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 ADVISORY OPINION NO. 2013-04 
 
 Issued On March 7, 2013 By The 
 
 WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION 
 
 
OPINION SOUGHT 
 
A County Commission asks whether a full-time county employee may be paid for 
performing multiple jobs concurrently.   
 
FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION 

The Requester County Commission is responsible for the County’s budget, including 
the Sheriff’s budget.  The Sheriff employs one person to fulfill the job duties of three 
County positions.  The positions are that of Court Bailiff, Home Confinement Officer and 
Process Server.   
 
The Requester states that this employee used to be paid from the General County Fund 
until recently the West Virginia State Auditor’s Office informed the County Commission 
that he had to be paid for his service of process duties from the service of process 
fund.1   Hence, he is now paid from two funds but still only receives one paycheck.2   
 
There are separate job descriptions for each position.  The employee is performing the 
job duties of all three positions within a 40 hour work week.  The Requester states that 
the employee may combine his time spent performing the duties of Home Confinement 
Officer and Process Server.  For example, when he travels to an area to fulfill his home 
confinement duties, he may also serve process papers on a citizen.  This is more cost-
efficient to the County as it avoids duplication of travel.  The Requester states that the 
employee is not being paid twice for the same work.  
 
The Requester further asks if the current arrangement is prohibited, whether it would be 
permissible to employee this person under one job description which incorporates all 
duties to be performed by the position.  
 
CODE PROVISIONS RELIED UPON BY COMMISSION  
 
W. Va. Code § 6B-2-5(b) reads in relevant part: 

                                                 
1
  Sheriffs are authorized to charge a fee for service of process.  These fees are deposited in a special 

fund and are to be used by the Sheriff to cover the cost of providing these services.  W.Va. Code § 59-1-
14(d). 
2
  The Requester mistakenly put in his letter that the employee is paid two paychecks; however, the County has 

clarified that he receives only one paycheck, but that the funds are drawn from two accounts.  
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A public official or public employee may not knowingly and intentionally 
use his or her office or the prestige of his or her office for his or her own 
private gain or that of another person.   

 
W. Va. Code § 6B-2-5(l)(1) reads in relevant part: 

A public employee may not receive additional compensation from another 
publicly-funded state, county or municipal office or employment for 
working the same hours, unless:  

(A) The public employee's compensation from one public employer is 
reduced by the amount of compensation received from the other public 
employer;  

(B) The public employee's compensation from one public employer is 
reduced on a pro rata basis for any work time missed to perform duties for 
the other public employer;  

(C) The public employee uses earned paid vacation, personal or 
compensatory time or takes unpaid leave from his or her public 
employment to perform the duties of another public office or employment;  

 
ADVISORY OPINION 
 
There is no provision in the Ethics Act which prohibits a County Employee from 
performing three separate job functions for the same County Employer.  This 
arrangement does not constitute unlawful “double dipping”, i.e. receiving additional 
compensation from another publicly-funded county office for working the same hours. 
W. Va. Code § 6B-2-5(l)(1).  Instead, the public employer has made the management 
decision that having one employee perform the duties of the three positions is in the 
best interest of the county.  While the employee may be compensated from two county 
funds, the source of the funding does not change the analysis or conclusion herein.  
 
Moreover, when a County or public agency makes the management decision to impose 
additional duties upon an employee or to give them additional job titles, there is no 
requirement that the employee keep time records reflecting the time spent tending to 
the duties of each job. For example, the employee does not have to record what hours 
he spends working as a bailiff as opposed to serving papers.  While public agencies in 
some circumstances may want to impose this requirement for statistical purposes to 
assist them in assessing their staffing needs, the Ethics Act does not require it under 
the circumstances presented.   
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Further, the Ethics Act does not require that the Requester combine the employee’s job 
duties into one job description to comply with the Ethics Act.  The test is not whether 
there is one job description as opposed to three; instead, the test is whether the public 
employer has a rational basis for making the personnel decision in question.  As such, 
the Requester, in consultation with the Sheriff, may determine whether it is in the best 
interest of the county to continue the current arrangement. 
 
This advisory opinion is limited to questions arising under the Ethics Act, W. Va. Code 
§§ 6B-1-1, et seq., and does not purport to interpret other laws or rules. Pursuant to W. 
Va. Code § 6B-2-3, this opinion has precedential effect and may be relied upon in good 
faith by public servants and other persons unless and until it is amended or revoked. 
 
        
 
 
       ______________________________ 
       R. Kemp Morton, III, Chairperson 


