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WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION

OPINION SOUGHT

The head of a State Agency asks whether:

(1) Agency staff may meet with vendors to learn about their products and whether it
matters if the vendors have existing contracts with the State agency or the counties it
oversees;

(2) He may encourage counties to utilize the services of a particular vendor;

(3) The State Agency may provide money to vendors in order to support their
existing relationships with counties;

(4) The State Agency may send counties information about certain vendors who
provide services that may assist the counties in providing services to employees or
students; and,

(5) It is ever appropriate for the head of the Agency to actively endorse a vendor.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

The Requester is the head of State Agency. The agency he oversees has oversight
responsibility for all fifty-five counties in the State.

At times, the head of the agency receives information from vendors who seek to
conduct business with the State Agency or the counties it oversees. These vendors
may request the agency head to: encourage counties to use their products; send
information about the vendors and their products to the counties; provide vendors with
money to support their existing relationships with counties, even if there is no current
contract between the vendor and the State agency; or to endorse their services or
products. The Requester seeks guidance on handling these requests from vendors.

CODE PROVISIONS RELIED UPON BY COMMISSION

W. Va. Code § 6B-2-5(b) provides:

(1) A public official or public employee may not knowingly and
intentionally use his or her office or the prestige of his or her office for his
or her own private gain or that of another person. Incidental use of
equipment or resources available to a public official or public employee by
virtue of his or her position for personal or business purposes resulting in
de minimis private gain does not constitute use of public office for private
gain under this subsection. The performance of usual and customary
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duties associated with the office or position or the advancement of public
policy goals or constituent services, without compensation, does not
constitute the use of prestige of office for private gain.

ADVISORY OPINION

Oftentimes State agencies purchase goods or contract for services. There is no
provision in the Ethics Act which prohibits agency staff from meeting with vendors to
learn more about their products or services. The action constitutes the performance of
usual and customary duties associated with their public positions and does not
constitute the prohibited use of public office for private gain. W. Va. Code § 6B-2-5(b).
This conclusion is the same whether or not the vendors have existing contracts with the
State agency or the counties it oversees.

Next, the Requester asks whether, as head of the agency, he may encourage counties
to use a particular vendor. No information is provided regarding what the Requester
means by the term “encourage.” Without more information, the Commission is unable
authorize an agency head to recommend a particular vendor since this action may
constitute a prohibited endorsement. Recently, the Commission addressed this issue in
Advisory Opinion 2012-31, and found, in reliance upon its prior opinions and the plain
language in the Ethics Act, that endorsing a vendor constitutes the prohibited use of
public office for the private gain of another. Such an endorsement may give unfair
advantage to one vendor over other equally qualified vendors.

Limited exceptions may exist, For example, if the State has a sole source contract with
a vendor, then the Agency may advise the counties that the terms of a State contract
require the use of a particular vendor(s) or product(s). Moreover, the Requester, if
asked, is not prohibited from communicating to a county his opinion on the quality of
services offered by a vendor.

The Requester also seeks guidance on providing information to counties about vendors
or their products, or both. The Commission finds the Requester or agency employees
may provide information to counties about vendors, as long as the State agency
distributes the information in a fair and even-handed manner. Moreover, if a county
uses a vendor’s product and another county contacts that county about the product,
then the county may give its opinion, be it favorable or unfavorable. Nevertheless, the
Commission reminds the Requester and counties that even if they have a favorable
view of the vendor’s product, they may not provide a testimonial or letter of support
unless there is an overriding public benefit. Advisory Opinion 2012-31.

The Requester also asks if his agency may provide money to vendors to support their
existing relationships with counties. The Requester provides no information to assist
the Commission in understanding a situation where this question may arise. As such,
the Commission is unable to authorize an agency to provide money to vendors to
support their existing relationships with counties. Indeed, a State Agency may only give
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