27 and 2014-01 

This Advisory Opinion is based upon the facts provided. If all material facts have not 
been provided, or if new facts arise, the Requester must contact the Ethics Commission 
for further advice as it may alter the analysis and render this Opinion invalid. 

This Advisory Opinion is limited to questions arising under the Ethics Act, at W Va. Code 
§ 68-1-1 through W Va. Code § 68-2-10, and does not purport to interpret other laws or 
rules. In accordance with W Va. Code § 68-2-3, this Opinion has precedential effect and 
may be relied upon in good faith by public servants and other persons unless and until it 
is amended or revoked or the law is changed. 
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