Advisory Opinion 2024-02
Issued on April 4, 2024, by

The West Virginia Ethics Commission

Opinion Sought

A County Commission candidate asks whether he may remain employed by a
municipality in the same county if he is elected.

Facts Relied Upon by the Commission

The Requester is a county commission candidate. He is also an employee of a
municipality in the same county. He has been an employee of the Municipality for
approximately 15 years, and his current job title is human resources director.

According to the Municipality’s finance director, the Municipality receives some funding
from or through the County. For example, the Municipality receives funds from the
Convention and Visitors Bureau (“CVB”) located in the County. The CVB is a nonprofit
funded by the hotel/motel tax that the County collects and distributes to the CVB as
required by West Virginia Code §§ 7-18-1 through 15. The CVB then uses the
hotel/motel tax revenues for various purposes, including the promotion of tourism. The
CVB distributes some of the revenues, on a discretionary basis, to municipalities in the
county, including the Municipality that employs the Requester.

The Municipality also receives discretionary funding from the County through property
tax revenues and grants such as money from the American Rescue Plan Act. The
Municipality’s finance director estimates that the County’s appropriations to the
Municipality, including the appropriations from the CVB, constitute less than one percent
of the Municipality's overall budget. Additionally, the County and Municipality have
historically engaged in shared projects that have benefited both the County and
Municipality, but the County does not appropriate money to the Municipality’s general
funds for the projects.

Provisions Relied Upon by the Commission
W. Va. Code § 6B-2-5(b)(1) states, in relevant part:

A public official or public employee may not knowingly and intentionally use
his or her office or the prestige of his or her office for his or her own private
gain or that of another person. Incidental use of equipment or resources
available to a public official or public employee by virtue of his or her
position for personal or business purposes resulting in de minimis private
gain does not constitute use of public office for private gain under this
subsection.
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Code § 6B-2-5(d)(1) states in pertinent part:

In addition to the provisions of §61-10-15 of this code, no elected or
appointed public official or public employee or member of his or her
immediate family or business with which he or she is associated may be a
party to or have an interest in the profits or benefits of a contract which the
official or employee may have direct authority to enter into, or over which
he or she may have control: Provided, That nothing herein shall be
construed to prevent or make unlawful the employment of any person with
any governmental body . . ..

Code § 6B-2-5(j)(1) states, in relevant part:
Public officials ... may not vote on a matter:

(A) In which they, an immediate family member, or a business with which
they or an immediate family member is associated have a financial
interest. Business with which they are associated means a business of
which the person or an immediate family member is a director, officer,
owner, employee, compensated agent, or holder of stock which
constitutes five percent or more of the total outstanding stocks of any
class. ...

Code § 61-10-15(a) states, in relevant part:

It is unlawful for any member of a county commission, district school
officer, secretary of a board of education, supervisor or superintendent,
principal or teacher of public schools or any member of any other county
or district board or any county or district officer to be or become
pecuniarily interested, directly or indirectly, in the proceeds of any contract
or service or in the furnishing of any supplies in the contract for or the
awarding or letting of a contract if, as a member, officer, secretary,
supervisor, superintendent, principal or teacher, he or she may have any
voice, influence or control . . . .

Advisory Opinion

Ethics Act

The Ethics Act prohibits a public servant or business with which he or she is associated
from having more than a limited interest in the profits or benefits of a public contract
over which he or she has direct authority or control. W. Va. Code § 6B-2-5(d)(1). This
prohibition, however, contains a specific exception allowing for employment with a
governmental body, stating that “nothing herein shall be construed to prevent or make

unlawful the employment of any person with any governmental body.” /d.
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In Advisory Opinion 2022-05, the Ethics Commission held that, under the Ethics Act, a
municipal judge may serve on the county commission in the same county. The
Commission stated in Advisory Opinion 2022-05 and other opinions that, generally, no
provision in the Ethics Act prohibits a public official from holding another public office or
having other public employment.

The Ethics Commission finds that, based on the plain language in the Ethics Act
and Advisory Opinion 2022-05, the Ethics Act allows a county commissioner to
simultaneously be employed by a municipality in the same county.

W. Va. Code § 61-10-15

If elected to the County Commission, the Requester would also be subject to W. Va.
Code § 61-10-15, a criminal code provision that prohibits county officials, including
county commissioners, from having an interest in contracts, including employment
contracts, over which they exercise “voice, influence, or control.”

The Ethics Commission also analyzed W. Va. Code § 61-10-15 in Advisory Opinion
2022-05. The Commission noted that, historically, the Ethics Commission has
considered two factors when determining whether a county official has voice, influence,
or control over an employment contract. The factors are a county agency’s “1) power to
make appointments to boards or commissions that employ a public official and/or 2)
appropriations of funding to such boards or commissions.” Id. In Advisory Opinion
2022-05, the Ethics Commission held that because the county commission did not
appoint the municipality’s officials or employees or provide funding to the municipality,
W. Va. Code § 61-10-15 did not prohibit the county commissioner from also serving as a
municipal judge in the same county.

The Municipality’s members are elected officials. Hence, the County Commission does
not make appointments to the government agency that employs the Requester. It is
only necessary for the Ethics Commission to analyze, therefore, whether the money the
County gives to the Municipality bars the Requester from simultaneously being a
municipal employee and a county commissioner.

In Advisory Opinion 2023-12, the Ethics Commission found that “the appropriation of a
county agency to a nonprofit or other government agency that consists of seven percent
or more of the nonprofit or government agency’s revenue for the fiscal year in which
they received the funds constitutes the exercise of voice, influence, or control.”
Advisory Opinion 2023-12 also found that “appropriations to a nonprofit or government
employer that predate a candidate’s election or appointment to a county office do not
put him or her in violation of W. Va. Code § 61-10-15 when and if he or she assumes
office.” According to the Municipality’s finance director, the County’s appropriations to
the Municipality constitute less than one percent of the Municipality’s overall budget.

The Ethics Commission holds that because the County Commission does not
appoint the Municipality’s officials or employees or make appropriations
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constituting seven percent or more of the Municipality’s budget, the County
Commission does not currently exercise voice, influence, or control over the
Municipality’s contracts, including its employment contracts. The Ethics
Commission finds, therefore, that it would not violate W. Va. Code § 61-10-15 for
the Requester to simultaneously be a county commissioner and municipal
employee for as long as the County’s appropriations to his Municipal employer
remain less than seven percent of the Municipality’s budget. County appropriations
may not be used to directly fund the Requester’s municipal employment position.

While nothing in the Ethics Act prohibits the Requester from simultaneously serving as a
county commissioner and a municipal employee, the Ethics Commission has no
jurisdiction to rule whether other laws prohibit it. Public employees seeking to hold
public office should also consult with their agency’s attorney to ensure that no personnel
policies of their agency, state laws, or federal laws restrict their political activities.

The Requester may also want to determine whether the doctrine of incompatibility
restricts his service in both positions. This doctrine stands for the proposition that
“‘incompatibility rests not upon physical inability to perform the duties of both offices, but
arises from the inconsistent nature of the offices and their relation to each other,
rendering it improper, from considerations of public policy for one person to perform the
duties of both.” State ex rel. Thomas v. Wysong, 125 W. Va. 369, 24 S.E.2d 463, 466
(1943). See Advisory Opinion 2012-51 (discussing the doctrine of incompatibility).

The Ethics Act prohibits public employees from performing campaign activities during
public work hours and prohibits the use of public resources to subsidize an election
campaign. W. Va. Code § 6B-2-5(b) and W. Va. Code R. §§ 158-6-4 through 158-6-5
(2022). The Requester must perform his county commission duties on his own time and
not during his municipal work hours unless he takes annual leave or unpaid leave or
otherwise complies with W. Va. Code § 6B-2-5(1) and W. Va. Code R. §§ 158-14-1
through 158-14-6 (2009).

This Advisory Opinion is based on the facts provided. If all material facts have not been
provided, or if new facts arise, the Requester must contact the Ethics Commission for
further advice, as it may alter the analysis and render this Opinion invalid. This
Advisory Opinion is limited to questions arising under the Ethics Act, W. Va. Code §§
6B-1-1 through 6B-3-11, and W. Va. Code § 61-10-15, and does not purport to interpret
other laws or rules.

In accordance with W. Va. Code § 6B-2-3, this Opinion has precedential effect and may
be relied upon in good faith by public servants and other persons unless and until it is
amended or revoked or the law is changed.
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