OPEN MEETINGS ADVISORY OPINION NO. 2014-02
Issued On April 3, 2014 by

THE WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION
COMMITTEE ON OPEN GOVERNMENTAL MEETINGS

OPINION SOUGHT

The Mayor of Harpers Ferry asks whether ad hoc committees are subject to the
requirements of the Open Meetings Act.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMITTEE

The Requester states that Harpers Ferry receives a large number of tourists due to the
National Park within the town boundaries. Those tourists, in turn, generate an
inordinately large number of responsibilities for a town with a population of
approximately 300 people, including operating a water plant, and maintaining a police
department which also serves the neighboring town of Bolivar. He additionally states
that the Town’s small size prevents maintaining a Town Hall staff sufficient to undertake
technical services such as drafting ordinances and reviewing policies.

The Requester states that the Town relies on residents to serve on official bodies such
as Town Council and the Planning Commission, as well as on ad hoc committees’.
According to the Mayor, the committees are made up of less than a quorum of public
officials, but make recommendations to the Mayor or municipal agencies. Those
committees, including study groups and drafting committees, perform governmental
functions that a full-time staff would otherwise do in a larger municipality.

The Requester explains further that study groups and drafting committees vary in size
and membership, and generally include at least two members, but never a quorum, of
Town Council members or another Town governmental body. These committees also
often have fluctuating membership based on citizen availability. Additionally, decisions
of these bodies are not binding, and recommendations of these groups move forward as
topics to be discussed at regularly noticed public meetings of the full Town Council or
other governmental body.

The Requester is additionally concerned about properly establishing a quorum at these
meetings, and about the possible impracticality of meeting locations that may draw a
large crowd.

L Robert's Rules of Order defines a “special,” “select,” or “ad hoc” committee as “a committee appointed .
..tocarryouta sEecified task, at the completion of which . . . [the committee] automatically ceases to
exist.” RONR (10" ed.), p. 474, |. 24-30.
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CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMITTEE

W. Va. Code § 6-9A-2(4) states in relevant part:

“Governing body” means the members of any public agency having the
authority to make decisions for or recommendations to a public agency on
policy or administration, the membership of a governing body consists of
two or more members.

W. Va. Code § 6-9A-2(5) states, in relevant part:

(A) “Meeting” means the convening of a governing body of a public
agency for which a quorum is required in order to make a decision or to
deliberate toward a decision on any matter which results in an official
action. Meetings may be held by telephone conference or other electronic
means. The term meeting does not include:

(D) General discussions among members of a governing body on issues
of interest to the public when held in a planned or unplanned social,
educational, training, informal, ceremonial or similar setting, without intent
to conduct public business even if a quorum is present and public
business is discussed but there is no intention for the discussion to lead to
an official action.

(E) Discussions by members of a governing body on logistical and
procedural methods to schedule and regulate a meeting.

W. Va. Code § 6-9A-2(6) states:

(E) "Official action” means action which is taken by virtue of power granted
by law, ordinance, policy, rule, or by virtue of the office held.

W. Va. Code § 6-9A-2(8) states:

"Quorum" means the gathering of a simple majority of the constituent
membership of a governing body, unless applicable law provides for
varying the required ratio.

W. Va. Code § 6-9A-3(a) states:

Except as expressly and specifically otherwise provided by law, whether
heretofore or hereinafter enacted, and except as provided in section four
of this article, all meetings of any governing body shall be open to the
public.
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ADVISORY OPINION

The Requester rightly points out a difficult distinction between W. Va. Code § 6-9A-
2(5)(D), on one hand, and W. Va. Code §§ 6-9A-2(4) and 6-9A-2(5)(A) on the other.
The former states that general discussions among members of a governing body,
without intent to lead to official action, do not constitute “meetings” under the Open
Meetings Act. The latter two statutory provisions, taken together, require committees
and subcommittees that recommend actions to a larger governing body to comply with
the Open Meetings Act. Since government agencies often struggle to reconcile those
provisions, and the Committee takes this opportunity to explain those interactions.

This Committee has previously explained in Open Meetings Advisory Opinion 2013-05
that W. Va. Code § 6-9A-2(4)(D) does not exclude a quorum of governing body
members from the definition of “meeting” if the quorum of governing body members is
meeting for “work sessions”, “subcommittee discussions”, or any other form of gathering
where the discussion is intended to lead to official action, “[t]he varying terms used to
describe these meetings are immaterial; instead, the analysis centers on whether the
discussion is intended to lead to official action.”

Accordingly, a scheduled gathering of a quorum of a governing body, deliberating on
issues that will eventually require official action, always constitutes a meeting under the
Open Meetings Act. For example, in Open Meetings Advisory Opinion 2008-09, this
Committee explained, “[w]ork sessions where a quorum of a governing body is present,
and matters requiring official action by the governing body are discussed, are meetings
subject to the requirements of the Open Meetings Act.” See, e.g., Open Meetings
Advisory Opinions 2001-25 and 2003-11. Such meetings, even if labeled “work
sessions,” therefore must be properly noticed and have a posted agenda within the
requirements of the Act.

Conversely, the Open Meetings Act permits even a quorum of governing body members
to meet and discuss issues with constituents and other officers, so long as there is no
deliberation towards a decision®. “Elected officials remain free to meet with each other,
their constituents, and other public office holders. However, any conversation among a
quorum of the members of a governing body which involves deliberating toward a
decision on a matter requiring official action must be deferred.” Open Meetings Advisory
Opinion 2001-34; See also Open Meetings Advisory Opinions 2003-01 and 2008-09.
See also Open Meetings Advisory Opinion 2011-13 (stating that the Act requires a
meeting agenda to include all items that require official action that the Council will
discuss at that meeting, even if the governing body does not take official action at that
meeting but will do so at a future meeting.)

2 Similarly, the Act exempts purely logistical and procedural meetings from the definition of ‘meeting”; §
W. Va. Code § 6-9A-2(4)(E) explicitly exempts “discussions by members of a governing body on logistical
and procedural methods to schedule and regulate a meeting.”
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The Requester, however, describes groups where less than a quorum of a governing
body is present, but their discussion and recommendations will ultimately require official
action. This is not an issue of first impression for this Committee. Open Meetings
Advisory Opinion 2004-17 explains:

[L]ess than a quorum of commissioners may engage in discussions
amongst themselves in which they express their views on issues of
interest to the public, including issues pending before the [governing
body]. The Act is not meant to stifle all expression of opinion amongst
public officials outside of a formal meeting.

This Committee applied the same rule in Open Meetings Advisory Opinion 2007-08.
Therefore, it is firmly established that less than a quorum of a governing body may meet
without triggering the requirements of the Open Meetings Act. Open Meetings Advisory
Opinion 2007-01, however, states that:

Any committee or subcommittee consisting of two or more Board
Members, but less than a quorum of the Board, which is appointed to
make recommendations to the Board as a whole on such matters as
specific policies or administrative matters, or any other matters requiring
official action by the Board, involves a “governing body” within the
meaning and intent of the Act, and the meetings of any such committee or
subcommittee should be conducted in compliance with the Act.

This Committee further clarified the Act's interaction with subunits of a governing body
in Open Meetings Advisory Opinion 2001-28, explaining in a similar situation that “a City
Council Committee, consisting of two or more members, the purpose of which is to
formulate recommendations to the Council as a whole, is a governing body of a public
agency, and must conduct its meetings in compliance with the Act.” Therefore, any
Town committees and study groups that contain two or more members of the primary
governing body, and make recommendations to the Mayor, Town Council, or to another
municipal agency, are subject to the Open Meetings Act and the requirements therein.

Nevertheless, the Requester is concerned, specifically, that any Council-ordered
technical studies, drafting groups, or pre-decisional meetings require full compliance
with the Open Meetings Act. Specifically, he states:

Prior to consideration by a Town Council or Mayor of changes in
ordinances on such matters as taxation [and] zoning . . . extensive studies
are required . . . . In most cities, this work is prepared by the paid
executive staff of the Mayor or the paid legislative staff . . . . The staffing
process necessary for careful consideration of technical issues and
development of complex legislation is hindered in a small town if its
functions cannot be informal.
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The work products of our ad hoc committees are submitted to [various
government bodies that comply with the Open Meetings Act] before they
are included on agendas of the Town Council . . . all deliberations and
voting on work products of ad hoc committees is conducted in public. In
other words, the committee work is preliminary and all decision making,
while utilizing their work, is made by the Council.

The Open Meetings Act is strictly concerned with whether these groups make
recommendations to the governing body at large, or otherwise exercise executive or
legislative power. Ultimately, the distinction to be drawn here is the same as the one
drawn by Open Meetings Advisory Opinion 2007-01 and the other previously cited
opinions. While it is permissible for less than a quorum of a governing body to gather
privately and discuss issues of interest to the public, it is not permissible for less than a
quorum of a governing body which has been tasked with making recommendations on
matters that require official action by that governing body to do so without complying
with the Open Meetings Act.

This Committee thus holds that any Town committees, including study groups, which
contain two or more members of the governing body, and make recommendations to
the Mayor, Town Council, or to another municipal agency are subject to the Open
Meetings Act. Those who are merely tasked with collation of data or preliminary
research, however, are not subject to the Act as long as they are not tasked with
making recommendations about that data to the Council or otherwise exercise
executive or legislative power.

For example, a group of people who gather, upon order of a governing body, to collect
data on traffic patterns would not have to comply with the Act. If that same group would
collect that data and then recommend, to the Council or other governing body, that new
traffic lights be placed in a certain location, that group would then be required to comply.

This holding is in conflict with Open Meetings Advisory Opinion 2001-31. There, this
Committee used the definition of “public agency” found at W. Va. Code § 6-9A-2(7), to
determine whether committees are subject to the Open Meetings Act, and did not take
into account the definition of “governing body” found at W. Va. Code § 6-9A-2(4), which
explicitly requires groups that make recommendations to a governing body to comply
with the Act. Since that opinion conflicts with the great weight of this Committee’s
decisions on the subject, including, but not limited to, Open Meetings Advisory Opinions
99-09, 2001-28, 2002-13, and 2007-01, it is hereby overruled.

Compliance with the Open Meetings Act is not particularly difficult or onerous. The
Open Meetings Act only requires that a notice and agenda of the meeting be posted
within the appropriate time frame, that minutes be taken, and that the meeting be open
to the public. See Open Meetings Advisory Opinions 2006-15 and 2007-06 for detailed
information on notice posting and agenda requirements.
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The Mayor additionally expresses concern that it is difficult to determine “what number
of committee members will constitute a quorum since the size of the . . . committees
varies.” A quorum, under W. Va. Code § 6-9A-2(8), is a “simple majority of the
constituent membership of a governing body.” Further, in Open Meetings Advisory
Opinion 99-09, this Committee stated in regard to City Council committee meetings:

The Requester points out that the committees, which do not have a
quorum of City Council Members, cannot make decisions for the Council,
and their recommendations are discussed at public City Council meetings.
However, [the Open Meetings Committee] considers the quorum
requirement in the definition of meeting to refer to the committee’s
quorum, not City Council’'s quorum.

Therefore, the quorum requirement for a subunit is simple - barring other statutory
authority, a quorum is a simple majority of the governing body appointed to that
committee. A problem arises when membership on a committee is constantly in flux.
While it is commendable that many townspeople volunteer to serve on these
committees, inconsistent membership frustrates the purposes of both the meeting itself
and of the Open Meetings Act.

Accordingly, this Committee further recommends that when the Mayor or a governing
body creates a committee, ad hoc or otherwise, that is subject to the requirements of
the Open Meetings Act, as explained above, the officials that make up said committee
shall be identified by name during the meeting in which that committee is created.
Robert’s Rules of Order recommends that the appointing body “announce the names of
the committee members to the assembly . . . and until such announcement is made the
committee cannot act.” RONR (10" ed.), p. 479, I. 3-7.

With membership clearly identified, the number of people necessary for a quorum is
clearly defined, even if citizen volunteers choose to participate at a later time. As above,
if the group is merely tasked with collation of data or preliminary research, contains
fewer than two members of a governing body,* or otherwise is not subject to the Open
Meetings Act, this step is unnecessary.

The Mayor has also expressed concern about the practical meeting space available if
these meetings are required to be open to the public. The Oak Hill City Council raised a
similar question in Open Meetings Advisory Opinion 2008-15. There, the Council
proposed a rule that permitted the Mayor to change the venue for a meeting if Council
Chambers would not accommodate the number of interested attendees. This
Committee approved the rule, stating that:

® Generally, groups with less than two members of the creating governing body present are not subject to
the Open Meetings Act unless statutorily created to exercise executive or legislative powers or are
otherwise necessary for a larger body to function; a full explanation is not germane to the questions
presented here, but additional information can be found in Open Meetings Advisory Opinions 2000-13,
2008-06 and 2009-07.
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[T]here is no provision in the Open Meetings Act which mandates that a
governing body of a public agency change the location of a meeting
whenever it either finds or reasonably expects that its regular meeting
place will not be able to accommodate all those wishing to attend.
However, consistent with the purposes behind the enactment of the Open
Meetings Act, this Committee strongly encourages any governing body

which encounters such a situation to make every reasonable effort to
accommodate the attendees, if this can be accomplished without undue
hardship to the governing body or interfering with its ability to conduct an
efficient public meeting.

Therefore, committee meetings may be held at Town Hall or any other appropriate
public meeting place, making sure that citizens are aware that they may attend. If the
crowd for a particular meeting is greater than the meeting room will accommodate, then
that meeting should be moved to a more spacious location.

This advisory opinion is limited to questions arising under the Open Governmental
Proceedings Act, W. Va. Code §§ 6-9A-1, et seq., and does not purport to interpret
other laws or rules. Pursuant to W. Va. Code § 6-9A-11, a governing body or member
thereof that acts in good faith reliance on this advisory opinion has an absolute defense
to any civil suit or criminal prosecution for any action taken based upon this opinion, so
long as the underlying facts and circumstances surrounding the action are the same or
substantially the same as those being addressed in this opinion, unless and until it is
amended or revoked.

Drema Radford, Chairp
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