)

OPEN MEETINGS ADVISORY OPINION NO. 2007-03
Issued On April 5,2007 By The

WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION
COMMITTEE ON OPEN GOVERNMENTAL MEETINGS

OPINION SOUGHT

The Huntington Sanitary Board asks for guidance on whether certain situations constitute meetings
subject to the requirements of the Open Meetings Act.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMITTEE

Huntington Mayor David Felinton serves as Chairman of the Huntington Sanitary Board. The Board
consists of the Mayor and two Board Members appointed by the Huntington City Council.

As an example of a situation where some confusion may exist, the requester has explained that
contract negotiations are pending in regard to an expired or expiring collective bargaining agreement
with the majority of the Board’s employees. The Board may wish to meet with an attorney or the
Board’s Executive Director to select a negotiator who, in turn, will meet with the employees’
bargaining unit representative. Further, the Board will need to communicate its bargaining goals to
whomever is chosen to serve as its demgnated representative for these contract negotiation sessions.

CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMITTEE

W. Va. Code § 6-9A-2(4) defines “meeting” in pertinent part as “the convening of a governing body
of apublic agency for which a quorum is required in order to make a decision or to deliberate toward
a decision on any matter which results in an official action. The term meeting does not include:
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(D) General discussions among members of a governing body on issues of interest to the
public when held in a planned or unplanned social, educational, training, informal, ceremonial or
similar setting, without intent to conduct public business even if a quorum is present and public
business is discussed but there is no intention for the discussion to lead to an official action . . . .”

W. Va. Code § 6-9A-2(7) defines “quorum” as “the gathering of a simple majority of the constituent
membership of a governing body, unless applicable law provides for varying the required ratio.”

ADVISORY OPINION

The Huntington Sanitary Board is a governing body of a public agency consisting of three Board
Members. Thus, a gathering of any two of these three Board Members constitutes a quorum of the
Board’s constituent membership sufficient to conduct official agency business.

This Committee has previously concluded that the Open Meetings Act requires notice of any
gathering where a quorum of a governing body will be present, and matters requiring official action
will be discussed, such as a “work session” to prepare for a regular meeting. On the other hand, our
earlier opinions have acknowledged that not every gathering where a quorum of a governing body
is present constitutes a “meeting” within the meaning of the Act. The fundamental question when
a quorum is present is whether the Board Members are deliberating toward a decision on one or more
matters requiring official Board action.



Inasmuch as only two Board Members need be present for the Sanitary Board to conduct official
Board business, the Open Meetings Act requires that any conversation among a quorum of the
governing body that involves a matter requiring official Board action be deferred until the matter has
been properly placed on a meeting agenda. (For detailed guidance on how to comply with the notice

and agenda requirements of the Act, see [Open Meetings Advisory Opinion 2006-15} issued on =g

January 4, 2007.) Then, the matter may be addressed in the course of a properly noticed public
meeting.

While certain personnel matters that are personal to a particular employee, or discussions involving
matters that are protected by the attorney-client privilege, may be conducted in an executive session,
these executive sessions may only be held in the course of a properly noticed public meeting. In
order to proceed into executive session, a member must first move that the governing body meet in
executive session to discuss a particular agenda item. The required “authorization” for going into
executive session may be provided simply by stating the general subject matter covered by a
particular exemption in the Act, such as “a personnel matter involving an employee” or “to discuss
pending litigation with the agency’s attorney.” The statute requires the presiding officer to identify
the authorization for convening an executive session. This may be accomplished by the presiding
officer either: (1) repeating the authority stated in the motion by a member to convene an executive
session, or, (2) stating the authority, while soliciting any of the members to make a motion to
convene an executive session. An affirmative majority vote is required to convene an executive
session.

Discussions between a public agency and its attorney which are subject to the protection of the
attorney-client privilege may take place in executive session when these procedures are followed.
Likewise, strategies and guidelines for negotiating a collective bargaining agreement may be
discussed in executive session under the exception which authorizes discussion of the expenditure
of public funds where publicly conducting such discussions might adversely affect the financial
interest of a political subdivision, such as the Huntington Sanitary Board.

A series of meetings between a single Board Member and the Board’s attorney or Executive
Director, in order to avoid having to convene a meeting subject to the Open Meetings Act, would
be inconsistent with the spirit and intent, if not the letter, of the Act. This Committee has previously
concluded that a series of phone calls to Board Members does not constitute a proper meeting.
Likewise, a series of face-to-face meetings involving less than a quorum of Board Members may
not be conducted to avoid holding a properly noticed public meeting.

This advisory opinion is limited to questions arising under the Open Governmental Proceedings Act,
W. Va. Code §§ 6-9A-1, et seq., and does not purport to interpret other laws or rules. Pursuant to
W. Va. Code § 6-9A-11, a governing body or member thereof that acts in good faith reliance on this
advisory opinion has an absolute defense to any civil suit or criminal prosecution for any action taken
based upon this opinion, so long as the underlying facts and circumstances surrounding the action
are the same or substantially the same as those being addressed in this opinion, unless and until it
is amended or revoked.

Aames E. Shepherd II, Chairman
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OPEN MEETINGS ADVISORY OPINION NO. 2006-15
Issued On January 4, 2007 By The

WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION
COMMITTEE ON OPEN GOVERNMENTAL MEETINGS

OPINION SOUGHT

The Clay County Board of Education (Board) requests guidance on the method and time frames for
1ssuing notice and agendas for its meetings.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMITTEE

The current policy of the Board requires that the news media be advised of the date, time and
location of each regular and special meeting of the Board and its committees. Notice of special
meetings is to be provided in time for the media to make public announcement of the meeting,
except when an emergency makes such notice impossible.

The meeting agenda is prepared by the Superintendent and mailed to each Board Member on
Thursday prior to a meeting on the following Monday. Additional items may be included in the
agenda through an addendum prepared by the Superintendent 1f the Board approves the addition by
a majority vote.

Current policy does not specify when or where the meeting agenda is made available to the public
and the media.

CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMITTEE
W. Va. Code § 6-9A-3 provides in pertinent part:

Each governing body shall promulgate rules by which the date, time, place and
agenda of all regularly scheduled meetings and the date, time, place and purpose of
all special meetings are made available, in advance, to the public and news media,
except in the event of an emergency requiring immediate official action.

Each governing body of the executive branch of the state shall file a notice of any
meeting with the secretary of state for publication in the state register. Each notice
shall state the date, time, place and purpose of the meeting. Each notice shall be filed
in a manner to allow each notice to appear in the state register at least five days prior
to the date of the meeting.

ADVISORY OPINION

The Open Meetings Act generally requires governing bodies of public agencies to make certain
information available to the public and news media in advance of a meeting, including: (1) the date,
time, place and agenda of all regularly scheduled meetings; and (2) the date, time, place and purpose
of all special meetings.

Meeting Notice The Act specifically requires State executive branch agencies to publish notice of
any special or regular meeting in the State Register at least five days before the meeting. Otherwise,
the Act does not comprehensively describe when and how this information should be disseminated.





The Clay County Board of Education is not a governing body “of the executive branch of the state”
within the meaning of the Open Meetings Act. Therefore, the Board 1s not required to publish notice
of its meetings in the State Register at least five calendar days in advance of the meeting.

Regular Meetings The Open Meetings Act does not specify how far in advance of aregular meeting
a governing body at the county or municipal level of government, such as a County Board of
Education, must make available a meeting notice and agenda for each regular meeting. This
Committee finds that the Legislature intended such governing bodies to provide “reasonable” notice
of the date, time, place and agenda of all regular meetings, as well as the date, time, place and
purpose (or agenda) of all special meetings.

Thus, governing bodies are required to issue: (1) a “meeting notice,” stating when and where the
meeting will be held; and (2) a “meeting agenda” listing the particular matters which will be dealt

with during the meeting.

When a governing body meets in accordance with a fixed schedule, such as the second and fourth
Monday of each month, it may comply with the meeting notice requirement in the Act by annually
posting notice of the date, time and place of these “regular” meetings for the coming year, and
keeping this notice posted throughout the year. Posting such notice in the Board’s central office, in
a place which is readily available to the public during normal working hours, would fully comply
with the Act.

Obviously, a governing body may provide additional notice to the media and the public over and
above the minimum notice required to comply with the Act. Accordingly, the Board is encouraged
to continue providing notice of the date, time and place of all regular and special meetings to the
news media in time to make public announcement of this information.

Special Meetings When a governing body meets on an irregular schedule, or needs to meet before
the next regularly scheduled meeting to address matters that do not involve an emergency, these are
considered “special meetings.” Notice of special meetings must include the date, time and place of
the meeting, as well as explain the “purpose” of the meeting.

The “purpose” of a special meeting is considered synonymous with the agenda for that meeting. If
only one or two matters will be dealt with at a special meeting, those matters may be described in
the meeting notice, and no separate agenda will be necessary. However, if the special meeting will
deal with several matters, a separate agenda may be prepared and made available at the same time
and in the same manner as the meeting notice.

In order to provide reasonable notice of a special meeting, the Board should post the meeting notice
in the Board’s central office, in a place which is readily available to the public during normal
working hours, at least two business days in advance of the meeting. In counting business days, the
day of the meeting, Saturdays, Sundays and legal holidays are excluded. Thus, in the absence of an
intervening legal holiday, the Board may issue notice of a special meeting to be held on Tuesday,
not later than the close of business on the preceding Friday.

Meeting Agendas The Act requires governing bodies of public agencies to make a meeting agenda
available in advance to the public and news media. The Act does not specify when or how this must

be done.
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When The Board may comply with the Act by making the meeting agenda available at least
three business days before each regularly scheduled meeting. Business days are counted as described
earlier in this opinion.

How The Board may comply with the Act by posting its meeting agenda for each regularly
scheduled meeting in a public place at its central office, as well as having copies of the agenda
available to be picked up at the same location during regular business hours. In addition, the Board,
in its discretion, may distribute agendas to the news media by mail, telephone facsimile or E-mail,
or the agenda may be posted on an Internet website, if the Board has established a presence on the
Internet. While additional dissemination to the public and the media i1s encouraged, failure to
provide an agenda by such additional means will not invalidate an otherwise proper public meeting.

When the Board has made its agenda available three business days or more in advance of the meeting,
it may, at its option, amend the agenda to add additional items of business - items not known at the
time the original agenda was prepared and made available to the public. Amendments may be made
as late as two business days before the meeting, and made available to the public and media in the
same manner as the original agenda.

However, no amendment of the agenda may be made less than two business days before a meeting,
unless it is to deal with an emergency matter. Routine matters that come up after the deadline for
issuing an amendment has passed must be held over to the next meeting. If an agenda is amended
to accommodate action on an emergency matter, both the meeting agenda and the meeting minutes
must explain the facts and circumstances of the emergency.

The procedures by which a governing body, such as the Clay County Board of Education, determines
whether to include an item on the agenda, or amend the agenda to add one or more additional items,
involves a logistical matter. The Board has broad discretion in establishing such procedures, so long
as the agenda and any amendments are made available to the public and media as otherwise provided
in this opinion.

In addition to regularly scheduled meetings and special meetings, public agencies may hold
emergency meetings. Emergency meetings may be held with little or no advance notice. Any
meeting notice issued, and the meeting minutes, must fully explain the purpose of the meeting and
the facts and circumstances justifying an emergency meeting.

This advisory opinion is limited to questions arising under the Open Governmental Proceedings Act,
W. Va. Code §§ 6-9A-1, et seq., and does not purport to interpret other laws or rules. Pursuant to
W.Va. Code § 6-9A-11, a governing body or member thereof that acts in good faith reliance on this
advisory opinion has an absolute defense to any civil suit or criminal prosecution for any action taken
based upon this opinion, so long as the underlying facts and circumstances surrounding the action
are the same or substantially the same as those being addressed in this opinion, unless and until it
1s amended or revoked. .

hairman
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