ADVISORY OPINION NO. 2013-22
Issued On June 6, 2013 By The
WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION

OPINION SOUGHT

A State Employee asks whether it is permissible for his private trucking business to
subcontract with a contractor of his State Agency.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

The Requester is employed as a Transportation Worker/Equipment Operator by a State
Agency which is statutorily charged with, among other things, constructing, improving
and maintaining state roads. The Commissioner of the Agency is authorized to
contract with private companies for this work. The Requester has no supervisory duties
nor is he involved in any way in the selection process of state contractors or
subcontractors. Neither he nor his supervisor have direct authority or control over the
State Agency’s contractors or subcontractors.

The Requester is currently assigned to a county’s road maintenance crew. He owns
and operates a private trucking business, and asks if it is permissible for his trucking
business to serve as a subcontractor to haul materials for his State Agency.

The Requester states that he would perform work for his private company only during
his time off from the State Agency. He would have an employee of his private company
perform the work at times when the Requestor is working for his State Agency.

His supervisor is aware of his request for an advisory opinion and has no objection.

CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

W. Va. Code § 6B-2-5(b) reads in relevant part:

A public official or public employee may not knowingly and intentionally
use his or her office or the prestige of his or her office for his or her own
private gain or that of another person.

W. Va. Code § 6B-2-5(d)(1) provides in part that ... no elected or appointed public
official ... or business with which he ... is associated may be a party to or have an
interest in ... a contract which such official or employee may have direct authority to
enter into, or over which he ... may have control...

W. Va. Code § 6B-2-5(h)(6) reads:
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A full-time public official or full-time public employee may not receive
private compensation for providing information or services that he or she
is required to provide in carrying out his or her public job responsibilities.

ADVISORY OPINION

First, the Commission must determine whether a subcontractor of a State Agency is
subject to the restrictions in the Ethics Act. Indeed, the Ethics Commission has
subjected subcontractors of public agencies to the Ethics Act in previous advisory
opinions. In Advisory Opinion 94-22, the Commission held that the prohibitions against
having an interest in public contracts extend to subcontractors. Specifically, a County
Board of Education member asked whether his contracting company could serve as a
subcontractor for the County Board of Education (BOE). The Ethics Commission found
that it would violate the Ethics Act, W. Va. Code §6B-2-5(d)(1), to enter into a public
contract with the BOE directly, or indirectly as a subcontractor, to perform private work
for his agency because, as a member of the BOE, he has direct authority and control
over any construction contract.

Further, in Advisory Opinion 2012-40, the Ethics Commission subjected a subcontractor
for a BOE to the Act. Again, the Commission addressed whether a BOE member’s
spouse’s subcontract with the BOE was prohibited under the Act. The Commission
found that the subcontract was prohibited because the BOE member would have voice,
influence and/or control over the contract, in violation of W. Va. Code § 61-10-15.
Finally, in Advisory Opinion 2012-06, the Commission subjected a subcontractor for the
State to W. Va. Code § 6B-2-5(c) which generally prohibits public servants from
accepting gifts from interested persons. Therefore, the prohibitions of the Ethics Act
apply to subcontractors of public agencies.

The Ethics Commission has considered the relevant prohibitions of the Ethics Act. The
Commission hereby finds it does not violate the Ethics Act for the Requester to contract
with a company who has contracts with his State agency since:

(1) The Requester’s private subcontract would not constitute the use of public office
for private gain;

(2) The Requester does not exercise direct authority or control over the selection of
the contracts with his State agency; and,

(3) The Requestor states that he will not perform work for his private company while

working for his State agency.

In closing, there is nothing in the Ethics Act which prohibits the Requester from
contracting with a contractor of his State Agency. The Requester must perform this
work on his own time; not during his State Agency work hours. The Requester may not
use agency resources, including staff, to perform work for his private company.
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