OPEN MEETINGS ADVISORY OPINION NO. 2001-27
Issued On September 6, 2001 By The

WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION
COMMITTEE ON OPEN GOVERNMENTAL MEETINGS

OPINION SOUGHT

The Tucker County Commission asks for guidance on providing notice of its meetings and making
a meeting agenda available to the public and news media.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMITTEE

The Tucker County Commission meets twice monthly on the second Wednesday at 9:00 A.M. and
the fourth Wednesday at 6:00 P.M. The meeting agenda is posted on the Court House doors by 3:00
P.M. on the Friday before the meeting. Copies of the agenda are also submitted to the local
newspapers and television stations via telephone facsimile at that time.

CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMITTEE

W. Va. Code § 6-9A-3 provides in pertinent part: “Each governing body shall promulgate rules by
which the date, time, place and agenda of all regularly scheduled meetings . . . are made available,
in advance, to the public and news media. . . .”

ADVISORY OPINION

The Open Meefings Act requires public agencies to inform the public of: (1) the time, date, place
and purpose of their meetings; and (2) what will be dealt with at the meetings. This means agencies
must: (1) give “meeting notice,” telling the public when and where the meeting will be held; and (2)
provide a “meeting agenda,” telling the public the items of business with which the meeting will

deal.

Meeting notices and meeting agendas may be separate documents or may be combined in a single
document. More often than not agencies will treat them as separate documents and post or publish
the meeting notice prior to making the meeting agenda available to the public. The Committee has
previously determined that a County Commission which meets in accordance with a fixed schedule
may comply with the meeting notice requirement by posting notice of its meeting schedule annually,
and keeping this notice posted in a public place throughout the year. The Tucker County
Commission may likewise adopt this practice.

The Act also requires public agencies to make meeting agendas available in advance to the public
and news media, but does not specify how far in advance an agenda must be issued. This Commiuttee
has concluded that “reasonable notice” must be provided.



In the case of a County Commission meeting twice a month, the Committee has previously ruled that
making an agenda available at least three days in advance of its regularly scheduled meeting would
comply with the Act. The Committee finds that this same three-day notice period is appropriate for
the Tucker County Commission.

In calculating the number of days in the notice period, Saturdays, Sundays, and legal holidays are
not counted. Therefore, in the absence of an intervening legal holiday, the Tucker County
Commission would comply with the requirements of the Act by making the agenda of its regular
Wednesday meetings available to the public and media at any time before the close of business on

the preceding Friday.

When the Commission has made its agenda available three days or more in advance of the meeting,
it may, at its option, amend the agenda to add additional items of business - items not known at the
time the original agenda was prepared and made available to the public. Amendments may be made
as late as two days before the meeting, and made available to the public in the same manner as the

original agenda.

However, no amendment of the agenda may be made less than two days before a meeting, unless it
is to deal with an emergency matter. Routine matters that come up after the deadline for issuing an
amendment has passed must be held over to the next meeting. If an agenda is amended to
accommodate action on an emergency matter, both the meeting agenda and the meeting minutes must
explain the facts and circumstances of the emergency.

The Act requires that an agenda be “made available” to the public and news media in advance of a
meeting; it does not compel submission of an agenda to any particular entity by any particular means.
Nonetheless, governing bodies whose meetings frequently receive media coverage are encouraged
to adopt rules which include provisions for sending copies of the meeting agenda to all interested

media.
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