ADVISORY OPINION 2015-14
Issued on September 3, 2015, by
THE WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION

OPINION SOUGHT

The Executive Director of a County Ambulance Authority asks whether it would be
a violation of the Ethics Act to request and receive a personal loan from the County
Ambulance Authority for the purpose of transferring from the Public Employees
Retirement System to the Emergency Medical Services Retirement System.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

Requester states that in 2012, the West Virginia Legislature passed a bill that provided
a one-year window for any Emergency Medical Director to transfer time with the Public
Employees Retirement System (hereinafter “PERS”) to the Emergency Medical
Services Retirement System (hereinafter “EMSRS”). According to Requester's letter,
the bill stated that any costs to transfer into the EMSRS would be paid by the employee
and that the application to transfer had to be made within one year.

At a regularly scheduled meeting of the Board of the County Ambulance Authority
(hereinafter “Board”), Requester not only made a request to transfer from the PERS to
the EMSRS, but also requested that the Board pay for the transfer with the
understanding that Requester would sign a contract to pay the money back to the
Board. The Board approved both requests and issued a check to the Requester.
Requester's letter indicates neither the amount of the check nor the terms of the
contract.

The Requester subsequently submitted an application to the West Virginia Retirement
Board for the transfer to the EMSRS and paid the amount needed for the transfer. The

Requester is currently in the process of paying the Board back the full amount in a lump
sum.

CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

W.Va. Code § 6B-2-5(b)(1) provides:

A public official or public employee may not knowingly and
intentionally use his or her office or the prestige of his or her
office for his or her own private gain or that of another
person ... The performance of usual and customary duties
associated with the office or position or the advancement of
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public policy goals or constituent services, without
compensation, does not constitute the use of prestige of
office for private gain.

W. Va. Code § 6B-2-5(d)(1) reads in relevant part:

[N]o elected or appointed public official or public employee
or member of his or her immediate family or business with
which he or she is associated may be a party to or have an
interest in the profits or benefits of a contract which the
official or employee may have direct authority to enter into,
or over which he or she may have control[ ]

Finally, W.Va. Code § 61-10-15(a) reads, in pertinent part:

It is unlawful for any member of a county commission, district
school officer, secretary of a board of education, supervisor
or superintendent, principal or teacher of public schools . . .
or any other county or district officer to be or become
pecuniarily interested, directly or indirectly, in the proceeds
of any contract or service or in the furnishing of any supplies
in the contract for or the awarding or letting of a contract if,
as a member, officer, secretary, supervisor, superintendent,
principal or teacher, he or she may have any voice, influence
or control....

ADVISORY OPINION

Private Gain

The Ethics Act, at W. Va. Code § 6B-2-5(b), prohibits public officials from using their
office or the prestige of their office for private gain to themselves or to another person.
However, “[tlhe performance of usual and customary duties associated with the office . .
. does not constitute the use of prestige of office for private gain.” W. Va. Code § 6B-2-
5(b)(1). Before addressing whether Requester's conduct violates the Ethics Act's

private gain prohibition, the Commission will first address the statutory amendments
referred to in Requester’s letter.

In 2012, the West Virginia Legislature amended the “West Virginia Emergency Medical

Services Retirement System Act” by adding the following subsection to W. Va. Code §
16-5V-9:

(e) Notwithstanding any provision of this code to the
contrary, any Emergency Medical Services director who: (1)
Is an active member of the Public Employees Retirement
System; and (2) has, or obtains within one year of the
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effective date of the amendments to this section enacted
during the 2012 regular session of the Legislature, basic or
higher emergency management technician certification, is
eligible to transfer service credit from the Public Employees
Retirement System to the Emergency Medical Services
Retirement System, upon payment of associated costs by
the transferring director. The board shall compute the
actuarially appropriate amount of any increased benefit cost
of transfer to be borne by the transferring director to be paid
according to terms established by the board. Any
Emergency Medical Services director who transfers to the
Emergency Medical Services Retirement System pursuant to
the provisions of this subsection shall apply for the transfer
to the board within one year of the effective date of the
amendments to this section enacted during the 2012 regular
session of the Legislature. Upon receipt of the total payment
of all associated costs by the transferring director, the board
shall compute the amount of assets to be transferred from
the Public Employees Retirement System to the Emergency
Medical Retirement System and shall transfer the assets
within six months of the receipt of the application. Any
director transferring into the retirement system as provided in
this subsection is prohibited from retiring within three years
of transfer.

H.B. 4332, Eightieth Leg., Reg. Sess. (W. Va. 2012). Thus, the Legislature permitted
any Emergency Medical Services director who is (1) an active member of the PERS and
(2) has basic or higher emergency management technical certification to transfer from
the PERS to the EMSRS. However, in order to transfer to the EMSRS, a director had to
both pay the costs associated with the transfer as well as apply for the transfer within
one year of the effective date of the amendments.

Under the facts provided in the instant request, the Commission concludes that
Requester receiving public funds from the Board in order to transfer to the
EMSRS violates the Ethics Act’s prohibition on the use of office for private gain.
Executing personal loans does not fall within the usual and customary duties
associated with a County Ambulance Authority, whose purpose is to establish
and maintain adequate emergency ambulance systems. The private gain that
accrues to Requester is not only in the form of the public monies Requester
received from the Board. By using public funds in this manner, Requester also
received the private gain of transferring to a retirement system of Requesters’
choice within the time limit afforded by W. Va. Code § 16-5V-9.
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Public Contracts

The Commission also finds that the contract between Requester and the Board is a
prohibited public contract under the Ethics Act. The Ethics Act prohibits a public servant
from having more than a limited interest in the profits or benefits of a public contract
over which he or she has direct authority or control. W. Va. Code § 6B-2-5(d)(1). For
purposes of this provision, a limited interest is defined as an interest which does not
exceed one thousand dollars in the profits or benefits of the contracts in a calendar
year. W.Va. Code § 6B-2-5(d)(2)(A).

Requester’s letter provides no facts which indicate that the benefit of his contract with
the Board did not exceed one thousand dollars. It is also without question that
Requester has an interest in the benefits of the contract with the Board, namely, the
monies required to transfer to the EMSRS.

W. Va. CSR §158-8-2 provides that “[e]xamples of individuals with direct authority and
control over the awarding of public contracts include all elected or appointed public
officials in the executive branch of City, County and State government, superintendents,
assistant superintendents, purchasing directors, County Commissioners, County Board
members and City managers.” Even though Requester has no formal voting
authority on the Board, the Ethics Commission nonetheless finds that Requester
was involved in securing the contract and is an individual of the same kind and
class as those enumerated in W. Va. CSR § 158-8-2. See A.O. 2012-29 (finding
that a county emergency services director had direct authority and control over a
contract even though the director had no formal voting power). Thus, the Ethics

Commission finds that Requester had direct authority or control over the
contract.

The contract accordingly is prohibited under the Ethics Act. Having found the
contract to be prohibited, the Commission need not address whether W.Va. Code § 61-
10-15 (a criminal provision prohibiting certain county officials from having a financial
interest in a public contract) is applicable. See A.O. 2012-29.

This Advisory Opinion is based upon the facts provided. If all material facts have not
been provided, or if new facts arise, the Requester must contact the Commission for
further advice as it may alter the analysis and render this Opinion invalid.

This Advisory Opinion is limited to questions arising under the Ethics Act, W.Va. Code $
6B-1-1, et seq., and does not purport to interpret other laws or rules. In accordance
with W.Va. Code § 6B-2-2, this Opinion has precedential effect and may be relied upon
in good faith by other public agencies unless and until it is amended, revoked or the law

is changed.
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