Open Meetings Advisory Opinion No. 2019-04
Issued on November 7, 2019, by

The West Virginia Ethics Commission
Committee on Open Governmental Meetings

Opinion Sought

The City of Charleston asks whether a Youth Council created by the Mayor is subject to
the Open Meetings Act.

Facts Relied Upon by the Committee

The Mayor of the City of Charleston is creating a Youth Council. According to the City’s
website, the purpose of the Youth Council will be to “provide an invaluable opportunity for
youth to develop confidence and leadership skills, in addition to promoting their
understanding of city and local government and how it impacts their lives.”

Interested candidates must submit a written application, which must include a parent or
guardian’s signature, to the Mayor’'s Office. To be eligible to serve, a person must be
between the ages of 14 and 18, reside in City limits, and be a student. The City’s website
states that the Mayor and six members of Charleston City Council will select a minimum
of seven but no more than 13 youth to serve on the Youth Council.

The Youth Council will consist only of the selected youth members. No members of City
Council or the Mayor will serve on the Youth Council. The Mayor or her designee will
attend the Youth Council meetings.

The Youth Council members shall serve without compensation and must attend a training
program hosted by the Mayor’s Office before assuming their duties. The duties of the
Youth Council include drafting written recommendations to the Mayor on how to improve
relationships between the City and its youth. The members must observe at least six City
Council meetings and complete 20 hours of community service.

The members of the Youth Council must meet at least once each calendar quarter at a
regularly scheduled time and place. The term of office is one year, and a member may
not serve more than two terms of office.

The Youth Council has not been created by Executive Order or a City ordinance. |t is,
instead, an initiative of the Mayor’s Office.
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Code Provisions Relied Upon by the Committee

W. Va. Code § 6-9A-2(4) states:

“Governing body” means the members of any public agency having the
authority to make decisions for or recommendations to a public agency on
policy or administration, the membership of a governing body consists of
two or more members; for the purposes of this article, a governing body of
the Legislature is any standing, select or special committee, except the
commission on special investigations, as determined by the rules of the
respective houses of the Legislature.

W. Va. Code § 6-9A-2(5) states:

“Meeting” means the convening of a governing body of a public agency for
which a quorum is required in order to make a decision or to deliberate
toward a decision on any matter which results in an official action. Meetings
may be held by telephone conference or other electronic means. . . .

W. Va. Code § 6-9A-2(7) states:

“Public agency” means any administrative or legislative unit of state, county
or municipal government, including any department, division, bureau, office,
commission, authority, board, public corporation, section, committee,
subcommittee or any other agency or subunit of the foregoing, authorized
by law to exercise some portion of executive or legislative power. The term
“public agency” does not include courts created by article eight of the West
Virginia Constitution or the system of family law masters created by article
four, chapter forty-eight-a of this code.

W. Val Code § 6-9A-3(a) states:
Except as expressly and specifically otherwise provided by law, whether
heretofore or hereinafter enacted, and except as provided in section four
of this article, all meetings of any governing body shall be open to the
public.

Advisory Opinion

The Open Meetings Act requires meetings of a governing body of a public agency to be
open to the public. W. Va. Code § 6-9A-2 and W. Va. Code § 6-9A-3. A governing body
must also comply with the meeting notice and agenda requirements in the Act.

The Committee on Open Governmental Meetings (“Committee”) must decide whether the

Youth Council is subject to the Open Meetings Act. To make this determination, it is
necessary to analyze the Act’s definitions of “governing body” and “public agency.”
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The Act defines “governing body” as “the members of any public agency having the
authority to make decisions for or recommendations to a public agency on policy or
administration.” W. Va. Code § 6-9A-2(4). The Act defines a public agency, in relevant
part, as “any administrative or legislative unit of ... municipal government, including any
... board ... committee, subcommittee or any other agency or subunit of the foregoing,
authorized by law to exercise some portion of executive or legislative power.” W. Va.
Code § 6-9A-2(7).

The general rule is that advisory committees are subject to the Open Meetings Act. For
example, in Open Meetings Advisory Opinion 2014-02, the Committee found that ad hoc
committees, whose members were comprised of citizens and council members, were
subject to the Open Meetings Act. A town had created the ad hoc committees to study
issues and make recommendations to the town.

In Open Meetings Advisory Opinion 2007-07, the Committee found that a group appointed
by resolution of two municipalities to study water quality in the area and to report back to
each municipality was a governing body subject to the Open Meetings Act.'

In Open Meetings Advisory Opinion 2008-14, the Committee held that the Unemployment
Compensation Solutions Task Force (“Task Force”), which the Governor created by
Executive Order, was subject to the Open Meetings Act. The purpose of the Task Force
was to study a problem faced by the Unemployment Compensation Trust Fund and to
submit a written report to the Governor containing the Task Force’s proposed solutions
to the problem.?

In the instant case, the Youth Council consists of members who are selected by the Mayor
and six members of City Council. The members of the Youth Council must meet at least
once each calendar quarter at a regularly scheduled time and place, and its members
have a fixed term of office. One responsibility of the Youth Council is to make
recommendations to the Mayor and the City on how to improve relationships between the
City of Charleston and its youth.

' The Opinion noted that normally one or more of the members of the water quality study group were also
elected members of the town councils which formed the group, but the Opinion did not make the presence
or absence of town council members on the water quality study group a determinative factor in finding that
it was subject to the Act.

2 |n Open Meetings Advisory Opinion 2001-21, the Committee held that a committee appointed by a state
agency to evaluate contractors was not subject to the Open Meetings Act because it only made non-binding
recommendations. The Committee failed to analyze, however, whether making recommendations
constitutes the exercise of some portion of executive or legislative authority. See also O.M.A.O. 2014-02
(discussing that in analyzing the scope of the Act it is necessary to consider that the definition of “governing
body” includes committees which make recommendations). The Committee finds that making

recommendations constitutes the exercise of some portion of legislative or executive power.
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In conclusion, the Committee on Open Governmental Meetings finds that the Youth
Council is a subunit which is subject to the Open Meetings Act. In making this
determination, the Committee has considered that the Youth Council's members are
appointed by the Mayor, have fixed terms of office, have regularly scheduled quarterly
meetings and are responsible for making recommendations to the Mayor on policy
matters. Based upon these factors, the Open Meetings Committee thereby concludes
that the Youth Council is a subunit of the Mayor’s Office authorized by law to exercise
some portion of executive power.

The Youth Council must, therefore, comply with the Open Meetings Act when holding a
meeting to discuss or vote on its recommendations to the Mayor or the City Council for
improving relationships between the City of Charleston and its youth. The Youth Council
does not have to notice meetings when it is engaging in community service activities,
attending City Council meetings or attending training sessions because these activities
do not constitute meetings of the Youth Council for purposes of the Open Meetings Act.

While some may believe this holding is overly restrictive due to the ages of the Youth
Council members, the Open Meetings Committee is constrained by the plain language of
the Open Meetings Act.

This Advisory Opinion is limited to questions arising under the Open Governmental
Proceedings Act, W. Va. Code §§ 6-9A-1 through 6-9A-12, and does not purport to

interpret other laws or rules.

Lawrence J.le@el, Chairperson
Open Governmental Meetings Committee
West Virginia Ethics Commission
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