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GOVERNMENTAL BODY SEEKING OPINION

A County Assessor

OPINION SOUGHT

Whether it is a violation of the Act for a County Assessor to
employ his son during the summer as a part-time Deputy Assessor?

OTHER FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

The requestor has worked as a Deputy Assessor since 1965. On June
15, 1988 the previous County Assessor hired the requestor's son as
a Deputy Assessor. There was a time when the requestor and his son
were fellow employees at the County Assessor's office.

During the late summer of 1988 the previous County Assessor took
early retirement. The requestor was placed on the ballot as a
nominee for County Assessor. He won the election and became the
County Assessor as of January 1, 1989. In the Fall of 1989 his son
was employed as a County teacher.

The requestor would like to hire his son as a part-time employee
when he is not teaching during the summer and has done so since
1987. His son would act as a Field Representative, gathering
information for appraisers. While acting as a field
representative, the requestor's son would have no administrative
duties nor would he receive any additional benefits such as
retirement or insurance. The requestor's son would be working
during the day June through August and in September, during the
evening. The field representative's salary is $2400 yearly which
would be divided into a three month period, thus the requestor's
son would receive $800 per month during the summer.

There are presently eight full-time field representatives employed
by the assessor's office and "on call". There are approximately
fifteen applications on file, however the requestor has categorized
these applicants as being primarily qualified in clerical areas.
Since there are a only few hours available to the field
representatives except during the summer months, the position has
never been publicly advertised.



PERTINENT STATUTORY PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

West Virginia Code Section 6B-2-5(b) (1) states in pertinent part
that a public official may not intentionally use his or her office
or the prestige of his or her office for his or her own private
gain or that of another person. The performance of usual and
customary constituent services, without compensation, does not
constitute the use of prestige of office for private gain.

ADVISORY OPINION

It is the Commission's opinion that for the County Assessor to hire
his son on a part-time basis during the summer months would give
the appearance of the public official using his office for the
private gain of a family member in violation of subsection 5(b) (1).

The Commission understands that the son was formerly employed in
the Assessor's office and has some experience with the work.

However, since the Commission has determined it would be a
violation of subsection 5(b) (1) the public official now has the
option to seek a written exemption pursuant to subsection 5(b) (2)
from the Ethics Commission if he can demonstrate:

(1) The public office held or the public employment engaged in is
not such that it would ordinarily be available or offered to a
substantial number of the citizens of this state:

(2) The office held or the employment engaged in is such that it
normally or specifically requires a person who possesses personal
prestige; and

(3) The person's employment contract or letter of appointment
provides or anticipates that the person will gain financially from
activities which are not a part of his or her office or employment.
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