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Issued On February 6, 2014 by
THE WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION

OPINION SOUGHT

A Mayor asks if the Ethics Act permits him to communicate in his public capacity with
public agencies on matters of concern to the City.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

According to the Requester, as Mayor, he contacted the City Building Commission to
request compliance with a section of the State Building Code. He then states that he
wrote a letter to the City Building Commission inquiring about the state of its financial
affairs. The Requester also states that he received no response in over a month’s time,
and accordingly contacted the State Auditor's Office. Concurrently, he also contacted
the West Virginia Ethics Commission regarding a conflict of interest issue.

He purports to have undertaken all of the aforementioned correspondence in his public
capacity on the City’s behalf, and used his official title. He additionally states that he
uses his “personal letterhead,” private secretary, and does not otherwise use City
resources to send those letters.

Finally, the Requester states that at a City Council meeting that he did not attend,
members of said Council stated that they would stop the Mayor from further
correspondence as Mayor without prior approval by City Council.

CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

W. Va. Code § 6B-2-5(b)(1) states:

A public official or public employee may not knowingly and intentionally
use his or her office or the prestige of his or her office for his or her own
private gain or that of another person. Incidental use of equipment or
resources available to a public official or public employee by virtue of his
or her position for personal or business purposes resulting in de minimis
private gain does not constitute use of public office for private gain under
this subsection. The performance of usual and customary duties
associated with the office or position or the advancement of public policy
goals or constituent services, without compensation, does not constitute
the use of prestige of office for private gain.
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ANALYSIS

This is a matter of first impression for the Commission. Never before has this body been
asked to determine whether it would violate the Ethics Act for a public official to use his
or her title to communicate with other entities about matters that directly concern the
public. Nevertheless, the Commission will answer the question presented.

Nothing in the Ethics Act prevents a public official from using his or her public position to
communicate with other public entities about matters of public concern. Rather, the
Ethics Act explicitly states that “the performance of usual and customary duties
associated with the office or position or the advancement of public policy goals . . . does
not constitute the use of prestige of office for private gain.”

Additionally, although the Requester states that, other than his title, he does not use
public resources for the described correspondence, W. Va. Code § 6B-2-5(b), as above,
permits the use of public resources for the fulfillment of his Mayoral duties. It is
unquestionably within the scope of the mayor’s “usual and customary duties . . . or
public policy goals” to communicate with other public agencies, constituents, other
organizations, or individuals on issues that directly affect the City which he serves, and
to use public resources to do so.

The Ethics Commission recognizes that there are different types of municipal
governments across the state. W. Va. Code § 8-3-2 outlines different plans for
municipal governments. Here, the Requester is the Mayor in a “Mayor-Council” form of
government. Accordingly, both the Mayor and the Council share governance and
administrative duties, and it would be “usual and customary” for the Mayor to
communicate with organizations and individuals on behalf of the town, as above. The
same is true of a “Strong Mayor” form of government, where the Mayor is the
administrative authority and the Council is the governing body.

In a “Manager-Mayor” form of government, however, the Mayor is merely an elected
member of the Council, the Council is the governing body, and an appointed City
Manager is the administrative authority. In such a situation, the Mayoral position is
merely ceremonial, and it would not be “usual and customary” for a Mayor in that
position to communicate in a public capacity on behalf of the municipality.

The Ethics Commission does not interpret municipal law, city charters or ordinances,
and makes no comment on whether the City Council may permissibly block the Mayor
from corresponding with public agencies. The Commission recommends that all
involved parties consult with the City Attorney for advice on complying with all relevant
laws and ordinances.

The Commission takes this opportunity to encourage members of all governing bodies
to work together for the public good. Additionally, the Commission further cautions all
public officials that the use of public office to protect impermissible personal interests,
be it their own or those of other parties, could violate W. Va. Code § 6B-2-5(b); this
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includes use of public office to knowingly and deliberately withhold public information
from parties who are authorized to receive it.

In conclusion, the Commission holds that in forms of government where the Mayor
holds or shares administrative authority, the Mayor may communicate in a public
capacity with other public agencies, constituents, other organizations, or individuals on
behalf of the municipality. Nothing in this opinion, however, should be construed to
prevent a “weak” or ceremonial Mayor from corresponding with public agencies in his or
her private capacity.

This advisory opinion is limited to questions arising under the Ethics Act, W. Va. Code
§ 6B-1-1, et. seq., and does not purport to interpret other laws or rules. In accordance
with W. Va. Code § 6B-2-3, this opinion has precedential effect and may be relied upon
in good faith by public servants and other persons unless and until it is amended or

revoked, or the law is changed.
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