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   ADVISORY OPINION NO. 2011-03 
 
 Issued On April 7, 2011 By The 
  

WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION 
 

OPINION SOUGHT 
 
A County Hospital, whose members are appointed by the County Commission, asks 
whether it may modify an existing contract with another hospital which employs a County 
Commissioner. 
 
FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION 
 
The Requester is a County Hospital.   The County Commission appoints its Board of 
Trustees.  None of the County Commissioners serve on the Board of Trustees.  The County 
Commission does not exercise control over the County Hospital’s contracts nor does it fund 
the hospital through general appropriations. From time to time, the County does provide 
grants to the hospital.  In the past three years the County has given the hospital 
approximately fifteen thousand dollars in grant money.  
 
A County Commissioner is employed by a city-owned hospital as a pharmacist.  The city 
which owns the hospital is located in a different county.  The Requester’s county exercises no 
control over the management of the city-owned hospital.  For example, it does not appoint the 
city-owned hospital’s board of trustees or provide funding to it.  Indeed, as the city-owned 
hospital is located in another county, the Requester’s county has no authority over the 
administration of the city-owned hospital.   
 
The Requester has an existing contract with the city-owned hospital for consulting pharmacy 
services.  The Requester seeks to modify its contract with the city-owned hospital wherein, in 
part, the city-owned hospital will operate a pharmacy at the County Hospital.  The County 
Commissioner/city-owned hospital employee is not a party to the existing contract, nor does 
he receive a commission, bonus, or other direct compensation by virtue of the contract, or 
proposed contract modification.  Further, the Requester has not been involved in the contract 
negotiations.  
 
The County Hospital’s contract with the city-owned hospital pre-dates the County 
Commissioner’s election. At that time, the County Hospital sought and received Ethics 
Commission staff advice in regard to whether the County Hospital could continue to contract 
with city-owned hospital in light of the County Commissioner’s employment by the hospital.  
Staff advised that, in accordance with A.O.s 2001-11 and 2001-12, the County Hospital could 
continue to contract with the hospital as the contract in question pre-dated the County 
Commissioner’s election.   The County Hospital was further advised that the contract could 
not be modified unless the five factor test/exception in W.Va. Code § 61-10-15, as discussed 
herein, was met.  The Requester seeks this opinion to ensure that the five-part test is met so 
that it may, in turn, modify the contract.  
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CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION 
 
W. Va. Code § 6B-2-5(d)(1) provides in part that ... no elected or appointed public official … 
or business with which he or she is associated may be a party to or have an interest in ... a 
contract which such official or employee may have direct authority to enter into, or over which 
he or she may have control… 
 
W.Va. C.S.R. § 158-8-4 states that… [P]ublic officials or public employees or members of 
their immediate family are considered to be “associated” with a business if they or their 
immediate family member are a director, officer or holder of stock which constitutes five 
percent or more of the total outstanding stocks of any class. 
 

W.Va. Code 6B-2-5(j) provides, in part, that… (1) Public officials, excluding members of the 
Legislature who are governed by subsection (i) of this section, may not vote on a matter:  

(A) In which they, an immediate family member, or a business with which they or an 
immediate family member is associated have a financial interest. Business with which they 
are associated means a business of which the person or an immediate family member is a 
director, officer, owner, employee, compensated agent, or holder of stock which constitutes 
five percent or more of the total outstanding stocks of any class.  

… 

(D) The appropriations of public moneys or the awarding of a contract to a nonprofit 
corporation if the public official or an immediate family member is employed by the nonprofit. 

… 

(3) For a public official's recusal to be effective, it is necessary to excuse him or herself from 
participating in the discussion and decision-making process by physically removing him or 
herself from the room during the period, fully disclosing his or her interests, and recusing him 
or herself from voting on the issue. 

W. Va. Code § 61-10-15 states in part that … (a) It is unlawful for any member of a county 
commission …to be or become pecuniarily interested, directly or indirectly, in the proceeds of 
any contract or service or in the furnishing of any supplies in the contract for or the awarding 
or letting of a contract if, as a member, officer, secretary, supervisor, superintendent, principal 
or teacher, he or she may have any voice, influence or control…  

… 

(e) The provisions of subsection (a) of this section do not apply to any person who is a 
salaried employee of a vendor or supplier under a contract subject to the provisions of said 
subsection if the employee, his or her spouse or child:  



A.O. 2011-03 (Page 3 of 4) 
 

(1) Is not a party to the contract;  
(2) Is not an owner, a shareholder, a director or an officer of a private entity under the 
contract;  
(3) Receives no commission, bonus or other direct remuneration or thing of value by virtue of 
the contract;  
(4) Does not participate in the deliberations or awarding of the contract; and  
(5) Does not approve or otherwise authorize the payment for any services performed or 
supplies furnished under the contract. 
.... 
 
ADVISORY OPINION 
 
Both the Ethics Act, W. Va. Code § 6B-2-5(d)(1), and a separate criminal misdemeanor 
statute, W. Va. Code § 61-10-15, prohibit county officials from having an interest in public 
contracts.  These prohibitions were designed by the Legislature to steer public servants away 
from inherently questionable situations.  These prohibitions are intended to prevent not only 
actual impropriety, but also situations which give the appearance of impropriety. 
 

The Ethics Act 
 
Pursuant to W.Va. Code § 6B-2-5(d)(1), a public official may not have more than a limited 
interest in the profits or benefits of a public contract over which he or she has direct authority 
or control.  In this case, a County Commissioner is employed by a city-owned hospital located 
in another county. Neither he, the County Commission on which he serves, nor the 
Requester appoint the members of the city-owned hospital’s board of trustees or appropriate 
money to the city-owned hospital.  Indeed, the city-owned hospital is located in another 
county.   
 
Based upon these facts, the Commission finds that for purposes of the Ethics Act, the County 
Commission does not have direct authority or control over the contract in question.  As such, 
the Requester may continue to contract with the city-owned hospital, even if the terms of the 
contract are modified. See A.O. 2011-02.   
 
Limitations do apply.  The County Commissioner may not use his position to influence the 
award of the contract.  Moreover, if a matter relating to the subject contract comes before the 
County Commission, then the County Commissioner/pharmacist should recuse himself from 
voting on such matter.  For recusal to be proper under the Ethics Act, he must disclose his 
interest and excuse himself from participating in the discussion and decision-making process 
by physically removing himself from the room during the discussion and vote on the matter.  

 
West Virginia Code § 61-10-15 

 
W.Va. Code § 61-10-15, a separate criminal statute, contains a stricter standard than the 
Ethics Act, and imposes criminal penalties against any “member of a county commission, 
district school officer, secretary of a board of education, supervisor or superintendent, 
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principal or teacher of public schools or any member of any other county or district board or 
any county or district officer” who are pecuniarily interested, either directly or indirectly, in the 
proceeds from a public contract over which the public official may exercise voice, influence or 
control.  Any person who violates this provision is guilty of a misdemeanor and may be 
removed from public office.  See generally  Alexander v. Ritchie, 53 S.E.2d 735 (W.Va. 
1949). 
 
In 2002 the Legislature amended this provision to exempt public officials who are employees 
of a vendor or supplier if the public official:  
 

(1) Is not a party to the contract;  
(2) Is not an owner, a shareholder, a director or an officer of a private entity under the 

contract;  
(3) Receives no commission, bonus or other direct remuneration or thing of value by 

virtue of the contract;  
(4) Does not participate in the deliberations or awarding of the contract; and  
(5) Does not approve or otherwise authorize the payment for any services performed 

or supplies furnished under the contract. 
 
Based upon the facts presented, the Commission finds that the five part test is met.  Hence, 
the County Hospital may continue to contract with the city-owned hospital so long as the 
County Commissioner/pharmacist continues to meet the five-part test and complies with the 
guidance provided in the preceding section.1

 
   

This advisory opinion is limited to questions arising under the Ethics Act, W. Va. Code 
§ 6B-1-1, et seq. and W.Va. Code § 61-10-15, and does not purport to interpret other laws or 
rules.  In accordance with W. Va. Code § 6B-2-3, this opinion has precedential effect and 
may be relied upon in good faith by other public agencies unless and until it is amended or 
revoked, or the law is changed.   
 
      ______S/S    4/7/2011______________   
      Kemp Morton, Chairperson  
         

                                                 
1 If the city-owned hospital was in the same county as the Requester, and controlled or funded, in whole or part, 
by the Requester’s county commission, then further analysis would be required and a different result may follow.   


