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OPINION SOUGHT

A potential Candidate for County Commission asks, if elected, whether his spouse may
continue her employment with the County Clerk’s Office.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

The Requester is considering running for County Commission as a write-in candidate.
His wife has been employed by the County Clerk’s Office for twenty-one years. They
were married years after her employment began, but before the Requester chose to run
for County Commission.

The Requester asks, if elected, whether his wife may continue her employment with the
County Clerk’s Office.

CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

W. Va. Code § 6B-2-5(d)(1) provides in relevant part:

no elected ... official ... or member of his or her immediate family ... may be a
party to or have an interest in ... a contract which such official ... may have direct
authority to enter into, or over which he or she may have control: Provided, That
nothing herein shall be construed to prevent or make unlawful the employment of
any person with any governmental body.

W. Va. Code § 61-10-15 provides in part that:

(a) It is unlawful for any member of a county commission, district school officer,
secretary of a board of education, supervisor or superintendent, principal or
teacher of public schools or any member of any other county or district board or
any county or district officer to be or become pecuniarily interested, directly or
indirectly, in the proceeds of any contract or service or in the furnishing of any
supplies in the contract for or the awarding or letting of a contract if, as a
member, officer, secretary, supervisor, superintendent, principal or teacher, he or
she may have any voice, influence or control: Provided, That nothing in this
section prevents or makes unlawful the employment of the spouse of a member,
officer, secretary, supervisor, superintendent, principal or teacher as a principal
or teacher or auxiliary or service employee in the public schools of any county or
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prevents or makes unlawful the employment by any joint county and circuit clerk
of his or her spouse.

(k) The provisions of subsection (a) of this section do not prevent or make
unlawful the employment of the spouse of any member of a county commission
as a licensed health care provider at government-owned hospitals or other
government agencies who provide health care services...

(I) The provisions of subsection (a) of this section do not make unlawful the
employment of a spouse of any elected county official by that county official:
Provided, That the elected county official may not:

(1) Directly supervise the spouse employee; or

(2) Set the salary of the spouse employee: Provided, That the provisions of this
subsection shall only apply to spouse employees who were neither married to
nor engaged to the elected county official at the time of their initial hiring.

ADVISORY OPINION

Both the Ethics Act and W.Va. Code § 61-10-15, a criminal misdemeanor statute,
prohibit public servants from being a party to, or having a financial interest in, a public
contract over which their public positions give them control. The relevant provision in
the Ethics Act further states, however, that the prohibition is not intended to apply to
“the employment of any person with any governmental body”. Thus, there is nothing in
the Ethics Act which prohibits a County Commissioner’s spouse from being employed
by the County Clerk. Notwithstanding this conclusion, our inquiry does not end here.

The Commission must next analyze the application of W.Va. Code § 61-10-15, which is
more comprehensive. [t prohibits covered persons, including a county commissioner,
from having a personal financial interest, directly or indirectly, in public contracts over
which his public position gives him voice, influence or control. Unlike the Ethics Act, it
does not specifically make an exception for the employment of any person by any
governmental body. Itis a strict anti-nepotism provision which is more restrictive than
the Ethics Act and only permits the employment of spouses or immediate family
members in limited specific circumstances: the spouse of an elected school board
member may be employed as principals or teachers, auxiliary or service employees in
the public schools; the spouse of a joint county and circuit clerk may be employed in
that office; and, the spouse of a county commissioner may be employed as a licensed
health care provider at government-owned hospitals or other government agencies who
provide health care services.

Previous opinions of the Commission expressly hold that, in accordance with the
limitations in W.Va. Code § 61-10-15, a County Commissioner’'s spouse may not be
employed in county government. See A.O. 95-24 wherein the Commission held that a
County Commission’s spouse may not be employed by the Sheriff's Office and, A.O.
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96-23 wherein the Commission held that if a County Commission candidate were
elected, her spouse could not continue his employment with the County Public Service
District. Similarly, the West Virginia Supreme Court held that it would violate W. Va.
Code § 61-10-15 for a cook to remain employed by the County Board of Education after
her spouse was elected to serve on the same Board. Cimino v. Bd. of Ed. of Marion
Co., 210 S.E. 2d 485 (1974).

In A.O. 2007-03, a County Assessor asked whether he could marry his fiancée who also
worked in his office. There was no indication that their relationship pre-dated her hire.
Instead, while he was the elected Assessor, they fell in love “on the job”. Pursuant to
past Commission opinions, Office of the Attorney General opinions, and decisions of the
West Virginia Supreme Court, the Commission ruled that it would violate W.Va. § 61-10-
15 for the Assessor’s fiancée to continue her employment with the Assessor’s Office
once they were married. (Another alternative would have been for him to resign as
Assessor once they were married.)’

Thereafter, in Senate Bill 339 (2009 Regular Session), the Legislature amended § 61-
10-15 by adding a new sub-section that would permit the continued employment of the
Assessor’s fiancée after they wed. It reads:

(I) The provisions of subsection (a) of this section do not make unlawful the
employment of a spouse of any elected county official by that county official:
Provided, That the elected county official may not:

(1) Directly supervise the spouse employee; or

(2) Set the salary of the spouse employee: Provided, That the provisions of this
subsection shall only apply to spouse employees who were neither married to
nor engaged to the elected county official at the time of their initial hiring.

Thus, the Commission must determine whether this exception extends to the Requester
and permits what § 61-10-15 otherwise has historically prohibited, i.e. the continued
county employment of a spouse of a newly elected County Commissioner. (The same
analysis governs the continued employment by a County Board of Education of a
spouse of a newly elected Member of a County Board of Education.)

While subsection (I) is challenging to interpret, the Commission finds that the exception
created by this language does not extend to persons elected to office whose spouses
are already employed by the County government or the County school system.?

1 Further, although the Ethics Commission is authorized to grant hardship exemptions to non-
employment contracts pursuant to § 61-10-15(h), that authority does not extend to employment contracts,
as the Commission ruled in A.O. 2007-03.

? The nepotism/employment limitation only applies to spouse employees over whom the elected official
exercises voice, influence or control. In this regard, the county commission exercises voice, influence or
control over all county offices. In contrast, in A.O. 96-56 the Commission found that a Sheriff's spouse

~ could be employed by a Magistrate. Still, any county official whose spouse is considering employment by
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