
trgfJ1 ADVISORY OPINION NO. 2001-16

Issued On May 3, 2001 By The

WEST VIRGINIA ETHICS COMl\nSSION

OPINION SOUGHT

A County Commission asks if certain of its personnel may travel to Japan as the guests of the
corporation which is the county's principal private sector employer.

FACTS RELIED UPON BY THE COl\iIMISSION

The County Commission has worked with the corporation to help corporate personnel deal with
the cultural differences confronting them in the County. With the goal of enhancing cultural
accommodation, the corporation has invited the Commissioners, the County Attorney and the
County Administrator to travel as its guests for a week long visit to its home offices in Japan,
where they could view the company's operations and experience the Japanese culture.

The Commission asks if it may, consistent with the provisions of the Ethics Act, accept the
corporation's gracious offer.

WV CODE PROVISIONS RELIED UPON BY COMMISSION

WV Code 6B-2-5(c) (1) provides in pertinent part that...No official or employee may knowingly
accept any gift, directly or indirectly, from a lobbyist or from any person whom the official or
employee knows or has reason to know:

(A) Is doing or seeking to do business of any kind with his or her agency;
(B) Is engaged in activities which are regulated or controlled by his or her agency; or
(C) Has financial interests which may be substantially and materially affected, in a

manner distinguishable from the public generally, by the performance or nonperformance of his
official duties.

ADVISORY OPINION

The Ethics Act provides that public servants may not accept gifts of more than nominal value
[$25 or less] from interested persons. Interested persons include lobbyists and those who do
business with, are regulated by, or are otherwise financially interested in the activities of the
public servant's agency. The Commission finds that the corporation is an interested person in
regard to County Commission personnel involved in this request for an advisory opinion.

---



--- -- - --

The Act's prohibition against accepting gifts applies to individual public servants and not to
public agencies. An agency may accept a gift from an interested person - even though it is of
more than nominal value. Travel which results in more benefit to the agency than the public
servant will be considered "official" travel and will be treated as a gift to the agency. The
personal benefit the individual traveler receives is not objectionable -it is legitimized by the
overriding public benefit to the agency.

In Advisory Opinion 92-35 the Ethics Commission ruled that travel which resulted in a
significant increase in the traveler's job related skill or knowledge could be considered "official"
travel and established the following criteria for determining whether travel would be considered
"official" travel:

1. The trip must be necessary tofulfill an existing agency need.
Thefirst consideration must be whether the trip will significantly enhance the traveler's

occupational skill or knowledge orprovide important information needed by the agency to meet
its official mandate. Public employees and officials who have been offered trips should consult
with their supervisor or agency headfor guidance in making thisjudgment.

If the trip was conceived and scheduled by the agency prior to and independent of the
offer of payment from a third party, then it is likely that the trip is necessary to the agency's
official activities.

The skill, knowledge or information to be gainedfrom the trip should meet a clear
immediate need of the agency. The information should be of immediate value to current or
planned activities of the agency rather than theoretically valuable to activities that are neither
current nor planned for theforeseeable future.

2. The trip must be appropriate for the proposed traveler.
A trip is appropriate for the traveler who needs and will use the information orjob skill

enhancement or who is the agency employee most suitable to acquire and transfer the
information or skill to other appropriate agency personnel.

3. The site of the proposed trip must be appropriate.
Central to this inquiry is a consideration of whether the trip is a reasonable means of

meeting the agency's needs. For example, it would not be reasonable for the agency to send its
personnel to an out of state resort to obtain information that is readily available locally.
Similarly, it would not be reasonable to permit an interested person to provide agency personnel
such a trip.

4. The trip mllst offer a reasonable return on the time spent.
The trip should represent a reasonable investment of the traveler's time when weighed

against the information acquired or the degree of improvement injob skills. Afive day trip
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comprised of two travel days and three days of light class work would not be a reasonable way
to acquire information or skills which could be adequately presented in a one day seminar.

This consideration also applies to part-time officials and employees who might travel
outside official work hours. If they accept inappropriate free trips offered because of their
public positions they may violate the Ethics Act's prohibition against using the prestige of office
for private gain.

5. The benefit to the agency mllst be significantly greater than the incidental benefit to
the traveler.

If the incidental personal benefit to the traveler outweighs the benefit to the agency, then
the trip is in reality a gift to the traveler and not the agency. In such a case the trip should not
be accepted because it is a gift to the individual of more than nominal value.

A safe rule would be to limit acceptance to only expenses that the agency itselfwould
accept for reimbursement, i.e. reasonable food, travel, lodging, and attendancefees. First class
airfares, delux:eaccommodations, and other perks not associated with the basic travel, meals,
and lodging required by the trip would increase the incidental benefit to the traveler.

The proposed trip offers the Commissioners and their staff personal benefits of more than
nominal value and may not be accepted, unless the travel will result in overriding public benefit
to the agency. If the agency's benefit from the travel is significantly greater than the personal
benefit to the travelers, the gift may be accepted and the incidental private or personal benefit to
the travelers is legitimized.

It is clear that the County Commission had no existing plan to send its personnel to Japan to
enhance their understanding of, or sensitivity to, the cultural differences confronting the
corporation's personnel. It does not appear that the County Commission would, on its own, pay
the cost of such a trip, as the duration and expense of the trip are out of proportion to the benefit
the agency will derive from the travelers' greater understanding of the disparities between the
two cultures.

Therefore, the Commission rules that neither the County Commissioners nor their staff may
accept the corporation's offer.
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