ADVISORY OPINION NO. 201117
Issued On January 12, 2012 By The

WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION

OPINION SOUGHT

A State Licensing Board asks the following questions:

1. May its Executive Director be a member and/or officer of a professional
association consisting of licensees which the Board regulates?

2. May a member of the Licensing Board be a member and/or officer of a
professional association consisting of licensees which the Board regulates?

FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

The Requester is a State Licensing Board ("Board”) established under Chapter 30 of the
West Virginia Code. The Board consists of eleven members that are appointed by the
Governor, with the advice and consent of the West Virginia Senate. In accordance with
its enabling statute, nine of the eleven members must represent an array of specified
interests and disciplines within the profession. The remaining two members are required
to be citizens who are not licensed or regulated by the Board.

In furtherance of its duties, the Board employs an Executive Director. The Executive
Director is responsible for the administration of the Board and oversight of its day to day

operations.

According to the Requester, the Executive Director, and many of the Board members,
belong to a private professional association ("Association”) relating to the same
professional discipline which the Board regulates. Associations are generally discipline-
specific organizations whose members pay a yearly membership fee. Depending on
the size, most Associations have a paid administrative staff as well as a Board of
Directors and officers. The officers of the Associations are typically elected by a vote of
the entire Association membership, and serve without compensation. The officers
serve as the decision-making body for the Associations and advocate on behalf of its
members.

CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

W. Va. Code § 6B-2-5(b) reads in relevant part:

A public official or public employee may not knowingly and intentionally
use his or her office or the prestige of his or her office for his or her own
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private gain or that of another person.

The performance of usual and customary duties associated with the office or
position or the advancement of public policy goals or constituent services,
without compensation, does not constitute the use of prestige of office for private
gain.

ADVISORY OPINION

The Requester seeks guidance about a matter that has troubled licensing boards in
West Virginia for several years.' Specifically, to what extent, if any, may a Board
member and/or Executive Director be involved with a related professional association.
The issue is not unique to the State of West Virginia nor is it isolated to the Requester’s
profession. Instead, it is a question which most Chapter 30 Boards have struggled with,
and for which there is no universal solution.

The difficulty arises out of the common membership of the Association and the
regulated professionals. Indeed, many of the licensees regulated under Chapter 30 of
the West Virginia Code belong to one or more professional associations relating to their
respective professions or occupations.

While the Associations and Boards generally share a goal of advancing the profession
and protecting the public, their policies and viewpoints may differ on certain issues (e.g.
increase in licensing fees). On occasion, these differences have manifested
themselves into vocal disputes and aggressive lobbying of the Legislature and/or public
to advance their respective positions. These disputes also typically result in the officers
taking a formal position on a matter, and advocating for its position on behalf of its
Association membership. The Board, in turn, speaks and advocates through staff and
the members of its Board.

When an Association officer concurrently serves as an appointed member of the Board,
the affected Board member must reconcile his or her duty to the Board with the official
stances of the Association in which he or she is an officer. On most matters, this does
not pose a problem. However, when there is disagreement on an issue, there has been
a concern of an appearance of impropriety and potential conflict with the Board member
wearing “two hats”. Additionally, even if there is agreement between the two, there
could be a concern of collusion if a member serves concurrently as an officer of the
Association and an appointed member of the Board. These concerns are further

' The Requester’s Licensing Board, and all other professional Licensing Boards in West Virginia,
are established under Chapter 30 of the West Virginia Code. These various licensing boards
are generally referred to as Chapter 30 Boards. When discussing the Licensing Boards
collectively, the Commission utilizes the term “Chapter 30 Boards” throughout this Advisory
Opinion.
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exacerbated in professions with multiple disciplines and Associations whose
professions are governed by a single Board.

Some States have either statutorily or administratively prohibited a member of a
Licensing Board from concurrently serving as an officer of a related professional
Association.? Many of these prohibitions are based upon the respective State’s Ethics
rules, while other States have simply prohibited all members of licensing boards from
being officers of a Professional Association. In contrast, some States have expressly
allowed the dual service, while other States have never formally addressed the issue.®

Although some bills have been introduced to expressly prohibit the dual service in West
Virginia, the Legislature has not passed a law nor exercised its “advice and consent”
power to universally prohibit the appointment of an officer of a professional association
to a Chapter 30 Board. However, in at least one Chapter 30 Board, the Legislature did
expressly prohibit the dual service. See W.Va. Code § 30-32-7(c).

In light of such, the Requester asks if the concurrent service is prohibited under the
West Virginia Ethics Act.

1. Membership in a related Professional Association

The Requester’s initial question is whether the Ethics Act prohibits the Executive
Director from being a member of an association of professionals which the Board
regulates. Additionally, the Requester asks whether the Ethics Act prohibits a member
of the Board from being a member of an Association. At issue is whether membership
in an Association creates an appearance of impropriety.

In establishing the Ethics Act, the Legislature sought to maintain the public’s confidence
in the impartiality and independence of decisions and actions by public officials and
employees, and to ensure that all such decisions be made free of undue influence,
favoritism or threat at all levels of government. W.Va. Code § 6B-1-2. However, the
Legislature additionally recognized that “many part-time public officials and public
employees serv[e] in elected and appointed capacities; and that certain conflicts of
interest are inherent in part-time service[.]” W.Va. Code § 6B-1-2(c).

* See, e.9. Ohio Ethics Commission Advisory Opinion 90-012 (holding that a Board member of a
licensing board may not serve as an officer of a professional association because it constituted
an impermissible conflict of interest); New York State Ethics Commission Advisory Opinion No.
96-13 (holding that an Agency'’s prohibiting dual service is consistent with the State’s ethics
rules); See also Commonwealth of Kentucky’s Executive Branch Ethics Commission Advisory
Opinion 09-21 (holding that the State’s Ethics provisions do not exclude service per se, but held
that “the Board member will be precluded from participating in practically all matters that come
before the Board”).

® See, e.g. State of Arkansas Ethics Commission Advisory Opinion No. 93-EC-006 (expressly
held that dual service not violate State’s ethics provisions).
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While the Commission is mindful of maintaining the impartiality and independence of the
decisions of State Boards, neither the Requester’s enabling statute nor the Ethics Act
prohibits membership in a private organization consisting of licensees which the Board
regulates. Rather, the Commission finds that being a member of a professional
association relating to the profession which is regulated by a State Board does not
alone create such a conflict that it warrants a mandatory prohibition.

In fact, there may be a public benefit for members of a profession to join others in their
discipline in furtherance of their training and expertise, as well as to discuss issues
affecting their profession. Additionally, it is contemplated that the members of the
Board bring to the Board their own experiences, judgments, and beliefs.

Accordingly, in the absence of express statutory prohibition, the Commission hereby

finds that the Ethics Act does not prohibit a Chapter 30 Board member or the Board's
Executive Director from being a member of a professional association relating to the

profession which the Board regulates.

2. Officers of a related Professional Association

Having found that membership in a professional association is not prohibited, the
Commission must next determine whether the Chapter 30 Board member and/or
Executive Director may be the President, Chairperson, officer, and/or hold an executive
committee position (hereinafter “officer”) of the professional association while serving as
a Board member or Executive Director.

Officers of an Association owe a duty of loyalty to the Association. At times, this duty
conflicts with a member’s duty of loyalty to the Chapter 30 Board which regulates the
profession as a whole. A Board member or Executive Director in this position would
therefore wear “two hats” and have potentially divided loyalty. The Requester asks
whether this dual service is permissible under the Ethics Act.

Given the different responsibilities of a Board member and Executive Director, they shall
be addressed separately.

A. Executive Director

The Executive Director is hired by the Board to serve the Board. The Executive Director
is required to gather facts, issue spot, and oversee the administration of the Board's
activities. By contrast, a board member is one of several politically appointed decision-
makers who does not have a role in the day to day operations of the Board.

If an Executive Director were also an officer or employee of the professional
association, the duty of loyalty to the Board could be breached by the duties owed to the
Association. More importantly, given the public advocacy and agenda setting associated
with the position of Executive Director, there is an inescapable conflict in maintaining a
duty of loyalty to potentially competing entities (e.g. Board vs. Association).
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Accordingly, the Commission hereby finds that an Executive Director of a Chapter 30
Board may not serve as an officer or employee of a professional association relating to
the profession which the Board regulates.

B. Board Members

With respect to members of a Chapter 30 Board, the analysis is not as clear. The
enabling legislation of some Chapter 30 Boards expressly requires members of a
related association to serve on its Board or to nominate association members to the
Board. See W.Va. Code § 30-29-2(b) and W.Va. Code § 30-36-4(c)(2). In contrast, at
least one other Board expressly prohibits officers of an association from serving on the
Board. See W.Va. Code § 30-32-7(c)( “No member of the board shall at the same time
serve in an elected, appointed, or employed position in any state-level organization
representing speech-language pathologists and audiologists, or both, which presents or
may present a conflict of interest.”)

As a result of the statutory differences regarding Board memberships, the Commission
is unable to ascertain an express Legislative intent. Thus, while the Commission is
mindful of maintaining the impartiality and independence of Board decisions, the
Commission recognizes its limited jurisdiction.

Therefore, the Commission declines to create a universal rule permitting or prohibiting
dual service. Rather, the issue is more appropriately addressed by the Legislature, if it
deems that the matter requires redress, and/or by each Chapter 30 Board. In that
regard, the Commission notes that the Requester may seek a resolution to the question
through a change to its enabling legislation.

The Commission also notes that other restrictions may apply. First, the primary duty of
loyalty for all Chapter 30 Board members is to the public. Thus, when a true conflict
arises between the Chapter 30 Board’s position on legislation and that of the
Association, the Association officer must give her/his loyalty to the Board.
Notwithstanding the member’s role as an officer of the Association, the member may
not publicly advocate the Association’s position when it contrasts with the Board'’s
position. See, e. g. ALJ AO 2006-01 (ALJ may maintain private practice, but may not
counsel or advocate for a client against any interest of the State of West Virginia).
Otherwise, a Board member’s advocacy on the Association’s behalf lends the prestige
of the public position to the private entity. W.Va. Code § 6B-2-5(b)(prohibiting use of
public office for private gain of another).

Similarly, regarding issues on which the Board has not taken a position but the
Association has, a board member may not, when lobbying on the Association’s behalf,
identify her/himself as a board member, but only as an Association officer. This
prohibition extends to any public speaking when the board member is promoting the
Association’s position or agenda; the board member must clearly identify her/himself as
an Association officer speaking on the Association’s behalf. If in an introduction or
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biography s/he is identified in both capacities, s/he must clarify that her/his remarks are
solely those of the Association; failure to publicly make such a disclaimer improperly
confers a benefit upon the Association.

The Commission recognizes that, as a practical matter, these restrictions may cause
the Association or the officer to conclude that Chapter 30 Board members would be
ineffective as Association officers. Nonetheless, these measures are necessary to
protect against the prohibited use of public office for the private gain of another.
Members are additionally cautioned to review other provisions of the Ethics Act which
may apply and requwe the Board member’s recusal. See e.g. W.Va. Code § 6B-2-5(b),

(d), (e) and (9)."

This advisory opinion is limited to questions arising under the Ethics Act, W. Va. Code
§ 6B-1-1, et seq., and does not purport to interpret other laws or rules. In accordance
with W. Va. Code § 6B-2-3, this opinion has precedential effect and may be relied upon
in good faith by other public agencies unless and until it is amended or revoked, or the

' A el

R Kendp Mo on, Chairperson

* The Commission recently discussed this issue in A.O. 2011-15 and A.O. 2011-16, wherein it
held that a Board member who is also a member of a fraternal association which is suing the
Board must recuse him/herself from matters relating to the lawsuit. However, the Commission
held that the Board member is not required to be recused from general policy matters
underlying the lawsuit.
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