Advisory Opinion 2020-09
Issued on May 7, 2020, by

The West Virginia Ethics Commission

Opinion Sought

A Retired City Police Officer and candidate for sheriff asks whether he may include
photographs of himself in uniform in his campaign material.

Facts Relied Upon by the Commission

The Requester served as a city police officer for more than 20 years, having recently
retired with the rank of Captain. He is now employed with the City as a building
inspector. He is also a candidate for sheriff in the same county.

The Requester is aware of the Ethics Commission’s decisions in Advisory Opinions
2019-14 and 2020-08, which held that law enforcement officers may not include pictures
of themselves in uniform in their campaign materials. He asks whether this prohibition
applies to him since he is no longer a police officer.

Provisions Relied Upon by the Commission

W. Va. Code § 6B-1-3 states, in relevant part:

(j) “Public employee” means any full-time or part-time employee of any
state, county or municipal governmental body or any political subdivision
thereof, including county school boards.

(k) “Public official” means any person who is elected to, appointed to, or
given the authority to act in any state, county, or municipal office or
position, whether compensated or not, and who is responsible for the
making of policy or takes official action which is either ministerial or
nonministerial, or both, with respect to: (1) Contracting for, or procurement
of, goods or services; (2) administering or monitoring grants or subsidies;
(3) planning or zoning; (4) inspecting, licensing, regulating, or auditing any
person; or (5) any other activity where the official action has an economic
impact of greater than a de minimis nature on the interest or interests of
any person. The term “public official” includes a public servant volunteer.

W. Va. Code § 6B-2-5(b) states, in relevant part:
A public official or public employee may not knowingly and intentionally use

his or her office or the prestige of his or her office for his or her own private
gain or that of another person. Incidental use of equipment or resources
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available to a public official or public employee by virtue of his or her
position for personal or business purposes resulting in de minimis private
gain does not constitute use of public office for private gain under this
subsection.

W. Va. Code R. § 158-6-5 states, in relevant part:
5.2. Improper Use- Public officials and public employees may not use
government property for personal projects or activities that result in private
gain.

5.3. This section does not apply to the de minimis use of government
property.

Advisory Opinion

In Advisory Opinion 2019-14, a city police officer asked whether including pictures of
himself in his police uniform in his campaign material would violate the private gain
provision of the Act. The Commission found that including the pictures of himself in
uniform would violate the Act's private gain provision in that the officer would be
conveying the endorsement of his police agency. In Advisory Opinion 2020-08, the
Commission held that a chief deputy’s “badge should be treated in the same manner as
the uniform and therefore may not be included in campaign photographs.”

The Requester asks whether these Advisory Opinions apply to him since he has retired
from the police department. The Ethics Act, at W. Va. Code § 6B-2-5(b)(1), prohibits
public employees and public officials, as defined in the Act at W. Va. Code § 6B-1-3 (j)-
(k), from knowingly and intentionally using their public office or the prestige of office for
their own or another person’s private gain. The definitions of “public official” and “public
employee” do not include former or retired public officials or employees.

Therefore, with few exceptions’, the provisions of the Ethics Act, including W. Va. Code
§ 6B-2-5(b)(1), do not apply to former or retired public officials or employees. The Act
applies instead to the conduct of a person while he or she is holding a public office or
employed as a public employee. In this instance, the Act applies to the Requester’s
conduct while he was working as a city police officer.

The Commission recognizes that the Requester is now working for the City in a new
capacity as a building inspector. The Requester’'s conduct as a building inspector is
subject to the Act. For example, the Requester is prohibited from using the resources of

! These exceptions are found in W. Va. Code §§ 6B-2-5(e), (f} and (g), which prohibit former public
officials and employees from disclosing confidential information, representing clients before their former
agencies (revolving door), and other post-employment limitations. Another provision of the Act, at W. Va.
Code § 6B-3-2(e), restricts certain public officials and employees from registering as a lobbyist for one
year after their termination from public employment or service.
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that department for his campaign. The police uniform depicted in the photograph which
the Requester wants to use in campaign material is not used by him as a building
inspector. Therefore, the holdings in Advisory Opinions 2019-14 and 2020-08 are not
applicable to the Requester because he is not currently a city police officer.

The Ethics Commission holds that the Ethics Act does not prohibit a retired city
police officer who is also a candidate for sheriff from wearing his uniform in his
campaign material.

The Requester should be mindful, however, of relevant provisions of law outside of the
Ethics Act, which the Ethics Commission does not have authority to interpret or enforce.
W. Va. Code § 8-14-24, for instance, states, in relevant part:

A police officer, upon honorable retirement, is authorized to maintain at his
or her own cost a complete standard uniform from the law-enforcement
agency of which he or she was a member and shall be issued an
identification card indicating his or her honorable retirement from the law-
enforcement agency. The uniform may be worn by the officer in retirement
only on the following occasions: Police Officer's Memorial Day, Law-
Enforcement Appreciation Day, at the funeral of a law-enforcement officer
or during any other police ceremony. The honorably retired officer is
authorized to acquire a badge of the law-enforcement agency from which
he or she is retired with the word "retired" placed on it.

Further, W. Va. Code § 61-1-9 states, in relevant part: "[AlJny person not a law-
enforcement officer or law-enforcement official who shall wear the uniform prescribed
for such persons, or the badge or other insignia adopted for use by such persons with
the intent to deceive another person, is guilty of a misdemeanor . . . .")

This Advisory Opinion is based upon the facts provided. If all material facts have not
been provided, or if new facts arise, the Requester must contact the Ethics Commission
for further advice as it may alter the analysis and render this Opinion invalid. This
Adadvisory Opinion is limited to questions arising under the Ethics Act, W. Va. Code §§
6B-1-1 through 6B-3-11 and does not purport to interpret other laws or rules.

In accordance with W. Va. Code § 6B-2-3, this Opinion has precedential effect and may
be relied upon in good faith by public servants and other persons unless and until it is

amended or revoked or the law is changed.

Robert J. Wolf€, Chairpepéon
West Virginia Ethics Commission
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