ADVISORY OPINION 2016-12
Issued on September 1, 2016, by

THE WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION

OPINION SOUGHT

A County Prosecutor asks whether it is permissible for the County Commission to
purchase a building from the Requester's mother-in-law to be used as office space for the
Office of the Prosecuting Attorney.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

The County Commission is leasing office space in a building from an S-corporation that
is solely owned by the Requester's mother-in-law. The Commission is responsible for
providing office space for the Prosecutor’s Office. As there is inadequate space in the
county courthouse, the Commission is leasing this office space which is close to the
county courthouse for the Prosecutor's Office. The building is now for sale, and the
County Commission would like to purchase the building and continue using it for the
Prosecutor’'s Office.

The Requester states that he and/or his wife do not have a financial interest, direct or
indirect, in his mother-in-law’s corporation or the building’s sales agreement. He and/or
his wife do not have a financial relationship with his mother-in-law. They do not have any
ownership interest in, or control over, the corporation. Further, they do not own property
or other businesses with his mother-in-law and do not live in the same household as his
mother-in-law. The Requester and/or his wife are not financially dependent on or in debt
to his mother-in-law, and his mother-in-law is not financially dependent on or in debt to
the Requester. The Requester states that his mother-in-law has made gifts to his wife
and two adult children in the past.

The Requester states after he learned the building was for sale, he notified the County
Commission of the proposed sale and the asking price. He did not have further
discussions with the Commissioners nor offer legal advice to or attempt to influence the
Commissioners in their decision of whether to purchase the building. The Requester
indicated that he was willing to relocate the Prosecutor’s Office to another suitable
location. The Commissioners have kept the Requester apprised of the negotiations and
their search for alternative space because this would directly affect the Requester.

The Requester advised the Commission that it would need to hire separate legal counsel

to handle the purchase and that it should seek approval from the Ethics Commission
before finalizing the purchase of the building.
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PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

W.Va. Code § 6B-2-5(b)(1) states, in relevant part:

A public official or public employee may not knowingly and intentionally use
his or her office or the prestige of his or her office for his or her own private
gain or that of another person. Incidental use of equipment or resources
available to a public official or public employee by virtue of his or her position
for personal or business purposes resulting in de minimis private gain does
not constitute use of public office for private gain under this subsection. The
performance of usual and customary duties associated with the office or
position or the advancement of public policy goals or constituent services,
without compensation, does not constitute the use of prestige of office for
private gain.

W.Va. Code § 6B-2-5(d)(1) states, in relevant part:

[N]o elected . . . official . . . or member of his or her immediate family . . .
may be a party to or have an interest in the profits or benefits of a contract
which the official . . . may have direct authority to enter into, or over which
he or she may have control....

W.Va. Code § 6B-1-3(f) states, in relevant part:

‘Immediate family”, with respect to an individual, means a spouse with
whom the individual is living as husband and wife and any dependent child
or children, dependent grandchild or grandchildren and dependent parent
or parents.

W.Va. Code § 61-10-15(a) states, in pertinent part:

It is unlawful for ... any county or district officer to be or become pecuniarily
interested, directly or indirectly, in the proceeds of any contract or service
or in the furnishing of any supplies in the contract for or the awarding or
letting of a contract if, as ... [an] officer ..., he or she may have any voice,
influence or control....

ADVISORY OPINION

Both the Ethics Act, at W.Va. Code §§ 6B-2-5(b) and (d), and W.Va. Code § 61-10-15, a
criminal misdemeanor statute, prohibit public servants from being a party to, or having a
financial interest in, a public contract over which their public positions give them varying
degrees of control.
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The Ethics Act prohibits contracts between an immediate family member of a public
official over which he or she may have direct authority to enter into or over which he or
she may have control. The Ethics Act specifically defines “immediate family member”
and this definition does not include parents-in-law.

The Ethics Commission has held in prior Advisory Opinions that a public official does not
have a direct or indirect financial interest in a business owned by his parent-in-law based
upon this familial relationship alone. For example, in Advisory Opinion 2014-17, a sheriff
did not have a prohibited pecuniary interest in a contract under W.Va. Code § 6B-2-5(d)
or W.Va. Code § 61-10-15 where there was no financial relationship between the sheriff
or his wife and his father-in-law.

Therefore, public contracts with a public official’s mother-in-law are not strictly
prohibited.

A public official’s family members and relatives who are not included in the definition of
‘immediate family member” may contract with the public official’s agency unless there is
an actual financial relationship between the public official and the family member. For
example, if a relative resides with the public official or if relatives own a business together
or are co-sponsors of a loan, then the public official has a financial interest in the contracts
of the relative. See Advisory Opinion 2012-03. By way of further example, unrelated,
unmarried adults who live together have a financial interest in the employment of one
another. See Advisory Opinion 2012-11

In the instant situation, the Requester and/or his wife do not have a financial relationship
with the Requester's mother-in-law. Gifts from the Requester's mother-in-law to the
Requester’s wife do not create prohibited financial interests under the Ethics Act or under
W.Va. Code § 61-10-15.

Therefore, the Requester does not have a prohibited financial or pecuniary interest
in the building’s sales agreement and the purchase of the building by the County
Commission is permissible under W.Va. Code § 6B-2-5(d) and W.Va. Code § 61-10-
15.

Finally, the Ethics Commission will consider the private gain provision of the Ethics Act at
W.Va. Code § 6B-2-5(b). In Advisory Opinion 2014-17, the Commission stated that, “The
private gain provision of the Ethics Act prohibits favoritism in the selection process by
virtue of the familial relationship.” The Commission went on to state that it had not been
made aware of any facts to suggest that the proposal is based on favoritism, but
recommended that the Requester follow the requirements of the county bid process when
selecting the business to award the contract.

Moreover, in Advisory Opinion 2013-52, the Ethics Commission stated that to ensure an
arm’s length transaction in an Ambulance Authority’s purchase of land from an Authority
member’'s brother, the Requester in that situation “shall carefully evaluate and document
the reasons why this particular land is most suitable to the Authority. Further, the
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purchase price shall be based upon a reliable appraisal, and shall not exceed the fair
market value of the property.” The Ethics Commission notes that these specific measures
are not required in all instances. However, the Requester here states that he intends to
advise the County Commission to follow this procedure to ensure an arm’s length
transaction with his mother-in-law.

In the instant situation, the facts asserted by the Requester do not suggest that he used
his office to influence the County Commission’s decision to purchase the building or its
sales price. The Requester indicated that he was willing to relocate the Prosecutor's
Office to another suitable location and that he had advised the County Commission that
it would need to hire separate legal counsel to handle the purchase.

Therefore, the Ethics Commission has not been made aware of any facts to suggest
that the building’s sales contract is based on favoritism by virtue of the familial
relationship or that the Requester has used his position in violation of W.Va. Code
§ 6B-2-5(b).

In conclusion, it is permissible under the Ethics Act, at W.Va. Code §§ 6B-2-5 (b)
and (d), and under W.Va. Code § 61-10-15 for the County Commission to purchase
the building from the Requester’s mother-in-law to be used as office space for the
Office of the Prosecuting Attorney.

This Advisory Opinion is based upon the facts provided. If all material facts have not
been provided, or if new facts arise, the Requester must contact the Ethics Commission
for further advice as it may alter the analysis and render this Opinion invalid.

This Advisory Opinion is limited to questions arising under W.Va. Code § 61-10-15 and
the Ethics Act, at W.Va. Code § 6B-1-1 through W.Va. Code § 6B-3-11, and does not
purport to interpret other laws or rules. In accordance with W.Va. Code § 6B-2-3, this
Opinion has precedential effect and may be relied upon in good faith by public servants
and other persons unless and until it is amended or revoked or the law is changed.

%;&tﬂ Z/ﬂ

Robert J. Woffe, Ch fperson
WV Ethics Commission
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