Open Meetings Advisory Opinion No. 2019-02
Issued on January 3, 2019, by

The West Virginia Ethics Commission
Committee on Open Governmental Meetings

Opinion Sought

The City of Winfield asks whether it may enact an ordinance prohibiting private citizens
from filming public meetings under the Open Governmental Proceedings Act.

Facts Relied Upon by the Committee

The City of Winfield is considering an ordinance that limits the public’s ability to film City
Council meetings and other public meetings conducted at Winfield City Hall. The City will
continue to permit the media to film and/or record public meetings. The meetings are
also audio-recorded by the City, and minutes are prepared. For public order and the
avoidance of undue interference, however, the City does not believe it should allow filming
of meetings by the public.

The City does not wish to limit access to its meetings. The meetings are open to the
public, and the public may request copies of audio-recordings and minutes of meetings.

Code Provisions Relied Upon by the Committee

W. Va. Code § 6-9A-9 provides:

(a) Except as otherwise provided in this section, any radio or television
station is entitled to broadcast all or any part of a meeting required to be
open.

(b) A public agency may regulate the placement and use of equipment
necessary for broadcasting, photographing, filming or recording a meeting,
so as to prevent undue interference with the meeting. The public agency
shall allow the equipment to be placed within the meeting room in such a
way as to permit its intended use, and the ordinary use of the equipment
may not be declared to constitute undue interference: Provided, That if the
public agency, in good faith, determines that the size of the meeting room
is such that all the members of the public present and the equipment and
personnel necessary for broadcasting, photographing, filming and tape-
recording the meeting cannot be accommodated in the meeting room
without unduly interfering with the meeting and an adequate alternative
meeting room is not readily available, then the public agency, acting in good
faith and consistent with the purposes of this article, may require the pooling
of the equipment and the personnel operating it.
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Advisory Opinion

Based upon the plain language of the Open Governmental Proceedings Act (“Open
Meetings Act” or “Act”), this Committee finds that the City may not enact an ordinance
prohibiting the public from filming public meetings. Although the City suggests that the
Act, at W. Va. Code § 6-9A-9, permits the media, but not the public, to film its meetings,
this Committee disagrees.

W. Va. Code § 6-9A-9 governs the broadcasting or recording of meetings. W. Va. Code
§ 6-9A-9(b) affirmatively requires public agencies to allow the equipment necessary for
broadcasting, photographing, filming or recording a meeting to be placed in the meeting
room. This subsection does not qualify who is permitted to use such equipment, and it
only allows public agencies to regulate its use for one reason, which is to prevent undue
interference with a meeting. /d. Agencies are also prohibited from claiming that the
ordinary use of such equipment constitutes undue interference with their meetings. /d.

The City states that it is seeking to avoid undue interference by prohibiting the public from
filming its meetings. The use of recording equipment does not constitute undue
interference under the Act simply because the public is operating it. The Act expressly
precludes the City from claiming that the ordinary use of equipment to film a meeting
constitutes undue interference, and it is wholly specious to conclude that the ordinary use
of equipment to film a meeting no longer constitutes ordinary use because it is being used
by the public as opposed to the media. W. Va. Code § 6-9A-9(b).

The Committee on Open Governmental Meetings therefore holds that as it pertains
to the use of equipment necessary for broadcasting, photographing, filming or
recording a meeting, a public agency may not prohibit anyone -- the public or the
media -- from using such equipment unless it is to prevent undue interference with
the meeting. Further, the public’s ordinary use of such equipment alone may not
be declared to constitute undue interference with a public agency’s meetings.'

1 The Committee’s Opinion today is consistent with its prior Opinions addressing the subject. See Open
Meetings Advisory Opinions 2001-07, 2005-08 and 2008-09. The Committee also notes that several other
jurisdictions have determined that permitting citizens to record open meetings fuffills the policy of their
respective open meetings laws. See Ky. Op. Att'y Gen. 96-OMD-143 (1996) (finding that a regulation, rule,
or policy of a public body which uniformly prohibits the tape recording of a public meeting is arbitrary,
capricious, restrictive and unreasonable and that a person should be permitted to tape record a meeting
when it is non-disruptive); Mo. Op. Att'y. Gen. No. 151-95 (Sept. 25, 1995) (finding that even though
Missouri has no provision addressing whether citizens may record a meeting, the policy of its Open Meeting
Law and decisions by other states demonstrate that a city council does not have the authority to prohibit
citizens from unobtrusively videotaping an open meeting); 1991 Fla. Op. Att'y Gen. 87 (Apr. 26, 1991)
(finding that while a board may adopt reasonable rules to ensure the orderly conduct of its meeting, rules
prohibiting the use of nondisruptive tape recording devices would appear to be unreasonable and arbitrary
and, therefore, invalid); Colo. Op. Att'y Gen. AG Alpha No. 79 (May 16, 1979) (finding that members of the
public should be permitted to tape record meetings even though the Open Meetings Law is silent on the
question of tape recordings by interested citizens or members of press); 38 Mont. Op. Att'y Gen. 29 (Feb.
13, 1979) (finding that the legislative policy announced in its Open Meetings Law would be furthered by
allowing interested members of the public to mechanically record open meetings), and 38 Or. Op. Att'y
Gen. 50 (Aug. 10, 1976) (finding that a governing body has no legitimate interest in prohibiting the making
of a record of its public proceedings, and it accordingly has no more right to prohibit the unobtrusive use of

0.M.A.O. 2019-02 (Page 2 of 3)



Finally, the Committee notes that the Act provides an example of the kind of finding that
must be made to constitute undue interference:

[1]f the public agency, in good faith, determines that the size of the meeting
room is such that all the members of the public present and the equipment
and personnel necessary for broadcasting, photographing, filming and tape-
recording the meeting cannot be accommodated in the meeting room
without unduly interfering with the meeting and an adequate alternative
meeting room is not readily available, then the public agency, acting in good
faith and consistent with the purposes of this article, may require the pooling
of the equipment and the personnel operating it.

W. Va. Code § 6-9A-9(b). Given the small size and non-disruptive nature of recording
equipment today, the Committee finds it difficult to envision a scenario where the size of
the meeting room cannot accommodate both the equipment to film a meeting as well as
everyone present. Even if such a good faith finding can be made, the Act nonetheless
forbids a complete prohibition on the use of such equipment, instead providing that a
public agency may require that the equipment be pooled. /d.; See also 1996 N.D. Op.
Att'y Gen. 38 (1996) (finding that another example of undue interference may occur when
numerous people film a meeting while roaming around the meeting room and that a city
council may reasonably limit the areas of the room from which a meeting may be filmed).

This Advisory Opinion is limited to questions arising under the Open Governmental
Proceedings Act, W. Va. Code §§ 6-9A-1 through 6-9A-12, and does not purport to

interpret other laws or rules.
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Lawrence J. Twéef, Chairperson
Open Governmental Meetings Committee
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a recording device, than to prohibit the manual taking of notes, or to prohibit the subsequent reporting of
what was said).
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