OPEN MEETINGS ADVISORY OPINION NO. 2008-05
Issued On March 6, 2008 By The

WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION
COMMITTEE ON OPEN GOVERNMENTAL MEETINGS

OPINION SOUGHT

The West Virginia Board of Optometry asks whether a joint committee appointed to work
with the West Virginia Optometric Association on a particular matter is subject to the
requirements of the Open Meetings Act. The Board also asks if appointing a Board
Member to attend meetings of the West Virginia Optometric Association would require the
Association to follow the Open Meetings Act.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMITTEE

The West Virginia Board of Optometry is considering setting up a committee to work with
the West Virginia Optometric Association (Association) regarding the issue of continued
competency. The Association is a private, non-profit corporation. It is anticipated that this
joint committee, including members appointed by the Board of Optometry and the
Association, will be proposing a policy on continued competency which will be presented
to the Board of Optometry for official action at a public meeting.

The Board of Optometry is also considering appointing one of its members as a liaison to
the Association. The Board Member would ordinarily attend the meetings of the
Association and update the Association on the Board’s activities.

CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMITTEE

W. Va. Code § 6-9A-2(3) defines “governing body” as “[T]he members of any public
agency having the authority to make decisions for or recommendations to a public
agency on policy or administration, the membership of a governing body consists of two
or more members. . . "

W. Va. Code § 6-9A-2(6) defines a “public agency” as: “[a]ny administrative or legislative
unit of state, county or municipal government, including any department, division, bureau,
office, commission, authority, board, public corporation, section, committee,
subcommittee or any other agency or subunit of the foregoing authorized by law to
exercise some portion of executive or legislative power.”

ADVISORY OPINION

The Open Meetings Act generally requires governing bodies of public agencies to make
decisions on matters requiring official action in a public meeting that is open to the public
and the media. The Act defines a “public agency” as “any administrative or legislative unit
of state, county or municipal governmentincluding any department, division, bureau, office,
commission, authority, board, public corporation, section, committee, subcommittee or
any other agency or subunit of the foregoing authorized by law to exercise some portion
of executive or legislative power.” Further, the Act defines “governing body” as “the
members of any public agency having the authority to make decisions for or
recommendations to a public agency on policy or administration . . ." This definition
further provides: “[Tlhe membership of a governing body consists of two or more
members. . . "



The West Virginia Board of Optometry is considering appointing some of its members to
serve on a joint committee with the West Virginia Optometric Association. Thus, part of
the joint committee’s membership would be provided by the Association.

The Open Meetings Act applies to governing bodies of “public agencies” which are defined
to include units of state, county and municipal government as well as “public corporations.”
The West Virginia Optometric Association was created as a private, non-profit corporation.
Therefore, it does not fall into any of the categories subject to the Open Meetings Act.

Notwithstanding the participation of representatives of a private organization on the
proposed committee, this Committee finds that if the West Virginia Board of Optometry
appoints two or more members to the joint committee, and the committee is expected to
make recommendations to the Board on policy, administration, or other matters requiring
official action by the Board, then such joint committee constitutes a governing body of a
public agency required to comply with the requirements of the Act.

However, simply appointing or designating a Board Member or other public official to
attend the meetings of a private organization does not change the legal status of the
organization. This Committee reached this same conclusion in Open Meetings Advisory
Opinion 2005-09, involving Pocahontas Woods, Inc.

Therefore, appointment of a single Board Member as the West Virginia Board of
Optometry’s designated liaison with the West Virginia Optometric Association will not
change the status of the Association or require its meetings to be conducted in accordance
with the Open Meetings Act.

This advisory opinion is limited to questions arising under the Open Governmental
Proceedings Act, W. Va. Code §§ 6-9A-1, et seq., and does not purport to interpret other
laws or rules. Pursuant to W. Va. Code § 6-9A-11, a governing body or member thereof
that acts in good faith reliance on this advisory opinion has an absolute defense to any civil
suit or criminal prosecution for any action taken based upon this opinion, so long as the
underlying facts and circumstances surrounding the action are the same or substantially

the same as those being addressed in this opinion, unless and until it is amended or
revoked.
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