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WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION

OPINION SOUGHT

A County Board of Health asks whether it is permissible for a licensed septic tank
cleaner to serve on the Board.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

Local Boards of Health provide basic health services, including “the administering of
public health laws as specified by the commissioner as to general sanitation, the
sanitation of public drinking water, sewage and wastewater...” W.Va. Code § 16-2-
11(a)(1)(ii). The Requester is a County Board of Health. Its members, as required by
the West Virginia Code, are appointed by the County Commission. W.Va. Code § 16-2-
7.

The code sets forth the qualifications of appointees. It does not require members to
have any particular background in public health. Instead, it only imposes the following
qualifications:

Each member appointed to the county board of health shall be a resident of the
county. No more than two members who reside in the same magisterial district
may be appointed and no more than two members may be appointed who are
personally licensed or certified in, engaged in, or actively participating in the
same business, profession or occupation. No more than three members of a
county board of health may belong to the same political party

W.Va. Code § 16-2-7.

The County Commission has recently appointed to the Requester’s Board an individual
engaged in the sewage tank cleaning business. The West Virginia Department of
Health and Human Resources Bureau for Public Health’s Legislative Rule governs
sewage tank cleaners. W.Va. C.S.R. §§ 64-9-1 et. seq. This rule requires any person
engaged in the business of removing, transporting or disposing of the contents of a
sewage tank to first obtain a permit from the Health Department in the county where his
or her business is located. The permit authorizes the person to operate in any county in
the State.

Sewage tank cleaners must be certified at least once every three years. They pay a fee
of $48.00 which may be paid over a three (3) year period. W.Va. C.S.R. § 64-9-4.11.
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One requirement for the issuance of a permit is that their equipment, including vehicles,
used to collect or transport waste must past inspection by a sanitarian.

The Requester has a permit/license to clean sewage tanks. The permit was issued by
the Board of Health on which he serves as an appointed Board Member.

If a homeowner or business wants their septic system pumped, they are not required to
obtain a permit from the County Board of Health or the State. Moreover, once a
licensed sewage tank cleaner has pumped a septic system, local boards of health have
no duty to inspect the work.

The Requester believes there are approximately two persons licensed by its County to
perform this work. Other septic tank cleaners may perform work in the Requester’s
County so long as they have been properly issued a permit by another county health
department in the State of West Virginia.

CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

W. Va. Code § 6B-2-5(b) reads in relevant part:

A public official or public employee may not knowingly and intentionally use his or
her office or the prestige of his or her office for his or her own private gain or that
of another person.

W. Va. Code § 6B-2-5(g) reads in relevant part:

(9) Limitation on practice before a board, agency, commission or department. --
Except as otherwise provided in section three, four or five, article two, chapter
eight-a of this code: (1) No elected or appointed public official and no full-time
staff attorney ...appear in a representative capacity before the governmental
entity in which he or she serves or served or is or was employed in the following
matters:

(A) A contested case involving an administrative sanction, action or refusal to act;
(B) To support or oppose a proposed rule;

(C) To support or contest the issuance or denial of a license or permit;

(D) A rate-making proceeding; and

(E) To influence the expenditure of public funds.

(2) As used in this subsection, “represent” includes any formal or informal
appearance before, or any written or oral communication with, any public agency
on behalf of any person...

W. Va. Code § 6B-2-5(j) reads in relevant part:
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(j) Limitations on Voting.

(1) Public officials, excluding members of the Legislature who are governed by
subsection (i) of this section, may not vote on a matter:

(A) In which they, an immediate family member, or a business with which they or
an immediate family member is associated have a financial interest...

(2) A public official may vote:

(A) If the public official, his or her spouse, immediate family members or relatives
or business with which they are associated are affected as a member of, and to
no greater extent than any other member of a profession, occupation, class of
persons or class of businesses. A class shall consist of not fewer than five
similarly situated persons or businesses; or

ADVISORY OPINION

The Ethics Act prohibits public officials from appearing before the agency on which they
serve for purposes of supporting or contesting the issuance of a license or a permit.
W.Va. Code § 6B-2-5(g). The Ethics Commission must determine whether this provision
in the Ethics Act prohibits an appointed member of a county board of health from
applying for, or receiving, a sewage tank cleaning permit from the county board on
which he serves.

The Ethics Commission finds that this provision in the Ethics Act does not prohibit
persons engaged in a profession from appearing before the agency or board on which
they serve for purpose of obtaining a professional licensure. For example, the code
requires that certain members of the Board of Medicine must hold the degree of doctor
of medicine. W.Va. Code § 30-3-5. This same article in the code requires the Board of
Medicine to license medical doctors. It would be unworkable to find that members of
professions may not be licensed or certified by the agency or board on which they
serve.

Instead, the intent of the statute, as expressed in the plain language, is to prohibit public
servants from appearing on “behalf” of others. For example, a doctor who serves on the
Board of Medicine could not represent a fellow doctor before the board in a licensing
proceeding.

Similarly, a different result would follow if the Board of Health Member had to appear
before the Board or Board of Health staff for purposes of securing permits for projects.
For example, in A.O. 97-17 the Commission ruled that a surveyor/Board of Health
Member could not meet with Board of Health staff for purposes of discussing projects to
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