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OPINION SOUGHT

A County Board of Education Member asks whether she may vote to pay bills to the utility
company by which her spouse is employed.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

The Board purchases electricity from an electrical utility which employs the spouse of the Board
Member. This utility is the sole provider of electrical power in the county.

CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

w. Va. Code § 6B-2-5(d)(1), Interests in public contracts, provides in part that "no elected or
appointed public official or public employee or member of his or her immediate family or business
with which he or she is associated may be a party to or have an interest in the profits or benefits of
a contract which such official may have direct authority to enter into, or over which he or she may
have control. . . ."

W. Va. Code § 61-10-15 states in part that "[i]t shall be unlawful for any member. . . of any . . .
county or district board . . . to be or become pecuniarily interested, directly or indirectly, in the
proceedsof anycontract. . . [over]whichas suchmember. . . [s]he mayhavevoice, influenceor
control. . . ."

ADVISORY OPINION

Both the Ethics Act and W. Va. Code § 61-10-15, a criminal misdemeanor statute, prohibit public
servants from being a party to, or having a financial interest in, a public contract, purchase or sale
over which their public position gives them control.

The Ethics Act's prohibition against private interests in public contracts, W. Va. Code § 6B-2-5(d),
applies to public servants, their spouses, and businesses with which they or their spouse have an
ownership interest of more than 10%. The Ethics Act's prohibition does not apply to a business by
which the spouse of a public servant is employed, unless the employee or the employee's spouse also
has an ownership interest in excess of 10%.



While the employment relationship of the Board Member's spouse is not sufficient to trigger the
Ethics Act prohibition against a contract between the Board and a business by which the Member's
spouse is employed, it is sufficient to require that the Member be recused from official action on the
Board's discussion and vote on matters affecting her spouse's employer.

Unlike the Ethics Act, W. Va. Code § 61-10-15 does apply to businesses by which public servants
or members of their immediate family are employed, even if they have no ownership interest in the
business which employs them. In most situations, it would be a violation for a school board to
contract with the employer of one of its members.

W. Va. Code § 61-10-15 prohibits public servants from having personal interests directly, or
indirectly through their employer, or the employer of their spouse, in public contracts over which
they have "voice, influence or control." In this situation, the Board has no meaningful discretion in
the selection of a utility to provide electricity to its schools. The employer of the Member's spouse
is the only public utility providing electricity in the county.

The West Virginia SupremeCourt of Appeals dealt with a comparable situation in Dials v. Blair, 144
W. Va. 764, 111 S.E.2d 17(1959), where a county school system purchased water from a company
in which a board member had an ownership interest. The Court ruled that it was not a violation of
W. Va. Code § 61-10-15 for a county board of education to purchase water from the company where
water service could not be obtained from any source other than water companies in which a member
of the board had an ownership interest.

.....

The Commission recently dealt with a similar issue in A.O. 2000-13, finding it would not be a
violation of W. Va. Code § 61-10-15 for a county board of education to purchase gas transported
through lines owned by a board member's employer where that employer was the sole available
source for the service. Therefore, the Commission rules that, although the Board Member must be
recused from any official action involving her spouse's employer, it would not be a violation for the
Board to continue purchasing electricity from the utility which employs the Member's spouse.
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