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OPEN MEETINGS ADVISORY OPINION NO. 2006-07
Issued On September 7, 2006 By The

WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION
COMMITTEE ON OPEN GOVERNMENTAL MEETINGS

OPINION SOUGHT

The West Virginia Board of Respiratory Care asks that its procedural rules be reviewed for
compliance with the Open Meetings Act.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMITTEE

The Board’s procedural rule requires that notice of the date, time and location of each regular or
special meeting be provided to the Secretary of State, as well as appropriate professional
associations, state agencies and those persons or organizations who request information, at least five
business days in advance of the meeting. Agendas for regular meetings are to be posted or otherwise
made available during regular business hours in the Board’s office no later than three business days
in advance of the meeting. Agendas for special meetings are included as part of the meeting notice.

The rule provides for convening an emergency meeting when the Board is required to take
immediate official action on a matter. The rule provides for written notice to the Secretary of State
stating the time, place and purpose of the meeting as well as the circumstances of the emergency.

The rule contains additional provisions pertaining to convening in an executive session, meeting by
telephone or video teleconference, and preparing minutes of each meeting. A complete copy of the
Board’s proposed rule is attached to this advisory opinion as Appendix A.

CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMITTEE

W. Va. Code § 6-9A-3 provides in pertinent part:

Each governing body shall promulgate rules by which the date, time, place and
agenda of all regularly scheduled meetings and the date, time, place and purpose of
all special meetings are made available, in advance, to the public and news media,
except in the event of an emergency requiring immediate official action.

Each governing body of the executive branch of the state shall file a notice of any
meeting with the secretary of state for publication in the state register. Each notice
shall state the date, time, place and purpose of the meeting. Each notice shall be filed
in a manner to allow each notice to appear in the state register at least five days prior
to the date of the meeting.

ADVISORY OPINION

The Open Meetings Act generally requires governing bodies of public agencies to make certain
information available to the public and news media in advance of a meeting, including: (1) the date,
time, place and agenda of all regularly scheduled meetings; and (2) the date, time, place and purpose
of all special meetings. The Act specifically requires State executive branch agencies to publish
notice of any special or regular meeting in the State Register at least five days before the meeting.
Otherwise, the Act does not comprehensively describe when and how this information should be
disseminated.
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As an agency in the executive branch of State government, the Board of Respiratory Care must
publish notice of its meetings in the State Register. There is no specific time for submitting the
notice to the Secretary of State for publication, so long as it is submitted in time to allow publication
“at least five days prior to the date of the meeting.” However, the Board’s proposed rule only calls
for submitting this notice to the Secretary of State five business days in advance of the meeting. The
rule must be modified to provide that notice of regular and special meetings will be submitted to
allow publication five days in advance of the meeting.

Further, consistent with the historic application of the Open Meetings Act by the Secretary of State,
the Committee finds that this publication in the State Register must take place at least five calendar
days before the meeting. For these purposes, the day of publication counts as one day. All
intervening days are likewise counted, including Saturdays, Sundays and legal holidays, but not the
day of the meeting, without regard to the time of day when the meeting is scheduled to begin.

The Board’s proposed rule also requires submitting notice of an emergency meeting, in the event of
a matter requiring immediate official action by the Board, to the Secretary of State for publication
in the State Register. This is fully consistent with the Act. However, in most emergency situations,
the meeting will have already been held by the time this notice is published. The Board’s proposed
rule additionally provides that the nature of the emergency requiring immediate official action will
be included in the meeting notice. This Committee finds that, in order to fully comply with the
purposes of the Act, the Board’s rule should be revised to provide that this same explanation will
be included in the minutes of any emergency meeting.

Once the Board has properly submitted notice of a regular or special meeting for publication in the
State Register, it must also make available to the public and the news media an agenda for each
regular meeting, unless the agenda was incorporated in the State Register notice. An agenda is a
document which states the matters which will be dealt with at the meeting. An agenda must also be
made available for each special meeting, unless the “purpose” of the meeting, as published in the
State Register, reasonably describes each matter requiring official action by the Board.

The Act does not specify how far in advance of the meeting an agenda must be made available. This
Committee finds that the Legislature intended each governing body of a public agency to make its
agenda available a reasonable time in advance of a regular or special meeting.

The Board’s proposed rule generally calls for issuing a meeting agenda no later than three business
days in advance, not counting Saturdays, Sundays, legal holidays or the day of the meeting. The
agenda will be posted or otherwise readily available to the public during the Board’s regular business
hours at the Board’s office. The rule also provides that once an agenda has been issued, it may only
be amended to add additional items up to two business days in advance of the meeting, unless the
additional agenda item involves an emergency requiring immediate official action.

This Committee agrees that the proposed rule makes the meeting agenda for the Board’s regular
meetings available a reasonable time in advance of the meeting in compliance with the Act.

The proposed rule properly requires publication of a notice for each special meeting in the State
Register at least five calendar days in advance of the meeting. While this five calendar day time
frame governs the meeting notice period for both special and regular meetings of an executive branch
agency of state government, a meeting agenda for a special meeting only needs to be made available
two business days in advance of the meeting.
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The Board’s proposed rule provides for more advance notice of the meeting agenda than the
minimum time this Committee has recognized as providing “reasonable” notice. As the proposed
time frame is more liberal than the minimum required, it is clear that it complies with the Act.

In addition to describing meeting notice and agenda procedures, governing bodies may elect to
include other provisions governing meeting procedures in their rules. Consistent with its legislative
mandate to consider whether a proposed course of action violates any provision in the Open
Meetings Act, this Committee will review additional provisions in a governing body’s procedural
rules. However, this Committee’s opinion, and the immunity which this opinion conveys, will be
limited to whether these additional rules are inconsistent with the Act. The opinion will not address
discretionary application of a rule to a specific situation, unless the requester provides a proposed
set of facts describing that situation.

Having noted the limited scope of this opinion as it relates to these additional provisions, this
Committee finds that no such proposed provisions are inconsistent with the Act.

This advisory opinion is limited to questions arising under the Open Governmental Proceedings Act,
W. Va. Code §§ 6-9A-1, et seq., and does not purport to interpret other laws or rules. Pursuant to
W. Va. Code § 6-9A-11, a governing body or member thereof that acts in good faith reliance on this
advisory opinion has an absolute defense to any civil suit or criminal prosecution for any action taken
based upon this opinion, so long as the underlying facts and circumstances surrounding the action
are the same or substantially the same as those being addressed in this opinion, unless and until it

is amended or revoked.
%hairman
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PROCEDURAL RULE
WEST VIRGINIA BOARD OF RESPIRATORY CARE
PROCEDURAL RULE - SERIES 8
OPEN MEETINGS

§30-8-1. General

1.1 Scope — As required in W. VA.
Code §6-9A-3, this rule sets forth the
means by which the time, place, and
agenda of all regular and special
meetings are made available in advance
to the public and the news media, except
in the event of an emergency requiring
immediate official action.

1.2. Authority — WV Code §30-34-4
and §6-9A-1 through 12.

1.3 Filing Date —
1.4 Effective Date —
§30-8-2. Application and Enforcement

This rule applies to the board and any
and all individuals desiring to attend or
to address the West Virginia Board of
Respiratory Care.

§30-8-3. Definitions

3.1 Board — The West Virginia Board
of Respiratory.

3.2 Meeting — the convening of the
governing body of the West Virginia
Board of Respiratory Care for which a
quorum is required.

3.3 Quorum — a simple majority of the
constituent membership of the board.

3.4 Decision — any determination,
action, vote or final disposition of a
motion, proposal, resolution, order,
ordinance or measure on which a vote of
the governing body is required at any
meeting at which a quorum is present.

3.5 Governing body - means the
members of the board having the
authority to make decisions for or
recommendations on policy or
administration.

3.6 Executive session — means any
meeting or part of a meeting of a
governing body which is closed to the
public.

§30-8-4. Regular Meetings

4.1 The board meets in regular session
during the months of April and October.
The length of the meeting is determined
by the amount of business to be
addressed by the board.

4.2 Meeting dates are determined for one
(1) year in advance beginning July 1,
and ending on June 30. A majority of the
board members shall agree upon specific
meeting dates.

4.3 The executive secretary shall provide
notice of the date, time, location and
purpose of each regular meeting to the
Secretary of State, appropriate
professional associations and state
agencies, as well as persons and
organizations who request information,
at least five (5) business days in advance
of a regularly scheduled meeting.

4.4 The board shall convene all regular
meetings at 11:00 o’clock a.m. unless
otherwise changed by a majority vote of
those members present and voting.

4.5 The board shall convene all regular
meetings at the board office unless
otherwise changed by a majority vote of
those board members present and voting.

4.6 In the event the meeting room cannot
accommodate all members of the public
who wish to attend, the board may move
the meeting to another location,
provided another suitable location is
readily available, and the public arriving
at the original meeting location are given
appropriate directions to the new
meeting location.



4.7 The board shall issue a meeting
agenda no later than three business days
in advance of each regular meeting, not
counting Saturdays, Sundays, legal
holidays or the day of the meeting. The
meeting agenda shall be posted or
otherwise readily available to the public
during regular business hours at the
board office. After an agenda has been
issued, it can only be amended to add
additional items of business up to two
business days in advance of the meeting,
unless the additional agenda item
involves an emergency requiring
immediate official action by the board.
In case of emergency the amended
agenda is to explain the nature of the
emergency which caused the board to
add the item to the agenda and this
explanation is to be included in the
meeting minutes.

4.8 Board members may submit agenda
items at any time prior to mailing of the
agenda.

4.9 Individuals may submit items for
board consideration. The items should
be submitted not less than thirty (30)
days prior to the date of the regularly
scheduled meeting. The Chairperson
makes the final determination on
whether an item submitted less than
thirty (30) days in advance shall be
considered.

4.10 The Chairperson may cancel a
meeting if a quorum cannot be convened
or if there are no items of business to be
conducted by the board.

4.11 Individuals who desire to address
the board during a regularly scheduled
meeting may do so by making their wish
known to the Chairperson at any time
prior to the call to order.

§ 30-8-5. Special Meetings

5.1 The Chairperson, the Secretary, or
any two (2) members of the board may
call a special meeting.

5.2 The executive secretary shall send a
written notice setting forth the time,
place and agenda to be considered to
each member of the board, Secretary of

State, appropriate professional
associations and state agencies, as well
as persons and organizations who
request the information, at least five (5)
business days in advance of a special
meeting.

§30-8-6. Emergency Meetings

6.1 The Chairperson may call a meeting
in the event of an emergency requiring
immediate official action by the board.

6.2 The executive secretary shall notify
members by telephone or other
expedient method.

6.3 The executive secretary shall file a
written notice containing the time, place,
and purpose of the meeting and facts and
circumstances of the emergency prior to
the meeting, with the Secretary of State.

§30-8-7 Exceptions

7.1 The governing body of the West
Virginia Board of Respiratory Care may
hold an executive session during a
regular, special or emergency meeting,
in accordance with the provisions of this
section. During the open portion of the
meeting, prior to convening an executive
session, the presiding officer of the
board shall identify the authorization
under this section for holding the
executive session and present it to the
members of the board and to the public.

7.2 An executive session may be held
only upon a majority affirmative vote of
the members present of the governing
body of a public agency. A public
agency may hold an executive session
and exclude the public only when a
closed session is required for any of the
following actions:

a. To consider acts of war, threatened
attack from a foreign power, civil
insurrection or riot;

b. To consider personnel or employee
matters;

c. To issue, effect, deny, suspend or
revoke a license, under the laws of this
state or any political subdivision, unless
the person seeking the license, whose



license was denied, suspended, or
revoked requests an open meeting;

d. To consider the physical or mental
health of any person, unless the person
requests an open meeting;

e. To discuss any material the disclosure
of which would constitute an
unwarranted invasion of an individual’s
privacy such as any records, data,
reports, recommendations or other
personal material of any educational,
training, social service, rehabilitation,
welfare, housing, relocation, insurance
and similar program or institution
operated by a public agency pertaining
to any specific individual admitted to or
served by the institution or program, the
individual’s personal and family
circumstances;

f. To plan or consider an official
investigation or matter relating to crime
prevention or law enforcement;

g. To development security personnel or
devices;

It To consider matters involving or
affecting the purchase, sale or lease of
property, advance construction planning,
the investment of public funds or other
matters involving commercial
competition, which if made public might
adversely affect the financial or other
interest of the state or any political
subdivision;

i. To avoid the premature disclosure of
an honorary degree, scholarship, prize or
similar award;

j. Nothing in this article permits the
board to close a meeting that otherwise
would be open merely because an
agency attorney is a participant. If the
board has approved or considered a
settlement in closed session, and the
terms of the settlement allow disclosure,
the terms of that settlement shall be
reported by the board and entered into its
minutes within a reasonable time after
the settlement is concluded.

k. To discuss any matter which, by
express provision of federal law or state
statute or rule of the court is rendered

confidential, or which is not considered
a public record within the freedom of
information act as set forth in article
one,

7.3 No decision or vote may be made
during an executive or closed session.

§30-8-9. Minutes

9.1 The board shall provide written
minutes of all of its meetings. Subject to
the exceptions for executive session set
forth in section four ( 4) of this article,
minutes of all meetings except minutes
of executive sessions, shall be available
to the public within a reasonable time
after the meeting and shall include, at
least, the following information:

a. The date, time and place of the
meeting

b. The name of each member of the
board present and absent;

c. All motions, proposals, resolutions,
orders, ordinances and measures
proposed, the name of the person
proposing the same and their
disposition;

d. The results of all votes and, upon the
request of a member, pursuant to the
rules, policies or procedures of the board
for recording roll call votes, the vote of
each member, by name.

§30-8-9. Meeting by Conference Call.

9.1 Occasions may arise when one or
more board members are not available to
attend a meeting in person. On such
occasions, members may attend and
participate in the meeting by telephone
or video teleconference to the same
extent as if physically present. A
speakerphone or other audio/video
device shall be used at the meeting site
to enable those present, including the
public, to hear/see the members who are
attending and participating by telephone
or video/ teleconference.
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