OPEN MEETINGS ADVISORY OPINION NO. 2014-01
Issued On February 6, 2014 by

THE WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION
COMMITTEE ON OPEN GOVERNMENTAL MEETINGS

OPINION SOUGHT

A member of the Lincoln County Board of Education asks if it is permissible for a
quorum of County Board of Education members to attend partisan political action
committee functions.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMITTEE

The Requester states that any issues relating to the Board of Education (BOE) would
not be discussed at the aforementioned committee functions. Further, the Requester
states that these activities would primarily be in the context of political rallies or general
political action committee (PAC) meetings.

CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMITTEE

W. Va. Code § 6-9A-2(4) states in relevant part:

“Governing body” means the members of any public agency having the
authority to make decisions for or recommendations to a public agency on
policy or administration, the membership of a governing body consists of
two or more members.

W. Va. Code § 6-9A-2(5) states, in relevant part:

“Meeting” means the convening of a governing body of a public agency for
which a quorum is required in order to make a decision or to deliberate
toward a decision on any matter which results in an official action.
Meetings may be held by telephone conference or other electronic means.
The term meeting does not include:

(C) Any poilitical party caucus;

(D) General discussions among members of a governing body on issues
of interest to the public when held in a planned or unplanned social,
educational, training, informal, ceremonial or similar setting, without intent
to conduct public business even if a quorum is present and public
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business is discussed but there is no intention for the discussion to lead to
an official action.

ADVISORY OPINION

Nothing in the Open Meetings Act prohibits public officials from attending PAC
gatherings together in their spare time. W. Va. Code § 6-9A-2(5) defines a meeting as,
“the convening of a governing body of a public agency for which a quorum is required in
order to make a decision or to deliberate toward a decision on any matter which results
in an official action.”

Three or more BOE members attending a PAC meeting does constitute a quorum of the
governing body. There is no indication, however, that any official action would be taken,
discussed or otherwise deliberated toward at said events. Rather, the Respondent
specifically states that “school board issues would not be discussed by the school board
members at such activities.”

The Open Meetings Act does not restrict members of a governing body from associating
with each other outside properly noticed public meetings. Rather, it ensures that “the
proceedings of public agencies be conducted openly.” W. Va. Code § 6-9A-1. Under the
Open Meetings Act, a group of BOE members attending a PAC meeting is not
meaningfully different from those same officials attending a concert or movie together.

In Open Meetings Advisory Opinion 2001-08, this Committee stated that it is permissible
for County Commissioners to meet with a Mayor and one or more City Council
Members to discuss a sewer project, as long as no further action was discussed in that
meeting. Further, in Open Meetings Advisory Opinion 2004-17, this Committee
explained that two or more Council Members gathering to meet and discuss matters
relating to town policy or administration, without deliberating towards a decision, is also
permissible under the Act.

The question presented here is much simpler. The Requester explicitly states that
“school board issues would not be discussed by the school board members at such
activities.” As Open Meetings Advisory Opinion 2007-01 explains, “a gathering where
the participants refrain from discussing matters requiring official action . . . would not
involve a ‘meeting’ contemplated by the Act.”

Notably, this situation is different than one where a quorum of a governing body meets
to discuss issues the body will eventually have to decide. Those gatherings are subject
to the Open Meetings Act and must comply with all of the Act’s requirements. For
example, this Committee has held that work sessions and other informal deliberative
sessions fall within the scope of the Open Meetings Act. See Open Meetings Advisory
Opinions 2008-09 and 2007-03.
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As a result of the foregoing analysis, this Committee hereby finds that it is permissible
for a quorum of Board of Education members to attend partisan PAC functions, so long
as no deliberations toward a decision occur.

This advisory opinion is limited to questions arising under the Open Governmental
Proceedings Act, W. Va. Code §§ 6-9A-1, et seq., and does not purport to interpret
other laws or rules. Pursuant to W. Va. Code § 6-9A-11, a governing body or member
thereof that acts in good faith reliance on this advisory opinion has an absolute defense
to any civil suit or criminal prosecution for any action taken based upon this opinion, so
long as the underlying facts and circumstances surrounding the action are the same or
substantially the same as those being addressed in this opinion, unless and until it is
amended or revoked.
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