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OPINION SOUGHT

A County Commission and County Surveyor ask if the County Surveyor may be paid by the
County Commission for time spent on, or in preparation for work on, county projects.

FACTS RELIED UPON BYTHE COMMISSION

The county is preparing to implement new mapping requirements mandated by recently enacted
law. The County Surveyor agreed to go to orientation meetings for county officials with the
expectation of helping to implement the new program.

The County Commission has reimbursed the County Surveyor for his food, travel and
registration expenses incurred in attending meetings, conferences and workshops associated with
the mapping program. The Commission and Surveyor ask if the Commission may pay him for
the time he spends attending such meetings on behalf of the County.

CODE PROVISIONS RELIED UPON BY COMMISSION

WV Code § 6B-2-5(b) Use of public officefor private gain, provides that in part that a "public
official or public employee may not knowingly and intentionally use his or her office or the
prestige of his or her office for his or her own private gain or that of another person."

WV Code § 6B-2-5(d) Interests inpublic contracts, provides in part that" ... no electedor
appointed official or employee or member of his or her immediate family or business with which
he or she is associated may be a party to or have an interest in ... a contractwhichsuchofficialor
employee may have direct authority to enter into, or over which he or she may have control "

WV Code § 61-10-15states in part that ... It shall be unlawful for any member ...of any... county
or district board ... to be or become pecuniarily interested, directly or indirectly, in the proceeds
of any contract ... [over] which as such member he may have any voice, influence or control...

ADVISORY OPINION

In Advisory Opinion 90-166 the Ethics Commission dealt with the position of County Surveyor.
There the Commission accepted the Requester's factual assertions that" ... the County Surveyor



--

of Lands is an elected public official who does not have any official job responsibilities and
receives no compensation from his position." This opinion is based on the same facts.

Both the Ethics Act and WV Code § 61-10-15 prohibit public servants from having a financial
interest in a public contract over which their public position gives them control. Neither poses a
problem in this situation, since the County Commissioners have no financial interest in the
compensation paid the Surveyor and the Surveyor has no official voice, influence or control over
the County Commission's decision to compensate someone for the work performed.

No provision of the Ethics Act disqualifies the County Surveyor from consideration for
employment by the County to work on county projects. So long as the County Surveyor is
qualified to perform the activities he is paid to perform, it would not be a violation of the Ethics
Act for the County Commissioners to pay him or for him to accept payment.
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