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Issued On October 7, 2004 By The

WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION

OPINION SOUGHT

A County Board of Education Member asks if she can be employed by a contractor providing
services to the Board.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

A School Board Member is employed by a company which provides nursing services for diabetic
children under a contractwith the Board of Education. She is a salaried employee of the contractor
without an ownership interest in the business. Furthermore, she receives no commission under the
contract. The school systemgoverned by this Board of Education is presently under the control of
the StateDepartmentof Education. Consequently,the Board Memberspresently have no authority
to approve contracts or payments for services rendered under existing contracts.

CODE PROVISIONSRELIED UPON BY THE COMMISSION

WV Code § 6B-2-5(d)(1) Interests in public contracts, provides in part that ... no elected or
appointed official or employeeor member of his or her immediate familyor business with which he
or she is associated may be a party to or have an interest in... a contract which such official or
employee may have direct authority to enter into, or over which he or she may have control. . . .

WV Code 61-10-15 (a) states in part that... It shallbe unlawful for a... superintendent ... of public
schools ... to be or become pecuniarily interested, directly or indirectly, in the proceeds of any
contract ... [over]which as such ... member... he may have any voice, influence or control:

WV Code 61-10-15 (e) added in 2002, exempts anyperson subject to the above-stated prohibition
if the employeeor his or her spouse is a salaried employeeof a vendor or supplier under a contract
and, ifthe employee, his or her spouse or child:

(1) Is not a party to the contract;
(2) Is not an owner, a shareholder, a director or an officer of a private entity under the
contract;
(3) Receivesno commission,bonus or other direct remuneration or thing of value by virtue
of the contract;
(4) Does not participate in the deliberations or awarding of the contract; and
(5)Does notapprove,vote for or otherwiseauthorizethe payment for anyservices performed
or supplies furnished under the contract.



ADVISORY OPINION

Both the Ethics Act and WV Code 61-10-15 prohibit public servants from having a personal
financial interest in a public contract over which their public position gives them control. At the
present time, the requester has no authority or control over contractual determinations. That
authority is retained by a state agency.

Accordingly, so long as the State Department of Education retains control over the county school
system, the Board Member's employmentby a contractorproviding services to the school system
is not prohibited by any provision in the Ethics Act or W. Va. Code § 61-10-15.

If and when control of the school system is returned to the County Board of Education, the Board
Member's continued employment by a contractor providing services to the Board will not be
precluded, so long as the Board Member is recused from any deliberation and vote on matters
regarding her employer. For example, the Board Member could not participate in determinations
involving payment of invoices from her employer, or extension, modification or recission of a
contract with her employer.
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