OPEN MEETINGS ADVISORY OPINION NO. 2014-03
Issued On March 6, 2014 by

THE WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION
COMMITTEE ON OPEN GOVERNMENTAL MEETINGS

OPINION SOUGHT

The West Virginia Department of Agriculture asks if the Auctioneer Board of Review
is required to comply with the Open Meetings Act, and, more specifically, if it is required
to file a meeting notice with the Secretary of State’s office.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMITTEE

The Auctioneer Board of Review (Board) is established by, and derives its authority
from, W. Va. Code § 19-2C-6a and 61 W. Va. C.S.R. § 11B-15. W. Va. Code § 19-2C-
Ga states, in relevant part that:

The department of agriculture may . . . investigate the actions of any
auctioneer . . . if the complaint, together with other evidence presented in
connection with it, establishes probable cause. Upon verification of the
complaint, the department shall present the complaint to the board of
review. The board of review shall consider all the facts of the complaint
and recommend a course of action to the commissioner.

61 W. Va. C.S.R. § 11B-15 further details the role of the Auctioneer Board of
Review:

The Board of Review shall meet at the call of the Commissioner or his or
her designee to review the findings of an investigation resulting from a
verified complaint received by the Department or an investigation initiated
by the Department’s own actions.

The Board of Review shall review these findings, all of the material related
to the investigation, and any other material considered by the Board to be
appropriate. The Board of review shall make a recommendation, in writing,
to the Commissioner as to the course of action for the Commissioner on
the complaint. Board decisions shall be majority decisions of those

members present. A quorum of two (2) members is required for Board
action.

CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMITTEE

W. Va. Code § 6-9A-2(4) states, in relevant part:
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“Governing body" means the members of any public agency having the
authority to make decisions for or recommendations to a public agency on
policy or administration, the membership of a governing body consists of
two or more members.

W. Va. Code § 6-9A-2(5) states, in relevant part:

“Meeting” means the convening of a governing body of a public agency for
which a quorum is required in order to make a decision or deliberate
toward a decision on any matter which results in an official action . . . The
term meeting does not include:

(A) Any meeting for the purpose of making an adjudicatory decision in any
quasi-judicial, administrative or Court of Claims proceeding.

W. Va. Code § 6-9A-2(7) states, in relevant part:

“Public agency" means any administrative or legislative unit of state,
county or municipal government, including any department, division,
bureau, office, commission, authority, board, public corporation, section,
committee, subcommittee or any other agency or subunit of the foregoing,
authorized by law to exercise some portion of executive or legislative
power.

W. Va. Code § 6-9A-3(e) states, in relevant part:

(e) Each governing body of the executive branch of the state shall
electronically file a notice of each meeting with the Secretary of State for
publication on the Secretary of State's website.

(1) Each notice shall state the date, time, place and purpose of the
meeting.

(2) Each notice of a special meeting or a regular meeting shall be filed
in @ manner to allow each notice to appear on the Secretary of State's
website at least five business days prior to the date of the meeting.

ADVISORY OPINION

Under the Open Meetings Act, governing bodies of public agencies are required to hold
their meetings in public, and give appropriate notice of the date, time, place and agenda
or purpose for that meeting. Additionally, governing bodies of the state executive branch
are required to electronically file a notice of each meeting with the Secretary of State
under W. Va. Code § 6-9A-3(e). There are, however, exceptions to this rule; W. Va.
Code § 6-9A-2(5) excludes some gatherings from the definition of “meeting” in order to
exempt them from the strictures of the Act. One type of gathering the Act explicitly

O.M.A.O. 2014-03 (Page 2 of 3)



excludes is “[a]ny meeting for the purpose of making an adjudicatory decision in any
quasi-judicial, administrative or Court of Claims proceeding.” W. Va. Code § 6-9A-

2(5)(A).

This Committee has, in turn, consistently advised agencies that specific administrative
proceedings, grievance hearings, and similar gatherings are exempt from Open
Meetings Requirements. In Open Meetings Advisory Opinion 2002-15, this Committee
exempted the Nicholas County Deputy Civil Service Commission’s grievance
proceedings from the Act, since the proceedings were a “quasi-judicial meeting that falls
within one of the stated exemptions of the Open Meetings Act.” Similarly, in Open
Meetings Advisory Opinion 2008-15, this Committee found the Permanent Total
Disability Reviewing Board, an office within the West Virginia Insurance Commissioner,
to be exempt from the Act when it met to evaluate disability claims since the gatherings
were merely an “adjudicatory session.” Finally, in Open Meetings Advisory Opinion
2008-08, this Committee determined, regarding the Board of Funeral Service
Examiners, that “hearings to find facts and make determinations whether someone
should be denied a license or certificate of registration, or have such a license or
certificate suspended or revoked, are not meetings subject to the notice requirements of
the Act.”

The Board's processes are, similarly, correctly defined as an adjudicatory session. The
Board “consider(s] all of the facts of the complaint and recommend[s] a course of action
to the commissioner.” W. Va. Code § 19-2C-6a. The Board does not consider general
public policy. Instead, it makes determinations whether someone should have their
auctioneer’s license suspended or revoked, exactly like the situation in Open Meetings
Advisory Opinion 2008-08. Therefore, meetings of the Auctioneer Board of Review are
not meetings subject to the requirements of the Open Meetings Act, and are therefore
not required to file a meeting notice with the Secretary of State.

This advisory opinion is limited to questions arising under the Open Governmental
Proceedings Act, W. Va. Code §§ 6-9A-1, et seq., and does not purport to interpret
other laws or rules. Pursuant to W. Va. Code § 6-9A-11, a governing body or member
thereof that acts in good faith reliance on this advisory opinion has an absolute defense
to any civil suit or criminal prosecution for any action taken based upon this opinion, so
long as the underlying facts and circumstances surrounding the action are the same or
substantially the same as those being addressed in this opinion, unless and until it is
amended or revoked.
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