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Issued on May 7, 2015, by

THE WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION

OPINION SOUGHT

The Chairman of the Board of a Public Service District asks whether he has a duty or
the authority to prevent the Board from retaining an attorney with a conflict of interest
and what obligations he has under the Ethics Act when he believes other Board
members have conflicts of interest.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

The Chairman of the three-member Board of a Public Service District seeks
guidance from the Ethics Commission on his obligation to prevent the Board from
retaining an attorney who he believes has a conflict of interest under the West
Virginia Rules of Professional Conduct. He further seeks guidance on his
obligations under the Ethics Act when he believes other board members have
conflicts of interest.

The Requester asks whether he has an affirmative duty to act so as to prevent or
correct a violation of the Act by (1) revealing circumstances that may disqualify a
member from participating in a matter before the body; (2) preventing or delaying
the matter until the disqualification issue is resolved, or (3) taking action to
revoke or invalidate a decision in which the disqualified member participated,
particularly where the disqualified member was the deciding vote.

The Requester explains that the Board retained an attorney to represent it in
negotiating an agreement to use a city’s sewer lines and pumps. The Requester
believes that the attorney has a conflict of interest which may not be waived
under the West Virginia Rules of Professional Conduct. The Requester
anticipates that the Board will consider retaining the same attorney for
negotiations regarding another agreement.

The Requester further believes that the other two board members have conflicts
of interest under the Ethics Act which prohibit them from participating in matters
that the Requester anticipates will come before the Board. One board member
formerly had a professional relationship with the Board’s attorney. The
Requester believes that the other board member has a prohibited financial
interest in a matter which could benefit his land development company.
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CODE PROVISION RELIED UPON BY THE COMMISSION

W.Va. Code § 6B-2-5(b) provides:

A public official or public employee may not knowingly and
intentionally use his or her office or the prestige of his or her
office for his or her own private gain or that of another
person. Incidental use of equipment or resources available
to a public official or public employee by virtue of his or her
position for personal or business purposes resulting in de
minimis private gain does not constitute use of public office
for private gain under this subsection. The performance of
usual and customary duties associated with the office or
position or the advancement of public policy goals or
constituent services, without compensation, does not
constitute the use of prestige of office for private gain.

ADVISORY OPINION

The Commission has previously addressed some of the questions raised by the
Requester. In Advisory Opinion 1997-30, a city recorder asked whether she would
violate the Ethics Act if she followed the direction of the town council and wrote checks
paying for services from a council member’s business when she knew this was a
violation of the Ethics Act. The Commission stated:

The requester is aware of the Ethics Act's prohibition against having a
private interest in a public contract . . . If the requester pays the bills as
approved, this would result in the Council member receiving public funds
he or she would not have a legal right to receive. The Commission finds
that under these facts, if the requester pays the bills from a Council
member as approved by Council, . . . she would be guilty of using her
office for the private gain of another in violation of WV Code 6B-2-5(b)(1).

The Commission notes that the othe.r“Council members who vote to
approve purchasing the goods and services from another Council member

... may also be in violation of the ban against use of public office for the
private gain of another.

More recently, in Advisory Opinion 2013-43, a Solid Waste Authority asked if it
had any obligation when a member of the Authority has a purported conflict of
interest but refuses to recuse himself. The other members of the Authority in that
situation were advised by the Authority’s attorney that the member should recuse
himself from participating in a particular matter due to his conflict of interest. The
other Authority Board members were aware of the attorney’s opinion that there
was a conflict of interest.

Page 2 of 3



The Commission, in Advisory Opinion 2013-43, held that since the other
members of the Authority did nothing to assist with the conflicted member’s
violations, they did not violate the Act by continuing the meeting. The
Commission stated, “The rationale behind this decision is similar to a classic tort
law concept — namely, that while a person may be held liable for committing a
negligent act, the same person may not be held liable for failing to take any
action while another commits one.”

Having reviewed the previous Advisory Opinions, the Commission clarifies that
the Ethics Act does not require an official to determine whether another
member’s actions would violate the Ethics Act. The Ethics Act does not place
such a burden upon a public official. Rather, the Act prohibits him from
knowingly and intentionally using his office for the private gain of another

Therefore, the Commission holds that the Ethics Act does not, per se,
require the Requester to disclose information to the Board which causes
him to believe that a conflict exists which would prohibit another member
from legally voting under the Ethics Act.

Likewise, the Ethics Act does not, per se, require the Requester to delay a
proceeding until the disqualification issue is resolved or take other action
to remedy a Board action wherein a conflicted member was the deciding
vote. The Requester may not, however, take or withhold any action with
the intent to improperly benefit the conflicted member or another person as
opposed to benefitting the PSD.

This Advisory Opinion is based upon the facts provided. If all material facts have not
been provided, or if new facts arise, the Requester must contact the Commission for
further advice as it may alter the analysis and render this opinion invalid.

This Advisory Opinion is limited to questions arising under the Ethics Act, W.Va. Code §
6B-1-1, et seq., and does not purport to interpret other laws or rules. In accordance
with W.Va. Code § 6B-2-2, this opinion has precedential effect and may be relied upon
in good faith by other public agencies unless and until it is amended, revoked or the law

is changed.
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