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OPINION SOUGHT 
 
A State Legislator asks whether the Ethics Act prohibits him from accepting a door-
prize he won at a public reception? 
 
 
FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION 
 
Earlier this year, a public regional authority (“Authority”) hosted a reception to celebrate 
the creation of a new airline service to be offered by the Authority.  Although the 
reception was open to the public, the Authority sent invitations to numerous 
governmental officials. 
   
At the conclusion of the reception, the Authority conducted a door-prize drawing for two 
pairs of complimentary airline tickets. One set of tickets was donated by the airline 
company, and the other set of tickets was donated by the Authority. The drawing was 
open to all attendees at the reception.  To participate in the drawing, individuals had to 
drop a business card into a box. At the end of the reception, two winners were randomly 
selected. The first winner received the airline-donated tickets and the second winner 
received the Authority-donated tickets. Based upon information provided, the drawing 
was conducted in a fair, impartial, and random manner.  There is no allegation that the 
drawing was rigged or otherwise slanted toward a particular individual. 
 
The Requester, and elected member of the State Legislature, was one of the 
governmental officials attending the reception.  Although he believes he may have 
received an invitation to attend, he is not certain. However, the Authority indicated that 
typically all members of the Legislature are sent invitations.  Notwithstanding, during the 
course of the reception, the Requester placed his business card into the drawing for a 
chance to win one of the two sets of plane tickets.  
 
The Requester’s business card was selected as the second winner.  As a result, he 
received the two complimentary airline tickets which had been donated by the Authority.  
 
With respect to its donation of tickets, the Authority did not use any of its general public 
funds.  Rather, the Convention & Visitors Bureau (CVB) provided the money to the 
Authority for the purpose of funding the event, including purchasing the airline tickets.  
As such, the Authority did not utilize restricted public funds for the prize. 
  
The Requester inquires whether he may keep the two airline tickets. 
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CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION 
 
W. Va. Code § 6B-2-5(b) reads in relevant part: 
 

A public official or public employee may not knowingly and intentionally 
use his or her office or the prestige of his or her office for his or her own 
private gain or that of another person.   

 
W. Va. Code § 6B-2-5(c)(1) states in relevant part: 

No official or employee may knowingly accept any gift, directly or indirectly, from 
a lobbyist or from any person whom the official or employee knows or has reason 
to know:  

(A) Is doing or seeking to do business of any kind with his or her 
agency; 

(B) Is engaged in activities which are regulated or controlled by his 
or her agency; or  

(C) Has financial interests which may be substantially and 
materially affected, in a manner distinguishable from the public 
generally, by the performance or nonperformance of his or her 
official duties. 

However, W. Va. Code § 6B-2-5(c)(2) exempts the following items from the 
prohibitions of subdivision (1): 
 

(A) Meals and beverages; 
(B) Ceremonial gifts or awards which have insignificant monetary 

value  
(C) Unsolicited gifts of nominal value or trivial items of informational 

value; 
(D) Reasonable expenses for food, travel and lodging of the official 

or employee for a meeting at which the official or employee 
participates in a panel or has a speaking engagement;  

(E) Gifts of tickets or free admission extended to a public official or 
public employee to attend charitable, cultural or political events, 
if the purpose of such gift or admission is a courtesy or 
ceremony customarily extended to the office;  

(F) Gifts that are purely private and personal in nature; or  
(G) Gifts from relatives by blood or marriage, or a member of the 

same household 
 
 
ADVISORY OPINION 
 
In establishing the Ethics Act, the Legislature sought to maintain the public’s confidence  
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in the impartiality and independence of decisions and actions by public officials and 
employees, and to ensure that all such decisions be made free of undue influence, 
favoritism or threat at all levels of government.  W.Va. Code § 6B-1-2(a). 
 
In accordance with this purpose, public servants may not accept, directly or indirectly, 
unsolicited gifts from interested persons, unless the gift falls within one of the Act’s 
specific exceptions.  W.Va. Code § 6B-2-5(c). 
 
The Commission finds that the complimentary airline tickets constitute a gift to the 
Requester.  Although provided to him for free, the tickets themselves have a value 
greater than $25.00, and do not fall within any of the other limited exceptions to the gift 
prohibitions in the Ethics Act. See W.Va. Code § 6B-2-5(c)(2). Accordingly, the 
complimentary airline tickets constitute a gift to the Requester subject to the prohibitions 
of W.Va. Code § 6B-2-5(c)(1).   
 
The Requester, however, inquires whether it is permissible to accept the gift since he 
did not receive it for merely being a public official, but rather as a door-prize while he 
was attending a reception open to the public.  
 
The Commission has previously ruled that public employees may not accept a prize 
won through a drawing at a work-related training conference: 
 

Ordinarily, public servants are prohibited from accepting gifts from vendors 
who do business, or seek to do business, with their agency.  That the 
requester was one of over 200 people attending the conference where the 
door prize was won in a bona fide random drawing, and her influence over 
contracting decisions may be limited, does not create an exception to the 
prohibition. 

 
Accordingly, the Commission finds that it would violate the Ethics Act for 
the requester to accept this door prize from a vendor to her agency. 

 
Advisory Opinion 2006-07; See also A.O. 95-20. 
 
With respect to this reception, the Authority invited numerous State, county, local and 
Congressional public officials to attend.  Additionally, the Authority advertised it as an 
event to which the general public was invited to attend free of charge. The purpose of 
the event was for the Authority to showcase its new service, and to celebrate the 
accomplishment with local governmental officials. Although the Requester is uncertain 
whether he received an actual invitation, the Authority believes it invited all members of 
the Legislature to the event.  Based upon the totality of the facts, it is evident that the 
Requester appeared in his official capacity at the reception.  
 
Further, the entity providing the tickets is a public agency.  While the tickets may have 
been given to the public agency by the local CVB, the fact that the Requester, an 
elected public official, is receiving a gift from a public entity that he oversees, controls 
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and/or regulates creates a significant appearance of impropriety.   
 
The Ethics Act’s prohibition against the use of office for private gain is not limited to 
individuals.  A public entity may not use public resources on public officials in order to 
obtain favorable treatment for the public entity.  For example, a State Park may not offer 
a member of the Legislator a free round of golf or free lodging in anticipation of 
increased legislative appropriations to the State Park system.1

 
 

The Commission does not believe that the gift was an attempt to influence the 
Requester.  Rather, the drawing was open to all individuals (public and private), and 
was nothing more than a nice door-prize for those in attendance.   Notwithstanding, the 
Commission is charged with upholding the spirit and intent of the Ethics Act.  The 
Commission finds that allowing the Requester, or any other public servant, to keep the 
gift under the facts presented opens a window for future malfeasance, and contradicts 
the clear appearance of impropriety of a having a State Legislator accept a gift from a 
public agency that receives funding from the Legislature.  
 
Accordingly, the Commission hereby finds that it would be a violation of W.Va. Code §§ 
6B-2-5(b) and (c) for the Requester to accept the two complimentary airline tickets 
which he won at the reception from the Authority.2

 
 

In reaching this conclusion, the Commission wishes to make clear that there may be 
occasions in which the acceptance of a door-prize/ raffle drawing is permissible (i.e. 
child’s soccer team raffle; church raffle).  However, given the restrictions of the Ethics 
Act (especially W.Va. Code § 6B-2-5(c)) acceptance of such gifts should generally be 
disfavored and avoided when the public servant is acting in his/her official, public 
capacity.  In questionable situations, public servants should contact the Commission for 
advice prior to accepting such a gift. 
 
This advisory opinion is limited to questions arising under the Ethics Act, W. Va. Code § 
6B-1-1, et seq, and does not purport to interpret other laws or rules.  In accordance with 
W.Va. Code § 6B-2-3, this opinion has precedential effect and may be relied upon in 
good faith by other public agencies unless and until it is amended or revoked, or the law 
is changed.   
 
 
               

                                                 
1 The Commission takes this opportunity to caution public entities that generally the expenditure 
of public funds for promotions targeted to public servants is impermissible.  In this instance, 
however, the purpose of the event was to promote the new flight and was targeted to the 
general public. 
2 The Commission has previously held in some cases that the Requester could donate the 
prohibited gift to a charity. See Advisory Opinion 95-20.  However, in this situation, regulations 
may prohibit the transfer of airplane tickets to another individual.  Therefore, the Requester 
should simply return the gift. 


