Open Meetings Advisory Opinion No. 2019-03
Issued on September 5, 2019, by

The West Virginia Ethics Commission
Committee on Open Governmental Meetings

Opinion Sought

The Berkeley County Deputy Sheriffs Civil Service Commission asks whether the
Open Meetings Act prohibits a quorum of its members from meeting with one another and
with staff in private to discuss internal administrative matters.

Facts Relied Upon by the Committee

The Berkeley County Deputy Sheriffs Civil Service Commission (“Civil Service
Commission” or “Commission”) is a governing body of a public agency consisting of three
Commissioners.

The Clerk of the Berkeley County Council, as required by statute!, assigns two Deputy
Clerks to perform clerical and administrative tasks for the Civil Service Commission. The
Clerk of the County Council directs the Deputy Clerks in the filing, recording, archiving
and preservation of the records of the Commission, while the day-to-day administrative
activities and practices of the Deputy Clerks are generally left to the direction of the
Commission. The Requester asks whether a quorum of Civil Service Commissioners
may meet with one another and with staff in private to discuss staff job duties, staff
performance, appropriate office conduct, purchasing office supplies and providing budget
information to the Civil Service Commission. The Requester also asks whether a quorum
may meet to discuss logistical matters, such as creating and publishing the meeting
agendas and meeting minutes.

The Civil Service Commission states that the exceptions in the Act to the term “meeting”
do not appear to directly address the activities about which its members wish to meet in
a non-public meeting.

Code Provisions Relied Upon by the Committee

W. Va. Code § 6-9A-2(4) reads, in relevant part, as follows:

"Governing body" means the members of any public agency having the
authority to make decisions for or recommendations to a public agency on
policy or administration, the membership of a governing body consists of
two or more members . . . .
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W. Va. Code § 6-9A-2(5) reads, in relevant part, as follows:

"Meeting" means the convening of a governing body of a public agency for
which a quorum is required in order to make a decision or to deliberate
toward a decision on any matter which results in an official action. Meetings
may be held by telephone conference or other electronic means. The term
meeting does not include:

(E) Discussions by members of a governing body on logistical and
procedural methods to schedule and regulate a meeting. [emphasis added]

W. Va. Code § 6-9A-2(6) provides:

"Official action" means action which is taken by virtue of power granted by
law, ordinance, policy, rule, or by virtue of the office held.

W. Va. Code § 6-9A-2(8) provides:

"Quorum" means the gathering of a simple majority of the constituent
membership of a governing body, unless applicable law provides for varying
the required ratio.

W. Va. Code § 6-9A-3 reads, in relevant part, as follows:

(a) Except as expressly and specifically otherwise provided by law, whether
heretofore or hereinafter enacted, and except as provided in section four of
this article, all meetings of any governing body shall be open to the public.

W. Va. Code § 6-9A-4 reads, in relevant part, as follows:

(b) An executive session may be held only upon a majority affirmative vote
of the members present of the governing body of a public agency. A public
agency may hold an executive session and exclude the public only when a
closed session is required for any of the following actions:

(2) To consider:

(A) Matters arising from the appointment, employment, retirement,
promotion, transfer, demotion, disciplining, resignation, discharge,
dismissal or compensation of a public officer or employee, or prospective
public officer or employee unless the public officer or employee or
prospective public officer or employee requests an open meeting; or
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(B) For the purpose of conducting a hearing on a complaint, charge or
grievance against a public officer or employee, unless the public officer or
employee requests an open meeting. General personnel policy issues may
not be discussed or considered in a closed meeting.

Advisory Opinion

The Open Governmental Proceedings Act (“Open Meetings Act” or “Act”) requires
“meetings” of governing bodies such as the Civil Service Commission to be open to the
public. W. Va. Code § 6-9A-3. A “meeting” under the Act is “the convening of a governing
body of a public agency for which a quorum is required in order to make a decision or to
deliberate toward a decision on any matter which results in an official action.” W. Va.
Code § 6-9A-2(5).

The Committee on Open Governmental Meetings must determine whether discussions
of the administrative activities and practices described by the Civil Service Commission
between at least two of the Commissioners — with or without staff members — constitute
a “meeting” which must be open to the public.

Logistical matters

The Act specifies that the term “meeting” does not include “discussions by members of a
governing body on logistical and procedural methods to schedule and regulate a
meeting.” W. Va. Code § 6-9A-2(5)(E).

In Open Meetings Advisory Opinion 2003-02, the Committee held that a quorum of county
planning commissioners may meet outside of a public meeting to discuss what items will
be on the agenda and what information staff needs to provide prior to a meeting because
these items were logistical matters falling within the purview of W. Va. Code § 6-9A-
2(5)E).

The Committee similarly finds that a quorum of the Civil Service Commission may
meet with one another or with staff in a non-public meeting to discuss information
related to creating and publishing the meeting agendas and meeting minutes
because they constitute discussions on logistical and procedural methods to
schedule and regulate a meeting. The Committee cautions that the discussions
may not move into discussions or deliberations toward a decision requiring official
action.

Policies and staff performance

The Civil Service Commission also asks whether a quorum may meet with one another
and with staff in private to discuss day-to-day operations such as staff job duties, staff
performance, appropriate office conduct, and providing budget information to the Civil
Service Commission. The Civil Service Commission indicates that while its anticipated
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meetings would include addressing the clerical staff's performance of tasks, they would
not address their hiring, firing or discipline.

“The fundamental question when a quorum is present is whether the [Civil Service
Commissioners] are deliberating toward a decision on one or more matters requiring
official . . . action.” Open Meetings Advisory Opinion 2007-03.

Addressing personnel policies relating to staff duties, staff performance and appropriate
office conduct qualifies as “official action” under the Act. Indeed, the Act itself
presupposes that personnel issues qualify as official action by providing that such items
may be considered in executive session. W. Va. Code § 6-9A-4(b)(2). The Commission
has addressed the Act’s application to a variety of personnel issues in previous Opinions.
See, e.g., Open Meetings Advisory Opinion 2008-17 (holding that “unresolved personnel
issues” is not an adequate agenda listing); Open Meetings Advisory Opinion 2008-10
(holding that establishing goals and objectives for Superintendent as part of evaluation
process is a personnel matter that may be discussed in executive session); Open
Meetings Advisory Opinion 2006-13 (holding that general personnel policies should not
be discussed in executive session pursuant to the personnel exemption) and Open
Meetings Advisory Opinion 2001-02 (finding that drafting an employee job description
involves a general personnel policy issue that may not be discussed in executive
session). While many of the Opinions address whether certain personnel matters may
be discussed in executive session, no Opinion concludes that personnel matters may be
addressed by a quorum of a public agency outside the confines of an open meeting.

The Committee has concluded in a previous Advisory Opinion that a quorum of a county
commission could meet with staffs of other county agencies outside the confines of an
open meeting. That Opinion is distinguishable from the instant request. In Open
Meetings Advisory Opinion 2018-01, the Committee concluded that county
commissioners may meet with other county officials and their staffs regarding any
concerns the staffs had about performing their work so long as the meetings would simply
serve as an educational tool for the commissioners to learn about the functions of other
county elected officials and their staffs. Nonetheless, to avoid any possibility of
contravening the Act, the Committee still recommended that a designated member of the
county commission attend the meetings and report back to the commission during a
properly noticed meeting where this item has been placed on the agenda.

Here, based on the facts provided, the Civil Service Commissioners wish to set office
policies, address staff performance issues and respond to grievances brought by staff
rather than meet with staff as an educational tool. The Committee therefore holds that
a quorum of Civil Service Commissioners may not meet with one another or with
staff outside of a properly noticed public meeting to discuss matters such as staff
job duties, staff performance and what constitutes appropriate office conduct.

The Committee on Open Governmental Meetings notes that the Civil Service

Commission may designate a Civil Service Commissioner to meet with staff
outside of a public meeting and then report back to the Civil Service Commission,
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if necessary, during a properly noticed public meeting where the item is placed on
the agenda. See Open Meetings Advisory Opinion 2011-02.

Executive Session

Finally, the Civil Service Commission states that it is concerned that discussions related
to staff performance may not be held in executive session because the Civil Service
Commission does not have the power to hire, fire or discipline the Deputy Clerks.

The Act, at W. Va. Code § 6-9A-4(b)(2)(A), provides that the following employment
matters may be discussed in executive session:

(A) Matters arising from the appointment, employment, retirement,
promotion, transfer, demotion, disciplining, resignation, discharge,
dismissal or compensation of a public officer or employee, or prospective
public officer or employee ....

In Advisory Opinion 2001-18, the Committee held that employee performance reviews
may be held in executive session. Here, the Civil Service Commission wishes to review,
evaluate and/or correct how tasks are performed in the office. Such matters arise out of
the employment of staff members, regardless of who has the authority to hire, fire and
discipline them. Therefore, the Committee on Open Governmental Meetings holds
that specific personnel matters such as employee performance may be discussed
in executive session.

However, the Open Meetings Act provides that general personnel issues may not be
discussed or considered in a closed meeting. W. Va. Code § 6-9A-4(b)(2}B). In
Advisory Opinion 2006-13, the Committee held that general personnel policy issues such
as a hiring policy applicable to all or a class of employees could not be discussed in
executive session. The Committee noted that general personnel policy issues include
“what duties should be performed by a particular employee classification.”

Accordingly, the Civil Service Commission may not discuss general personnel
issues in executive session.

Office Supplies

The Civil Service Commission also asks whether a quorum may meet with one another
and with staff in private to discuss ordering office supplies. Approving expenditures or
setting spending policies on behalf of a public agency constitutes official action
which must be considered in the confines of an open meeting. See generally Open
Meetings Advisory Opinion 2012-04. Without further detail regarding the proposed
discussion, the Committee is unable to address this item further.
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Budget Information

The Civil Service Commission asks whether a quorum may meet with one another and
with staff in private to discuss providing budget information to the Civil Service
Commission.

The Committee has previously held that “[tlhere is no provision in the Open Meetings Act
which restricts staff . . . from providing [Commission] members with written material
intended to facilitate the process of conducting an open public meeting.” Open Meetings
Opinion 2008-09. “Documentation, including but not limited to, proposed action items,
supporting documents, and staff recommendations and guidance, may be included in
packets of written material provided to each [Commission] member in advance of a
meeting.” /d. However, “communications regarding matters requiring official action
should be limited to the staff or individual members sending out drafts of matters such as
by-laws, budgets, policies, correspondence, and meeting minutes, so the voting members
of the governing body will have an opportunity to review these documents in advance of
the meeting.” Open Meetings Advisory Opinion 2006-09.

The Civil Service Commission may accordingly receive budget information from
staff or an individual member in advance of a scheduled meeting without
implicating the Open Meetings Act so long as a quorum of Commission members
do not engage in deliberations regarding the budget.

This Advisory Opinion is limited to questions arising under the Open Governmental
Proceedings Act, W. Va. Code §§ 6-9A-1 through 6-9A-12, and does not purport to
interpret other laws or rules.

Lawrence J. Tweel, Chairpérson  ~——_
Open Governmental Meetings Committee
West Virginia Ethics Commission
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